Portakal suyu damarı açar

Damar tıkanıklığı olanlar sakatat, katı yağlar, hamburger, salam, sosis gibi besinlerden uzak durmalı. Bunların yerine ısırgan otu ile papatya çayı ve portakal suyu tüketmeli

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Şubat 2013 Güncelleme 13 Şubat 2013, 00:00
Portakal suyu damarı açar

İÇİNDEKİLER

* Damar tıkanıklığına hangi yiyecekler iyi gelir. Neler yememeliyim?
Damar tıkanıklığı şikâyeti olan hastaların kesinlikle uzak durması bazı besinler vardır. Bunlar sakatat, katı yağlar, kıyma, hamburger, salam, sosis, sucuk, tavuğun derisi, kızarmış balık, midye tava, kaşar peyniri, çikolata, pasta, krema, kızartmalar, cips, mayonez, hazır soslar, tuzlu ve rafine edilmiş gıdalardır. Damar tıkanıklığı olanların rezene, ısırgan otu, papatya, ıhlamur ve kekik çayları, portakal-mandalina suyu- acı hindiba salatası, bal ve sirke karışımı içmesi önerilir. Tabi bunların tüketilmesine engel bir hastalık yoksa.

* Sağ akciğerim alındı. Tek akciğerle yaşarken nelere dikkat etmeliyim, nasıl beslenmeliyim?
Hangi hastalıktan dolayı ameliyat edildiğin çok önemli. Özellikle mevcut durumunun muhafazası gerek. Kontrollerine ve varsa ilaçlarına itina göster. Vaktinde iç. Vaktinde kontrole git. Özellikle toplu yaşanılan yerlerde üst solunum yolu enfeksiyonu kapma riski artar. Hasta ziyaretlerini telefonla yapın. Uyku düzenine dikkat. Tansiyon ölçümünü ihmal etme. Burun tıkanıklığı, var olan akciğerinden faydalanmanı azaltır. Alerjik yapıdaysan baharlarda tedbir al. Yeşil sebze ve meyveden zengin beslen.

* Geçen yıl safra kesesi taşı aldırdım. Ama hala karnımda şişkinlik var. Basurum da var. Şişkinliğin nedeni o olabilir mi?
Hayır. Basurunun sebebi şişkinlik olabilir. Alınan safra kesesi taşı değil. Senin safra kesenin tamamını aldılar. Sindirimi için safra gerektiren özellikle, hayvani ve yağlı gıdaları sofranda azaltmadıysan hazımsızlık şikâyetin artar. Gaz, hazımsızlık şikâyetin azalmaz. Ayrıca burun tıkanıklığı var mı diye baktır. Dışkılama ve gaz çıkartma ihtiyacın gelince erteleme. Papatya, ıhlamur, rezene, sinameki çayları iç. Hala geçmiyorsa tekrar doktora git.

* 35 yaşındayım. Özellikle ellerimde kaşıntım var. Sürekli tekrarlıyor. Cilt doktoru tahlil yaptırdı, ilaç verdi. Egzama dedi. Temizlik malzemelerimi, deterjanlarımı değiştirdim. Yine oldu. Karaciğer hastalığı olabilir diyorlar. Ne yapayım?
Bazı karaciğer hastalıklarında kaşıntı şikâyeti olabilir. Ancak tarifine göre tekrarlayan bir kaşıntı. Cilt doktorun bu testleri yaptırmış olabilir. İç hastalıkları uzmanına git. Kaygılı, 30-50 yaş bayanlarda stres egzaması dediğimiz kaşıntılar olabilir. Kaşınan yerlerde kızarıklık, kepeklenme, kalınlaşma, pul pul deri dökülmeleri ve kabuklu yaralar oluşabilir. Daha da ilerleyip sulu, ağrılı yaralar olabilir.

