Oksürüğün sonu KOAH

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Mart 2013 Güncelleme 11 Mart 2013, 00:00
Oksürüğün sonu KOAH

İÇİNDEKİLER

* KOAH hastalığı nasıl anlaşılır. Şekerin diyeti var, tansiyonun diyeti var, KOAH diyeti yok mu? Ne iyi gelir?
KOAH'ta öksürük, balgam ve nefes darlığı şikâyetleri yavaş yavaş ve sürekli olarak hayatına yerleşir. Hastalık çok sinsi ilerler. Bu belirtiler geçmezse KOAH habercisidir. Tedbir olarak önce boyuna göre ideal kiloda olmak zorundasın. Kiloluysan ver, değilsen kilo al.
Yağ oranı yüksek yiyeceklerin tüketmelisin. Ayrıca nişastalı, unlu ve şekerli yiyeceklerin tüketimini azalt. Yağlı kuruyemişler, zeytin, zeytinyağı, soya yağı, tereyağı, süt, yoğurt, peynirler, etler (dana, koyun, tavuk, balık), yumurta (yağda), sucuk, salam, sosis, kurubaklagiller, kuru meyveler, taze meyveler, her türlü sebze tüketebilirsin.

* Böbrek yetmezliğim var. Tansiyonum 13-9 çıkıyor. Doktor ilacımı arttırdı. Tansiyonum yüksek mi?
Geçmiş olsun. Özellikle böbrek yetmezliği hastalarında tansiyon ölçümlerinin 12-8 i geçmesini istemeyiz. İlacının arttırılması uygun olmuş. Ayrıca Böbrek yetmezliği hastalarında halsizlik hem üre-k- gibi maddelerin birikmesine hem de kan düşüklüğü gibi nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir. Tansiyonu takip et.

* Eşimle ilişkimizde sertliğim 8-10 dakika sürüyor ama eşim tatmin olamıyor. Benim durumum erken boşalma sayılır mı?
Anlattıklarına göre sana ait cinsel aktivitede pek sorun yok. Eşinizi tanıyın, anlayın. Korkularını, hassasiyetlerini bilin. Meraklarını giderin. Cinsellik eşler arasında bile konuşulmayan, paylaşılmayan bir konu olunca herkes kendi kendini ölçüp hesap kesiyor. Kadınların orgazmuyarılma durumu erkeklerden farklıdır. İlişki öncesi sevme-dokunma dönemini daha uzun tutun. Ruhunu da okşayın. Diyelim ki sana ait her özellik normal.
O zaman eşinde Orgazm Bozukluğu olabilir. Olağan bir cinsel uyarılma evresinden sonra orgazmın sürekli ya da yineleyici bir biçimde gecikmesi ya da hiç olmaması durumu olabilir.

* Geçenlerde nezle oldum. Doktora gittim. İlaç yazdı. 'İlaç boğazıma takılıyor' şurup yazın dedim. 'Şeker hastası mısın' diye sordu. Şurup, diyabet yapar mı?
Şurup yüzde 60 dan fazla şeker içeren sıvı ilaç şeklidir. Şeker miktarı yüksek olduğundan içlerinde bakteri veya mantarlar üreyemez. Yalnız şeker hastalarında bu konu dikkate alınarak diyet ayarlanır. O yüzden hastaların Şeker Hastası olup olmadığını sorarız. Şurup Şeker hastalığı yapmaz.