Guatrın düşmanı süt

Guatr birçok hastalığın kapısını açıyor. En önemlisi de kanseri tetikliyor. Korunmak içinse dereotu ve süt en faydalı besinler

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Şubat 2013 Güncelleme 26 Şubat 2013, 00:00
Guatrın düşmanı süt

İÇİNDEKİLER

Guatr toplumda oldukça yaygın görülen ve boğaz bölgesindeki tiroit hormonunun yetersiz salgılanması neticesinde ortaya çıkan bir hormon rahatsızlığıdır. Tiroit bezlerinin az çalışması neticesinde görülen tiroit yetersizliği, ilerleyen evrelerde guatra dönüşür ve metabolizmanın yavaşlamasından kanser riskini artırmasına kadar riskleri beraberinde taşır. İyot azlığından ortaya çıkar. Bilhassa ergenlik çağında fazla görülür. Bu hastalıktan korunmak için tiroit bezlerinin çalışmasını sağlamak lazım gelir. Bunun için de bazı besin takviyeleri gereklidir.

DEREOTU: Guatra karşı çok faydalıdır. Tiroit hormonlarını dengeler, sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra nodüllerin küçülmesinde veya tamamen yok olmasında da etkilidir. Küçük nodülleri tamamen yok edebilir, büyüklerin ise küçülmesini sağlar.

SOĞAN-SARIMSAK
: İyot içeren yiyecekleri tüketmek guatrın iyileştirilmesinde en etkili yöntem olacaktır. Doğal olarak iyot içeren bitkiler soğan, sarımsak, havuç ve şalgamdır. Özellikle soğan ve sarımsak hem B vitamini, hem iyot hem de selenyum içererek guatra karşı çok faydalıdır.

DENİZ ÜRÜNLERİ:
Deniz mahsulleri omega- 3 yağı açısından zengin bir besin kaynağıdır. İçerdiği selenyum minerali tiroit bezelerinin işleyişi için gereklidir. Tiroit hormonlarının üretimi için yeterince iyot alınmalıdır.

KURUYEMİŞ:
Tiroitlerin çalışması ve guatrın etkinliğini yitirmesi açısından kuruyemişler de önemli görevler üstlenir. Antep fıstığı, badem, fındık ve ceviz guatr hastaları için önerilir. Yine de fazla yenmemesi tavsiye edilir.

DUT VE DUT KURUSU: Guatra karşı iyi gelen en iyi meyve duttur. Dutun tazesi de kurusu da tirotilerin çalışmasını sağlar. Aynı zamanda guatrın en büyük düşmanı olan kabızlığı önler. Bolca tüketilmelidir.

TROİDLERİ KORUMAK GEREK
Süt ürünleri:
B vitamini tiroit bezlerini destekler aynı zamanda iyodun etkisini arttırır. Süt ve süt ürünleri karaciğer böbrek mantar elenmemiş undan yapılmış ekmek B vitamini zenginidir.

DİKKAT!
Tiroid fazla çalışırsa tansiyon yükselir ve vücut ısısı artar. Ateşlenme olur. Tiroid az çalışırsa kilo artması, yorgunluk, kabızlık, dikkatin azalması, depresyon, çabuk üşüme, tırnak kuruması, saç kırıklığı ve kolesterol yükselmesi gibi sorunlar ortaya çıkar.