Astımı olan kolonya kullanmasın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Mart 2013 Güncelleme 31 Mart 2013, 01:36
Astımı olan kolonya kullanmasın

İÇİNDEKİLER

Annem astım hastası. Nelere dikkat etmeli?
Sigara içilen yerde gezmesin. Kolonya, parfüm, oda spreyi, gibi maddeler kullanmasın. Temizlik, yağlı boya badana yapılan ortamda durmasın. Tozlu, isli, sisli yerde dolaşmasın. Bacasız doğal gaz veya tüp gaz sobaları kullanmasın. Enfeksiyonlu, yüksek ateşli kişilerle temas etmesin, hasta ziyaretine gitmesin. Yorulmadan spor yapsın, mümkünse yüzsün. Düzenli beslenip, düzenli uyusun. İlaç kullanımlarına dikkat etsin. Solunum sıkıntısı çekerse hangi hastaneye nasıl gidileceğine ait planı olsun. Aşılarını aksatmasın. Her duyduğun otu, motu içmeye kalkmasın.

Kulağım yara olana kadar kaşınmaya devam ediyor. İlaç verdiler ama geçmedi. Ne yapmalıyım?
Dış kulak kaşıntıları genellikle cildin enfeksiyonu, alerjik tepkisi nedeni ile ortaya çıkar. Mantar, alerji, egzama gibi nedenlerle kaşıntı olur. Bazen çeşitli temizlik maddeleri, kimyasal maddeler, hayvani artıklarla temasa bağlı durumlarda ilaca rağmen temas devam ettiği için kaşıntı tekrarlar. İlaç kullanmaya rağmen geçmediyse hem cildiye hem iç hastalıkları uzman takibine ihtiyaç var.

İdrar yollarım tıkalı. Mesaneye kadar doktor yaktı. Ne yapmalıyım?
Organın yapısında bozulma olmuşsa operatif çözüm gerekebilir. Sonda uygulamaları gibi alternatifler olsa da, çoğu kez yeniden tedavide ameliyatlar söz konusu olabilir. Komplikasyon dediğimiz istenmeyen durumlar sıkıntı yaratabiliyor. Güven zedelenmesi olduğunda başka doktora başvurulması uygun olur. Yaranın büyüklüğü, derecesi yapılacak uygulamayı belirler. İnşaallah tekrar normal hale getirilebilir.

Nefes darlığı çekiyorum ve mide yanmam var. İkisi bağlantılı olabilir mi? İkisi için de ne yapmalıyım?
Nefes darlığı üst solunum yolları, alerjik hastalıklar, kansızlık, kalp hastalığı, troid bezi hastalıkları, tıkayıcı burun hastalıklarında ortaya çıkabilir. Akciğer filmi, sinüs grafisi, tam kan sayımı, EKG, Total Ig E, TSH istenir. Hastalık belli olunca o hastalığa ait diyet ve ilaç uygulanır. Özellikle nefes darlığında hava yutma hali çok olur. Sıkıntı stres hali mide asidini arttırabilir. Yemekler hızlı yenir, iyi çiğnenmez. Bütün bunlarla mide yanması olur. Gerekirse mide koruyucu ilaç kullanılabilir.

60 yaşındayım. Akşamları dizimin altında ve ayaklarımda şişme oluyor. Neden kaynaklanıyor?
Ayak şişmeleri normalde uzun süre ayakta kalındığında ve oturunca gerçekleşir. Ayrıca karaciğer, böbrek, troid, varis gibi damar hastalıklarında da görülebilir. Tuzun kısıtlanması, ayakları yukarı kaldırarak istirahat etmek, tabandan yukarı masaj yapmakla şikâyetler gerileyebilir.

Pazarda kereviz satanlar sivilceye bile yarar diyor. Ben kereviz sevmem ama sivilcelerim için gerekirse yiyebilirim. Sivilceye iyi gelir mi?
Doğru. Pazarcımıza da teşekkürler. Kereviz karaciğer ve böbrek çalışmasını düzenler. Böbrek kumu ve taşı olanların tüketmesi önerilir. Cinsel faaliyeti arttırması da cabası. Sadece sivilcene değil tüm bedenine faydalıdır. Ama ilaç niyetine yeme. İlaç doktordan alınır.