Boğazı sıcak tutmak lazım

Kış günlerinin en büyük tehdidi üşüyüp iltihaplanan boğazlar. Faranjit gibi boğaz iltihabı hastalıklarının en iyi ilacı ise şifalı otlarla hazırlanan çaylar

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Mart 2013 Güncelleme 14 Mart 2013, 00:00
Boğazı sıcak tutmak lazım

İÇİNDEKİLER

Soğuk havalar, soğuk içecekler, burun tıkanıklığı, kapalı ortamlar boğaz iltihabın tetiklerken, bu sıkıntı özellikle kışın çok can yakıyor. Faranjit gibi boğaz iltihaplarına karşı ilaç tedavisinin yanı sıra bazı gıdalar çok faydalı oluyor...

Papatya Çiçeği
:
Boğaz iltihaplarını önleyen ve boğazı yumuşatan en önemli bitkilerin başında gelir. Bir yemek kaşığı papatya çiçeğinin üstüne bir bardak sıcak su dökülür, üzeri kapalı olarak 5-10 dakika kadar demlenip süzülür ve içilir. Her seferinde taze hazırlanması gerekir.

Meyan Kökü:
Tahriş olan boğazı rahatlamak için gün içerisinde meyan kökü pastilleri kullanılabilir. Meyan kökü solunum yolları hastalıklarında asırlardır kullanılır. Kan şekeri yüksek olanlar meyan kökü kullanmamalıdır.

Karaağaç:
Karaağaç ABD'da boğaz ağrısının tedavisinde kullanılan oldukça tanınan bir bitkidir. Bir çok boğaz iltihabı ilacının hammadesidir.

Kekik-Kimyon:
Bir tatlı kaşığı kekik ve kimyonu, bir çay bardağı sirke ve iki su bardağı su ile beraber tencerede kaynatın. Karışım soğuduktan sonra günde 3-4 defa gargara yaparak tüketin.

Bal:
Tüm vücut iltihapları için faydalıdır. Boğazları ayrıca yumuşatır. Boğaz için hazırlanan karışımları hem tatlandırır hem de etkilerini artırır.

Adaçayı Yaprağı:
Ada çayı içerdiği bileşikler sayesinde boğazların en iyi dostudur. 1 yemek kaşığı adaçayı yaprağı üzerine 150 ml kaynar su döküldükten sonra, üstü kapalı olarak şekilde 10 dakika demlenir, süzülür ve günde birkaç kez gargara yapılır.

KORUNMAK iÇiN 8 öNERi
1- Kirli havada dışarı çıkmayın
2- Boğaz ağrısı çeken diğer insanlarla çok yakın temas kurmayın.
3- Sigara içilen mekanlarda kalmayın.
4- Evinizde hava kuru ise nemlendirici cihazlardan alın.
5- Ellerinizi sık sık yıkayın.
6- Uykusuz kalmayın, yorgun düşmeyin.
7- Yatmadan ağız gargarasıyla temizlik yapın. Ağzınızda bakteri oluşumun engelleyin.
8- Sigara, alkol, demli çay, kahve ve asitli içeceklerden kaçının.