Papatya Çiçeği:
Boğaz iltihaplarını önleyen ve boğazı yumuşatan en önemli bitkilerin başında gelir. Bir yemek kaşığı papatya çiçeğinin üstüne bir bardak sıcak su dökülür, üzeri kapalı olarak 5-10 dakika kadar demlenip süzülür ve içilir. Her seferinde taze hazırlanması gerekir.
Meyan Kökü:
Tahriş olan boğazı rahatlamak için gün içerisinde meyan kökü pastilleri kullanılabilir. Meyan kökü solunum yolları hastalıklarında asırlardır kullanılır. Kan şekeri yüksek olanlar meyan kökü kullanmamalıdır.
Karaağaç:
Karaağaç ABD'da boğaz ağrısının tedavisinde kullanılan oldukça tanınan bir bitkidir. Bir çok boğaz iltihabı ilacının hammadesidir.
Kekik-Kimyon:
Bir tatlı kaşığı kekik ve kimyonu, bir çay bardağı sirke ve iki su bardağı su ile beraber tencerede kaynatın. Karışım soğuduktan sonra günde 3-4 defa gargara yaparak tüketin.
Bal:
Tüm vücut iltihapları için faydalıdır. Boğazları ayrıca yumuşatır. Boğaz için hazırlanan karışımları hem tatlandırır hem de etkilerini artırır.
Adaçayı Yaprağı:
Ada çayı içerdiği bileşikler sayesinde boğazların en iyi dostudur. 1 yemek kaşığı adaçayı yaprağı üzerine 150 ml kaynar su döküldükten sonra, üstü kapalı olarak şekilde 10 dakika demlenir, süzülür ve günde birkaç kez gargara yapılır.
KORUNMAK iÇiN 8 öNERi
1- Kirli havada dışarı çıkmayın
2- Boğaz ağrısı çeken diğer insanlarla çok yakın temas kurmayın.
3- Sigara içilen mekanlarda kalmayın.
4- Evinizde hava kuru ise nemlendirici cihazlardan alın.
5- Ellerinizi sık sık yıkayın.
6- Uykusuz kalmayın, yorgun düşmeyin.
7- Yatmadan ağız gargarasıyla temizlik yapın. Ağzınızda bakteri oluşumun engelleyin.
8- Sigara, alkol, demli çay, kahve ve asitli içeceklerden kaçının.