Akıl sağlığına ceviz

Yaşlılık hastalıkları ve sinirsel rahatsızlıkların birçoğu beyinden kaynaklanıyor. Beynin en iyi ilacı ise ceviz ve balık...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Nisan 2013 Güncelleme 08 Nisan 2013, 18:29
Akıl sağlığına ceviz

İÇİNDEKİLER

Statistiklere göre 50 yaş üstündekilerde beyin ya da sinirsel rahatsızlanma riski iki kat artıyor. 70 yaş üstündekilerde ise bu gibi hastalıkların ortaya çıkma oranı yüzde 80'i buluyor. Genetik yolla da geçen hastalıklar erken yaşlarda da ortaya çıkabiliyor. Uzmanlar bu nedenle beyin ve sinir sisteminin korunmasını önemle tavsiye ediyor. Bazı mucizevi besinler ise akıl ve sinir sağlımızın en iyi koruyucuları oluyor.

KAHVE:
Kahve, beyin hastalıkları ya da yaşlanmaya bağlı unutkanlıktan muzdarip kişilerde belleği güçlendiriyor, hatta semptomların ortaya çıkmasını engelliyor. Yaşlılar için günde 2-3 bardak ve şekersiz olarak öneriliyor.

MEYVE SUYU:
Beyin sadece glikoz, yani şeker ile çalışır. Meyveler ve meyve suları beyinin tam ihtiyacı olan besinlerdir. Ama diyabetlilerin dikkat etmesi gerekiyor.

KAHVALTI:
Beynin performansı söz konusu olunca, en önemli öğün kahvaltı olmalı. Kahvaltı alışkanlığı olmayan kişilerde, konsantrasyon kaybı ve sinir zayıflığı çok oluyor.

AVOKADO:
Avokado, beyin açısından çok önemli olan E vitamini bakımından oldukça zengindir ve beynin işlevselliğini fazlalaştırmakta etkilidir.

YABAN MERSİNİ:
Beyin kanaması riskini arttırmaksızın beyindeki kan dolaşımının kesilmesini önler. Sinir sisteminin korunmasına yardım eder.

ÇİKOLATA:
Beyni rahatlatıp gevşetiyor, mutluluk veriyor. Çikolata, beynin endorfin salgılamasına neden oluyor. Bu salgı, mutluluk duygusu duymamızı sağlıyor ve stresi azaltıyor.

BALIK
Haftada bir kez balık yiyenlerin düşünme kabiliyetlerindeki düşüş yılda yüzde 10 oranında yavaşlıyor. Haftada iki kez balık yiyenlerde ise oran yüzde 13 oluyor. Balık ağırlıklı beslenenler yaşlılıkta daha keskin bir zekaya sahip oluyor.

BEYİN KALKANI
İçerdiği linoleik ve alfa linoleik asit, E ve B6 vitaminleri nedeniyle sinir sistemimiz için mükemmel bir besin. Depresyona karşı savaşta da ceviz iyi bir yere sahip. Cevizin hafif antidepresan özelliği, içindeki 'triptofan'dan kaynaklanıyor. Ceviz ayrıca sinir sisteminin de bir numaralı ilacı olarak biliniyor.