Gebelikte çare çok

Kadınların hamile kalması için hap ve aşılama yöntemleri büyük ölçüde çözüm oluyor. Sorun yaşayan çiftlerin yarıdan fazlası bu yollarla çocuk sahibi olabiliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mart 2013 Güncelleme 30 Mart 2013, 00:00
Gebelikte çare çok

İÇİNDEKİLER

Jinemed Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, herkesin sorunu olan anne ve baba olmanın bütün merak edilenlerini yanıtladı. Çamlıbel, sorun yaşayan kadınların gebelik şansının çok olduğunu söylüyor. Hap yöntemiyle kadınların üçte biri hamile kalırken, aşılama yöntemiyle bu rakam çok daha yükseliyor.

* Hapla gebe kalmak mümkün müdür?
Evet, gebelik için uyguladığımız sistemlerden biridir. Gebe kalamayanların yüzde 40'ı belli olmayan gruptur. Sebebi bilinmeyen gruplarda aslında ümit vericidir çünkü onlar kendiliğinden gebe kalabilir bir de tedavilerle güzel yanıt verirler. Onlara ilk deneyeceğimiz yöntemlerden biridir hapla gebelik.

* Hapla gebelik sistemi nasıl işler?
Çiftler 6 ay ya da 1 yıl denemelerinin ardından çocuk sahibi olamıyorlarsa bize müracat ettiklerinde sebep ararız, bilinmeyen gruptansa bu uygulamaya başlarız. Kadına ilk yapılan yumurta sayısını arttıracak haplar verilir. Hap ile yumurta sayısı ikiye üçe çıkar. Anne adayı bu hapı ayda 5 gün alır. Biz belli günlerde kadını hastaneye çağırır ve yumurta takibi yaparız. Şartlar olgunlaştığında kadına çatlatma iğnesi yaparız. Ve eşi ile o günlerde beraber olmasını söyleriz.

* Bu uygulama ne kadar sürüyor?
Bu uygulamamayı 3-4 ay deniyoruz.

* Sonucunda gebelik şansı ne oluyor?
Sebebi belli olmayan grupta yapılan bu hapla gebelik için iyi sonuçlar alıyoruz.

* Bu tedaviyi uyguladığımız çiftlerin 3 de 1 i hapla hamile kalıyor. Aşılama sistemi nedir?
Eğer çiftler hap ile de çocuk sahibi olamıyorlarsa bu kez aşılama yöntemini deneriz. Aşılama yönteminde aşılanan şey spermdir. Ama bu basit bir sperm değildir. Belli işlemlerden geçerek hazır hale getirilir.

* Aşılamada kadına neler uygulanıyor?
Aşılamada en büyük iş yine kadına düşüyor ve kadının önden hazırlanması demek oluyor. Daha önce hap ile uyardığımız yumurtaları bu kez iğne ile uyarıyoruz. Bu daha etkin bir uyarılma oluyor ve daha kaliteli yumurta üretiyor kadın. 5 ile 10 arası bir iğne tedavisi uygulanıyor. En az 1 en fazla 2 yumurtayı istiyoruz yine bu sistemde ve ona göre yapıyoruz iğnelerimizi. Çünkü spermi anne adayına verdiğimizde hepsi tutabilir ve biz de gebelik olursa en fazla ikizleri olsun diye çok fazla yumurtayı büyütmüyoruz. Kadın hazır olup 2 yumurtası oluşunca olgunlaşma iğnesi yapıyoruz. Ve yumurtayı döllenir hale getiriyoruz.

* Kadına ne zaman veriliyor spermler? Baba adaylarından seçilen spermleri ince bir plastik tüp yardımıyla alıyoruz. Ve bu tüpü özenle kadının yumurtalık ağzına veriliyoruz. Böylece spermler için yolu kısaltmış oluyoruz ve direk yumurtalığa ulaştırıyoruz. Ancak bu denetlenmeli ve çok özel bir sistemdir. O yüzden bunun tüp bebek merkezlerinde yapılmasını tavsiye ederim.