* Ağrı kesici kullanınca burnum akıyor. Anlatınca herkes gülüyor. Neden acaba?
Gülenlere hatırlatıyorum. İlaçlar nezle yapabilir. Göz tansiyonu tedavisinde kullanılan damlalar, aspirin ve bazı ağrı kesiciler, romatizma ilaçları, doğum kontrol hapları, yüksek tansiyon ve kalp ilaçları nezle yapabilir. Kendini iyi takip edip fark ettiğin için tebrikler. Uzun süredir burun damarlarını daraltan ilaç kullanan hastalarda gelişen burun tıkanıklığına "ilaç nezlesi" denir.

* 56 yaşındayım. Sık sık unutkanlığım oluyor. Alzheimer için test yaptırsam iyi olur mu?
Öyle bir test olsa ben de yaptır desem.
Ama maalesef öyle bir test şimdilik yok. Tıbbi olarak kesin tanı koymak için ölen kişinin otopsisi gerekir. Yani Alzheimer tanısı yüksek ihtimalli kabulleniştir. Bazı testler (VİT B12-FT4-TSH-TAM KAN SAYIMI ELEKTROLİTLER-SEDİ- MENTASYON) unutkanlığa neden olan diğer durumları tespit edip, ayıklamak için kullanılır. Kişinin kullandığı ilaçlar gözden geçirilir. Bunamaya (Demansa) neden olabilen travma, tümörler ve inme, Alzheimer hastalığının ileri evrelerinde oluşabilen beyin atrofisi, küçülmesi kanıtlarını araştırmak için bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme taramalarından (MRG) yapılabilir.

* Babamın karaciğer iltihabı vardı. Son kontrole gittiğinde AFP testi diye bir test istemişler. AFP ne işe yarar?
Karaciğer hastalıkları takibinde, kronik hepatit veya siroz tanısıyla takip ediliyorsanız kanserden şüphelenilirse bu test istenebilir. Ayrıca erkeklerde testis, bayanlarda yumurtalık kanserinden şüphelenilirse, bu kanserlerden birinin tedavisi sırasında veya sonrasında belli aralıklarla bu test istenebilir. Sağlıklı çocuklar ve gebe olmayan erişkinlerde, AFP normalde sadece çok düşük seviyelerde tespit edilebilir.

TANSİYON İÇİN E.K.G.
* Tansiyonum yükseldi. Acile gittim. Göğsüme kablolu bir cihaz bağladılar. Elektroymuş. Elektro nedir?
Konuşurken Elektro dedikleri test Elektro Kardiyo Grafi - E.K.G. dediğimiz bir testtir. Göğsünüze kablolarla bağlanan alet yardımıyla yapılır. Kalbin çalışmasının elektriği kayıt edilir. Cilde yapıştırılan elektrot dediğimiz malzemelerle cihaz kayıt yapar. Kâğıda çizgiler olarak kayıt yazar. Kalp hızı, ritmi, kalp kasına yetersiz kan ve oksijen gidişini gösteren belirtiler, geçirilmiş kalp krizi bulguları EKG ile tanınabilir.

DİYABET İLİŞKİ BOZAR
* Şeker hastalığım nedeniyle cinsel hayatım etkilenir mi? Menopoza girmedim ama cinsel ilişki sırasında ağrım oluyor. Şeker hastalığı, cinsel organ kuruluğu yapar mı?
Diyabet, kadın cinsel organında mantar enfeksiyonlarına yol açabilir. Kaşıntı, kötü koku, cinsel birleşme sırasında ağrı yapabilir. Bundan dolayı cinsel istek azalabilir. Cinsel organda kuruluk olabilir. Ruhsal açıdan etkiler olur. Cinsel birleşme isteği azalabilir. Mutlaka iç hastalıkları uzmanına git.

* Yeni evliyim. Gebelikten korunmak istiyorum. Eşim doğum kontrol hapı al dedi. Ben ilaç kullanmayı pek sevmiyorum. Başka bir öneriniz var mı?
Bu konudaki tedbirlerden biri de kadınların kullandığı prezervatiftir. Tüm haznenin içini kaplar. Tüm rahim ağzını örter. Böylece erkeğin çıkardığı sıvının rahme girmesini önler. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da koruyabilir.