9 koruma kalkanı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Mart 2013 Güncelleme 29 Mart 2013, 00:00
9 koruma kalkanı

İÇİNDEKİLER

Hava sıcaklıklarının değişken olduğu şu dönemde, hastalıklar kapımızdan eksik olmuyor. Ancak, bağışıklık sistemi güçlü olanlar hastalıklara kolay teslim olmuyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren 9 mucize besin vücudu dirençli kılıyor. İşte, sofralardan eksik edilmemesi gereken bu besinler:

Kalbin en iyi dostu badem: Badem, tam bir magnezyum, demir, kalsiyum, lif ve bazı kanserlerin gelişmesini, kansızlığı önleyen, vücudun enerji üretiminde önemli rol oynayan ve doku onarımına yardım eden riboflavin içeriyor. Badem en iyi bitkisel protein kaynaklarından biri ve kalbin en iyi dostu. Badem yağı kolesterolü düşürüyor.

Kanserin düşmanı elma: Elma, vücuda prostat, kolon ve akciğer kanser hücrelerini büyük oranda öldüren moleküler parçacıklar salan ve bu sayede kanserin vücutta ilerlemesine de engel olan pektin maddesinin kaynağı olarak gösteriliyor. Elma kolesterol ve şekeri de düşürüyor.

Vitamin zengini brokoli: Kalsiyum, potasyum, folik asit ve lif kaynağı olmasının yanında, kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olan fitonütrienler içeriyor. A ve C vitamini zengini brokoli, antioksidanlar ihtiva ediyor.

Sağlıklı yaşlanma için yaban mersini: Yaban mersinindeki bileşenler idrar yolu enfeksiyonlarını önlüyor, hafızayı güçlendiriyor, sağlıklı yaşlanmanın vazgeçilmezi olarak gösteriliyor.

Mercimekten vazgeçme: Kırmızı mercimek, magnezyum, demir, fosfor, potasyum, bakır ve merkezi sinir sistemi korumakta önemli rol oynayan thiamin (B1 vitamini) kaynağı. Aynı zamanda kalp ve kanseri önleyen fitonütrien içeriyor.

Ispanak güzelleştiriyor: İçerdiği vitamin ve bileşenler ile bağışıklık sistemini güçlendirirken, sağlıklı saç ve cilt için de yardımcı oluyor.

Kalp krizine sebze suyu: Domates içeren sebze suları iyi bir likopen kaynağı. Kalp krizi ve prostat başta olmak üzere kanserleri önlüyor.

Beyin için buğday: Buğday, beyin fonksiyonları, cildin korunması ve sindirim için önemli vitamin olan niasinden zengin.

Kanser ve yaşlanma karşıtı patates: Tatlı patatesin koyu turuncu-sarı rengi yüksek antioksidan ve beta karoten seviyesini gösteriyor. Patatesteki A vitaminin yapı taşı olan beta karoten, yaşlanmayı yavaşlatıyor, bazı kanser risklerini önlüyor. Küçük bir tatlı patateste sadece 54 kalori bulunuyor.