* Ameliyat gibi mi oluyor?
Hayır, aşılama, neştersiz iğnesiz bir sistemdir. Sadece anne adayını 20 dakika yatırıyoruz sonra eve gönderiyoruz.

* Aşılama ile gebelik şansı nedir?
Aşıla sistemi ile gebe kalma şansı yüzde 20'dir. Ancak çiftlere bu oran az gelmesin, doğal yolla da hamile kalma şansı oranı budur.

* Kaç kere uygulanıyor bu sistem?
3 kereye kadar uygulamak istiyoruz. Çünkü çok sabırları kalmadı insanların.

* Ne kadar sürede bir yapılabiliyor?
Her ay üst üste yapılabilir. Ancak biz yine de her ay üst üste yapmıyoruz bunu çünkü birz dinlenmelerini ve doğal yolu denemelerini istiyoruz olmadı tekrar geliyorlar ve tekrar deniyoruz.

* Aşılama sürecinde neler dikkat edilmeli?
Aşılmama sürecinde sigaraya çok dikkat edilmeli. Mümkün olduğunca kullanılmamalı. Çünkü erkeğin spermini zayıflatır kadınında döllenme şansını azaltır.

* Aşılama için bir sınır var mıdır?
Hayır yoktur. Bu sistemle istediği kadar gebe kalabilir kadın ancak 44 yaşını geçmiş ya da premenopoz olmaması gerekiyor ve en az bir yumurtalık kanalının açık olması gerekiyor. Bu süreçte yaş çok önemli. Çünkü sınırda olan kadınlara aşılama ile vakit kaybetmelerini tavsiye etmiyoruz ve direk tüp bebek öneriyoruz.

ERKEK NELER YAPMALI?
* Aşılamada erkek neler yapmalı?
Anne adayına olgunlaşma iğnesi de yapıldıktan sonra eve gönderiyoruz. 38 saat sonra çifti ofisimize çağırıyoruz. Bu kez de erkekten sperm alıyoruz. Ofiste alıyoruz spermi çünkü spermin çıktığı andan sonra yarım saat süremiz var. Erkek sperminin yüzde 60'ı ölüdür. Yüzde 95'i anormal formlarda olabilir. Yüzde 40 canlı yüzde 4 normla formalardaki spermler bile yeterlidir bizim işlemimiz için. Özel bir sıvı dolu tüpe boşalttığımız spermleri 1-2 saat bekletiyoruz. Bekleyişin sonunda tüpün üst yüzeyinde kalan yani en dayanıklı canlı spermlerden az bir miktar seçiyoruz.

* Sperm alırken neye dikkat ediliyor?
Baba adayının sperm vereceği zamandan en az 3 gün süresince ilişkiye girmemelerini istiyoruz ve erkeğin boşalmamasını tembihliyoruz. Hatta bu süre 6 güne bile çıkabilir. 1-2 gün içerisinde boşalmış olursa erkek geri gönderiyor ve 3 gün sonra gelmesini istiyoruz.

HAFTADA 3 KEZ İLİŞKİYE GİRİN
* Normal yolla gebelikte haftada kaç kez ilişki yaşanmalı?
Haftada 2 veya 3 kez ilişkide bulunan çiftlerde bir sorun yoksa gebelik şansı artar. Haftanın 3 günü yapılmalı 1 er gün ara vermekte fayda var. Hapla tevdide her gün yapmak gerekebilir. Gün aşırı yapmak şansı arttırmaz çünkü sperm sonsuz bir kaynak değildir. Aynı gün yaşanan ilişkinin iki de üçte ciddi ciddi spermdeki canlı sayısı düşmeye başlar. Dinlenmeden aynı gün içinde yapılan cinsellikte erkeğin spermi gücü azılıyor. Bir erkek 1 saatte bir ilişkiye girerse sperm yarı yarıya düşer.

YARIN: TÜP BEBEK...


BURÇİN GÖKTAN