Kediotu rahatlatır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Mart 2013 Güncelleme 20 Mart 2013, 00:00
Kediotu rahatlatır

İÇİNDEKİLER

Kediotu kökü temizlendikten sonra parçalanıp kurutularak kullanılır. Kökünden elde edilen esans baş dönmesi, taşıt tutması ve heyecanlanma hallerinde faydalıdır. Sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı etki gösterir. Yatıştırıcı etkisi ile stresi ve spazmları giderir. Çarpıntılara ve uykusuzluğa iyi gelir.

İshale güvercin kökü
Güvercin otu tropikal iklimlerde yetişen, kısa boylu bir ağaççıktır. Bitkinin kurutulan kökleri suyla kaynatılarak kullanılır. Fazla kullanılmamalıdır. İştah açar. İshal kesici etkisi ile dizanteride faydalıdır.

Karaciğere kebabe
Kebabenin meyveleri kurutulup toz haline getirildikten sonra hem baharat olarak hem de ilaç niyetine kullanılır. Mide ve idrar yolu hastalıklarında faydalıdır. Prostat büyümesine ve iltihabına karşı etkilidir. Karaciğere iyi gelir. Kumları eritir.

Depresyona oğul otu
Oğul otunun yaprakları kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenerek hazırlanan oğul otu çayı içilebilir. Stresi azaltmakta oldukça etkili bir bitki olan oğul otu sinirleri yatıştırarak migren, baş ağrısı, kulak çınlaması, baş dönmesi, uykusuzluk, sara ve sinir krizlerinde faydalı olur.

Pişiklere kibrit otu
Kibrit otunun başakları kurutulduktan sonra sporları toz haline getirilerek kullanılır. Bebek pişiklerini iyileştirmeye yardımcı olur. İdrar söktürücü ve bağırsak spazmlarını çözücü etkilere sahiptir. Mesane iltihaplarını giderir. Romatizma ve gut şikayetlerine karşı faydalıdır. Sporlar dışındaki kısımları zehirlidir.

Spazma barut ağacı
Barut ağacının dallarının kabukları 1 yıl bekletildikten sonra toz haline getirilerek suda kaynatılmak suretiyle çayı yapılarak içilir. Spazm çözücüdür. Sarılık, siroz gibi karaciğer hastalıklarında faydalıdır. Dolaşım bozukluğu, gut, hemoroit şikayetlerine karşı da oldukça etkilidir.

Dalak için koyun otu
Koyun otunun toprak üstü kısımları suda kaynatılarak çayı hazırlanır. Fıtık şikayetlerini gidermeye yardımcı olur. Karaciğer, romatizma ve dalak hastalıklarına iyi gelir. Böbrek ve mesane rahatsızlıklarını giderir ve idrar söktürür.

Dişler için beşparmak
Beşparmak otu kaynatılıp suyu ile gargara yapılırsa boğaz ve bademcik iltihaplarına karşı faydalı olur. Bu gargara diş etlerini güçlendirir, diş ağrılarını ve iltihaplarını gidermeye de yardımcı olur. Çiçekleri haşlanarak cildi yumuşatmak ve lekeleri çıkarmak için kullanılır. Diş ağrılarında kökü çiğnenebilir.

Cilde kırlangıç otu
Kırlangıç otunun toprak üstü kısımları kaynamış suda demlenerek çayı hazırlanabilir. Sütü cilt hastalıklarına karşı faydalıdır. Siğil ve nasır şikayetlerini gidermeye yardımcı olur. Öksürük şikayetlerini azaltır. İdrar ve balgam söktürücüdür.