Ülsere karşı zeytinyağı

Meyve suları, gazlı içecekler, baharatlar ve tüm sakatatlar ülseri azdırır. Midenizin ağır sancılar geçirmemesi için her sabah iki yemek kaşığı zeytinyağı almayı unutmayın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Şubat 2013 Güncelleme 15 Şubat 2013, 02:28
Ülsere karşı zeytinyağı

İÇİNDEKİLER

Ülserim var. Nasıl beslenmeliyim?
Çay, kahve, kakao, neskafe, sütlü kahve, sütlü kakao, limonata, boza, karbonatlı içecekler (gazoz, kola vs), hazır meyve suları, maden suyu (soda), alkollü içecekler, kızartmalar, yumurta ve her çeşit peynirden uzak dur. Bütün baharatlar, salça, ketçap, hardal, turşu, kuruyemişler, Hindistan cevizi, zeytin, limon, çemen, sarımsak, soğan, salamura besinler, salam, sucuk, sosis, sakatatlar yedin mi, mide bağırmaya devam eder. Her sabah aç karnına 2 yemek kaşığı zeytinyağı tüket.

Doğum kontrolü için bayan prezervatifi önerdiler. Kullanırken nelere dikkat etmeliyim?
Her ne kadar anlatsam da mutlaka doktorunla tekrar görüş. Bayan prezervatifine Kadın Kondomu da denir. Her cinsel ilişkide kondomu kullanın. Son kullanım tarihine dikkat et. Tarihi geçmiş kondomların koruyucu etkileri güvenilir değildir. Kayganlaştırıcılar kullanabilirsiniz. Kondom su bazlı kayganlaştırıcılarla kullanılabilir. Kayganlık sağlamak için vazelin, bebek yağı veya yağlı kremlerle kullanma. Bunlar koruyuculuğu bozar. En önemli uyarı: Kondomun paketini dişinle açma, kesici bir alet, makas v.b. kullanılma. Kondomu yırtarsın. Sonra koruyuculuğu kalmaz. Tırnaklar bile zarar verebilir. Dikkatli kullanın. Zarar vermemesine dikkat edilmelidir.

Amcamın idrar yapmasında zorlanma var. Tuvalette uzun bekliyor. Babam da prostat kanseri oldu. Amcamı da gösterelim mi?
Mutlaka göster. Birinci derece akrabalarda prostat kanseri varsa görülme riski artar. Prostat bezi büyümesinde de, prostat kanserinde de idrar yaparken zorlanma olabilir. İdrarda veya semende kan çıkabilir. Önce tanı konması gerekir. Üroloji uzmanı muayene eder. Ultrasonla bakar. Makattan prostat muayenesi yapar. Kan ve idrar tahlili ister. Kanda PSA (Prostat Specific Antijenin) testi bakılır.

Sağ göğsümde iltihap var. 10 gündür antibiyotik alıyorum. Ama geçmedi. Bebeğimi de emziriyorum. Ne yapmalıyım?
Mastit
olmuşsun. Emziren annelerde sık görürüz. Enfeksiyon, genellikle meme başında bulunan çatlaklardan süt kanallarına doğru yayılır. Ateş, halsizlik, yorgunluk, memede ağrı ve kızarıklık gibi belirtileri vardır. Bebeğini emzirebilirsin. Çok acı verebilir. Ancak bir an önce iyileşmek, süt kanallarınızın boşalarak yeni tıkanıklıklar olmasını engellemek ve sütünüzün kesilmemesi için emzirmeniz iyi olur. Emzirmeden bir kaç dakika önce meme başına ılık kompres, acı duymanı azaltabilir. Tabii annelerinize danışmayı da unutmayın.

Uçağa binecek bir hastaya yazdığınız tavsiyeyi okudum. Benim de astımım var. Ben de 2 ay sonra ilk defa uçağa bineceğim. Önerilerinizi merakla bekliyorum!
Dikkat ve ilgin için teşekkürler. Not almaya başla. Göğüs hastalıkları doktoruna git. Bunları anlat. Durumunu belirten bir de rapor iste. Kullandığın ilaçların listesini yanında bulundur. İlaçların kendisini de yanındaki çantalarda bulundur. Gittiğin bölgede bu konuyla ilgili doktor araştırması yap. Ani acil şikâyetlerin olursa kolaylık olur.

Dişim çok ağrıdı. Dişçiye gittim. Diş gangreni dedi. Tehlikeli midir?
Dişin öz tabakası vardır. Pulpa denir. Damar ve sinir ağıdır. Mikroplarla veya başka nedenlerle bozulur. Buna diş gangreni derler. Diş doktorunu dinle. Takibini ve ilaçlarını düzenli kullan. Korkmanı gerektirecek bir durum değil. Merak etme.

Babam felç geçirdi. Beyin damarlarında tıkanma var. Ne yese iyi gelir?
Az ve sık yedirin. Yemek yerken dik durumda olsun. Lifli gıda yedirin. Burnu tıkalı olmasın. Püre haline getirilmiş şekilde gıda tüketsin. Uzuvlarını gerek kendisi gerekse siz gün içinde düzenli olarak hareket ettirin. Tansiyon durumuna göre tuzsuz yesin. Rezene, ısırgan otu, papatya, ıhlamur, kekik çayı, portakal- mandalina suyu, bal ve sirke karışımı içmesi önerilir. Şikâyeti takip edilmelidir.

ESMER EKMEK VİTAMİN DEPOSU
Şişmanım. Herkes ekmek yeme diyor Bu kadar zararlı mı?
Yok zararlı değil. Zararlı olan fazla miktarda yemektir. Herşeyin aşırısı zarar diyorum. Tam tahıl ekmeği posa, E vitamini, selenyum, demir, magnezyum, çinko ve B vitaminleri (B1, B6, niasin) deposudur. Bu nedenle tam buğday ekmeği tüket. Ama en fazla bir öğünde 2 dilim ye. Esmer ekmeklerin kan şekerini yükseltme oranı beyaz ekmeğe oranla daha sağlıklıdır. Beyaz ekmekten kaç.

Eşimde Hepatit C çıkmış. Cinsel ilişkiyle bulaşır mı?
Bulaşma için esas olan hastanın kanının sağlıklı kişinin kanıyla temas etmesidir. Hepatit B ve AIDS'le karşılaştırıldığında Hepatit C'nin cinsel yolla bulaşma riski daha azdır. Eşlerden birinde Hepatit C bulunan evli çiftler arasında virüsün bulaşma olasılığı düşük olduğundan cinsel yaşamlarında değişiklik yapmaları önerilmez.

UMRE'DE PİŞMEMİŞ GIDADAN UZAK DURUN!
Umreye gideceğiz. Giden ahbaplarımızdan bazısı ishal olmuş. Nelere dikkat edersek iyi olur?
Sadece tamamen pişmiş olan ve hala sıcak olan yemekleri ye. Odada beklemiş gıdaları yeme. Sokak satıcılarından yemek alma. Çiğ ve az pişmiş yumurta içeren yemeklerden uzak dur. Diş fırçalama suyuna dikkat edin. Buz kullanmayın. Güvenliğinden şüpheli olduğunuz içme sularını kaynatınız; kaynatmak mümkün değilse, onaylı ve iyi bakımlı bir filtre ve/veya bir dezenfektan ajan kullanılabilir. Sık sık ellerinizi yıkayın.