Pekmez kan yapar

Kansızlık en başta kadınların sorunu. Demir eksikliği ile baş gösteren aneminin en iyi ilaçları ise pekmez, karaciğer ve bol sebze

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Mart 2013 Güncelleme 18 Mart 2013, 00:00
Pekmez kan yapar

İÇİNDEKİLER

Tıp dilinde anemi denilen kansızlık, kandaki kırmızı hücrelerin veya hemoglobin denilen kırmızı maddelerin ya da her ikisinin de azalmasıdır. Kadınlarda, gebeliklerde ve çocuklarda daha sık görülür. Yeterli ve dengeli beslenememek sonucu oluşan demir eksikliği, aneminin en önemli nedenidir. Yani kansızlığın en iyi çaresi sağlıklı beslenmektir. Anemiye karşı vücudun en çok ihtiyacı olanlar ise B12 vitamini, folik asit ve en önemlisi demirdir. Bu kaynaklardan zengin beslenenler kansızlıktan kurtulur.

KARACİĞER: Karaciğer, sığır eti, süt, yumurta, peynir ve balık B12 vitamini açısından çok zengindir. Bu besinler içinde karaciğer ise tam bir demir ve B12 deposudur.
BROKOLİ: Koyu yeşil yapraklı sebzeler, folik asit zenginidir. Ispanak, brokoli, kuşkonmaz ise bol miktarda demir de içerdiğinden kansızlığa ilaç gibi gelir.
KEÇİBOYNUZU PEKMEZİ: Kansızlığa çok iyi gelir. İyi bir demir deposudur. Gün içinde 2-3 tatlı kaşığı yenir ise erkekler için iyi bir afrodizyaktır. Kadınlarda görülen anemi (kansızlık) için çok yararlıdır.
KIRMIZI PANCAR PEKMEZİ: Halk arasında çok bilinmese de keçiboynuzu pekmezinin tadı biraz buruk olduğundan çok fazla yiyemeyenler için önerilir. En az keçiboynuzu kadar kan yapıcıdır.
ÜZÜM VE DUT PEKMEZİ: Her ikisi de hem B12 vitamini hem demir açısından çok zengindir. Kansızlık çekenlerin bol miktarda yemesi gerekir.
ISIRGANOTU: Genelde hor görülen ısırganotu, kan yaptırıcı özelliği nedeniyle, kansızlığa karşı mutlaka kullanılması gereken bir bitkidir. Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırganotu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak içilir.
ARSLANPENÇESİ: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış arslanpençesi, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
CİVANPERÇEMİ: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış civanperçemi, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş civanperçemi çayı soğutulmadan yudumlanır