Karaciğer için brokoli

Karaciğere iyi bakmazsanız iflas eder. Bitkisel takviye ile karaciğere sağlık vermenin yolu ise bol bol brokoli tüketmektir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Mart 2013 Güncelleme 27 Mart 2013, 02:15
Karaciğer için brokoli

İÇİNDEKİLER

Karaciğer vücuttaki en karmaşık ve en aktif organdır. Beş yüzden fazla yaşamsal fonksiyon sergiler. En önemli özellikleri ise enfeksiyona karşı bağışıklık sağlaması, kanı kimyasal madde, ilaçlar ve alkolden temizlemesi, safra salgılaması ve açlık durumunda şeker depolamasıdır. Vücudunuzda karaciğer hastalığına bağlı herhangi bir belirti ortaya çıktı ise karaciğerinizin nerdeyse üçte birinden fazlasının zarar gördüğünü bilmelisiniz. Karaciğere sağlıklı bakarsanız çoğu zarar görmüş olsa bile kendisini yeniler. Hastalıklardan korunmak için ise bitkisel takviyeler mevcuttur.

ENGiNAR: Özellikle karaciğerden başta azot olmak üzere toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur. Cynarin maddesi içerdiği için karaciğerde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlar. Bitkiler arasında karaciğerin en iyi dostudur.

HİNDİBA: Karaciğeri zehirli maddelerden arındırır ve hazmı kolaylaştırır. Yaprakları salata olarak, kökleri de kaynatılıp tüketilebilir.

HAVUÇ: İçerdiği antioksidanlar sayesinde karaciğeri temizler.

ACI MARUL: Yapraklarından ve kökünden yapılan çay, karaciğer, dalak ve böbreklerin faaliyetlerini düzenler.

KIRMIZI PANCAR: Kırmızı pancar ve mor havuç karaciğeri temizleyen ve şişkinliğini alan en iyi antioksidanlara sahiptir.

ADAÇAYI: Bir miktar kurutulmuş adaçayı 1 litre suda kaynatıp içerseniz karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.

AYVA:
Bir kış meyvesi olan ayvada şeker, tanen ve bol miktarda vitamin vardır. Karaciğer tembelliğine iyi gelir. Meyveler içinde karaciğere en iyi bakan ayvadır.

BROKOLİ: Sülfür içeren besinler karaciğeri temizler. Gıda yoluyla, çevresel faktörler ya da ilaçlar nedeniyle vücuda giren kimyasallardan kurtulmayı sağlar. Lahana ve brokoli iyi birer sülfür kaynağıdır.

DEVEDİKENİ: Bu bitki hem karaciğeri yeniler hem de enfeksiyonlara iyi gelir.

BUNLARA DiKKAT!
Sebze, meyve, beyaz et ve lifli gıdaları tüketmeye özen gösterin. Şeker vücutta yağa dönüştürüldüğü için karbonhidrat ve şeker tüketiminizi mümkün olduğu kadar azaltın. Karaciğerin yükünü doğal besinler tercih ederek azaltın. Düzenli spor yapmayı hayatınızı bir parçası haline getirin. Mutlaka kilo verin. Alkol tüketmeyin. Karaciğer yağlanmasını azaltmanın yollarından biri antioksidan tedavisidir. Bu sebeple E vitamini, betaine, N-asetil sistein ve benzeri antioksidanlar kullanın. Paracetamol, kortizon, tetrasiklin gibi karaciğere zararlı ilaçları doktor kontrolünde alın. Karaciğer yağlanmasını azaltmanın yollarından biri antioksidan tedavisidir. Bu sebeple E vitamini, betaine, N-asetil sistein ve benzeri antioksidanlar kullanın. Paracetamol, kortizon, tetrasiklin gibi karaciğere zararlı ilaçları doktor kontrolünde alın.