Rastgele öçülmez

Üstünkörü yapılan tansiyon ölçümü tedavinin aksamasına yol açar. Tansiyon ölçmeden önce dinlenin. Kolunuzu kalp hizasında tutun ve altına destek koyun

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Şubat 2013 Güncelleme 20 Şubat 2013, 03:34
Rastgele öçülmez

İÇİNDEKİLER

Babam tansiyon hastası. Tansiyonlarını ben ölçüyorum. Neye dikkat etmeliyim? Rastgele tansiyon ölçmeyin.
Tansiyonunuzu ölçümü yapılmadan önce dinlenin. Dik ve rahat oturun. Sırtınız destekli olsun. Bacak bacak üstüne atmayın. Kol kalpten altta kalırsa yüksek, yukardı olursa düşük sonuç alınır. Kolu kalp hizasında tutun. Altına destek koyun. Yoksa kol kasılır küçük tansiyon yüksek çıkar. Bu da hatalı bir ölçüm demektir. İlk muayenede her iki koldan da ölçüm yapın. Hangisi yüksekse takibi de o koldan yapmalıyız. Her iki kol ölçümünde büyük farklar varsa farklı bir kalp damar hastalığı açısından araştırmak gerekir.

Sağ alt tarafta karın ağrım var. Apandisit dediler. Ama değilmiş. Gazım da çok. Arada bir dışkım sümüklü geliyor. Ne yapmam lazım?
Öncelikle hastalığına tanı koymamız gerek. Sonra ne yapman gerektiği anlaşılır. İltihaplı bağırsak hastalıklarında sağ taraf karın ağrısı olabilir. Ayrıca bağırsak parazitleri ve tüberkülozları, kör bağırsak tümör ve iltihapları da şikâyete neden olabilir. Dışkıda gizli kan, parazit incelemesi, dışkı mikroskopisi gerekir. Kan testleri de lazım.

Erkeklik torbalarımda şişme fark ettim. İç hastalıklarına randevu aldım. Gideyim mi?
İlk başvuracağın doktor üroloji uzmanıdır. Tümör, iltihap, kist, ve kasık fıtığı olabilir. Teşhis kan testleri ve ultrasonografi ile konulabilir. Kesin teşhis için kitlenin alınıp patolojiye gitmesi gerekebilir.

* * *
DAR AYAKABI HASTA EDER
48 yaşındayım. Her iki başparmağım dışa doğru dönük ve iç yana doğru çıkıntım var. Çok ağrı yapıyor. Kireçlenme diyorlar. Ortopedik ayakkabı aldım. Hala devam ediyor. Ne önerirsiniz?
Anladığım kadarı ile hastalığınız "Halluks Valgus" veya Bunyon dediğimiz bir durum. En sık rastlanan sebep ayağa uygun olmayan ayakkabılardır. Ayak başparmağını doğal olmayan bir pozisyonda sıkan özellikle dar, sivri burunlu ayakkabıların uzun süre giyilmesidir. Bunyonlar kadınlarda erkeklere oranla dokuz misli daha fazladır. Bir kez ortopedi uzman muayenesi gerekir. Pek çok bunyon problemleri ameliyatsız tedavi edilebilir. Başparmağın pozisyonunda kullanılan ayağınıza göre biçimlendirilmiş özel ayakkabı tabanlıkları ağrınızı hafifletebilir.

KOAH hastasıyım. Kesin tedavi olmak istiyorum. Yardım edin!
KOAH hastalığının tedavisinde bir numaralı hedef önce daha kötü olmamandır. Çünkü sebeplerden sigaranın kesin bırakılmasını sağlanamazsa ve varsa mesleki risklerden seni uzaklaştıramazsak hastalık daha da ilerler.
Var olan sağlam bronşların daha iyi çalışmasını sağlamaya çalışırız.
Bunun için çeşitli ilaçlar veririz. Bronşların tam bozulmuş olanları çalışmaz.
Sık sık enfeksiyon kapmaman için tedbir öneririz. KOAH hastalığının tedavisindeki en önemli kural AYNI DOKTORUN TAKİBİNDE KALMANDIR.

Komşum böcek ilacıyla zehirlenmiş. Nasıl anlaşılır?
Belirtiler, ilacın içindeki maddelere göre değişir. Bu sebeple ilaca ait bilgilerin bulunduğu kutuya ulaşılmalı. Genellikle kusma, ishal, ter, tükürük ve gözyaşı artışı, idrar kaçırma, solunum sıkıntısı, göz bebeğinde büyüme veya küçülme, nabız artışı, kaslarda kasılma ve kramplar şeklinde belirtiler olur.

Kadınlar için koruyucu kılıf faydalı mı?
Yan etkisi yok. Bölgesel etkili olduğundan bedene ait diğer risklere de neden olmaz. Rahim ağzı kanser riskini azaltır. İlişkiden saatlerce önce takılabilir. Reçetesiz alınır.

* * *
SAÇ İLACI MEME BÜYÜTEBİLİR
Saçlarım döküldü. Krem kullanmaya başladım. Bu sefer de göğüslerim kadın memesi gibi büyümeye başladı.
Bazı saç ilaçları meme büyümesi yapabilir. Ayrıca bazı kalp ilaçları, doğum kontrol hapları, depresyon ilaçları kadın memesi benzeri meme büyümesi yapabilir. Cilt doktoruna durumu anlat.
Yeni ilaç versin.