Reflüyü muz yener

Reflü, midedeki yemek ve salgıların yemek borusuna geri kaçmasıdır. Rahatsız edici bu sorunun en iyi ilaçları muz, lahana, baklagiller ve süttür

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Mart 2013 Güncelleme 11 Mart 2013, 00:00
Reflüyü muz yener

İÇİNDEKİLER

Halk arasında mide reflüsü olarak bilinen gastro özofageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Kronik faranjit ve tipik boğaz rahatsızlığına neden olabilir. Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanır. Erişkinlerin yaklaşık yüzde 20'sinde reflü görülmektedir. Bazı yiyecekler reflüyü doğrudan azdırdığı gibi bazıları da bu sancıları dindirir. İşte reflünün yasakları:
KIRMIZI ET: Yağlı gıdalar ve kırmızı et sindirilme açısından mideye zorluk yaşatır ve bu nedenle mide fazla asit salgılar. Bu da reflü oluşumunu tetikler. Yağda kızartılan yiyecekler ve cips gibi yağlı hazır gıdalardan uzak durulmalı.
DOMATES: İçeriğindeki likopen son derece yararlıdır. Fakat reflü sorunu olanların ağrılarını tetikler. Çünkü içerisinde asit miktarı fazladır. Salça, ketçap, domates çorbasından da uzak durun.
SOĞAN VE SARIMSAK: Bu besinler, genellikle reflüsü olan insanlarda mide ekşimesine yol açıyor. Bu nedenle çiğ tüketmeyin.
BAHARATLAR: Özellikle acı baharatlar reflüyü şiddetlendirir. Bu nedenle yemeklerinize eklediğiniz baharatları azaltmalısınız.
SUCUK: Sucuk, salam, pastırma gibi işlenmiş etler ve tüm sakatat çeşitleri reflünün önemli düşmanlarıdır.
NANE: Mide ile yemek borusu arasında bulunan kası gevşetir ve bu nedenle mide asidi kolayla yemek borusuna geçebilir.

İYİ GELENLER
* BAKLAGİLLER: Bitkisel proteinler mide ve yemek borusu arasındaki asit geçisini engelleyen 'özofagus' kasını zorlamıyor. Bu nedenle de kas gevşemiyor, asit yemek borusuna zarar veremiyor. Bu proteini fasulyeden, mercimekten alabilirsiniz.
* MUZ: Lifli gıdalar mide salgılanmasını engeller ve bu nedenle de reflü riskini azaltır. Muz, elma, şeftali, armut, kavun, çilek, esmer pirinç, yulaf ezmesi gibi lif içerikli gıdalar tüketmelisiniz.
* LAHANA: Lahana gibi gıdalar reflü tedavisinde hızlı sonuç almanızı sağlar. Domates dışında tüm sebzeleri yiyebilirsiniz.
* PAPAYA mide asitlerini dengeler. Reflüye iyi gelir.
* SÜT: Reflü şikayetleri başladığında, yarım bardak soğuk süt yanmayı durdurur.