Doğuştan sağlık brokoli

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Şubat 2013 Güncelleme 10 Şubat 2013, 00:00
Doğuştan sağlık brokoli

İÇİNDEKİLER

Brokoli lifli yapısı ile sindirimi kolaylaştırır ve şişmanlığa karşı faydalıdır. Doğuştan belkemiğinde açıklık hastalığının önlenmesinde etkilidir. İdrar yolu hastalıkları ve prostata karşı koruyucudur. Cinsel gücü arttırır. İktidarsızlık ve kısırlıkta faydalıdır.

Kalp çarpıntısına zahter
Kara kekik ya da dağ kekiği olarak da bilinen zahter, çiçekleriyle birlikte toplanıp kurutulduktan sonra toz haline getirilir ve çay ya da kahve olarak tüketilebilir. Kalp çarpıntısını giderir ve sinirleri kuvvetlendirir. Egzama şikayetlerine karşı da faydalıdır. Hamilelere ve guatr şikayeti olanlara tavsiye edilmez.

Dalağa karnabahar
Besleyici bir sebze olan karnabahar vücuda güç verir. Beynin çalışmasını destekler. Kalp hastalıklarında şikayetleri azaltır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Dalak rahatsızlıklarına iyi gelir.

Çalapa idrar söktürür
Çalapa eflatun renkte çiçekler açan bir sarmaşıktır. Reçinesinde, yüzde 40 oranında müshil etkiye sahip maddelerden bulunur. Bitkinin yumru kökleri temizlenip kurutulduktan sonra toz haline getirilerek kullanılır. İdrar söktürüp kabızlığı giderir ve ishal yapar.

Cilt bakım ilacı labada
Efelek de denilen labadanın kurutulmuş kökü ve yaprakları ilaç olarak taze bitkisi de sebze olarak kullanılır. Tohumu kaynatılıp suyu içilirse anne sütünü arttırır. Kökü kaynatılıp içilirse kaşıntıları giderir. Yaprakları kaynatılıp lapa yapılır ve deri hastalıklarında kullanılır.

İltihaplara kimyon
Kimyon, sirke ve su ile kaynatılıp içilirse nefes darlığına karşı faydalı olur. İltihaplı yaraların üzerine konursa iyileşmesine yardımcı olur. Kimyon yağı adale ve romatizma ağrılarına iyi gelir. Ayrıca, kimyon yağı sürülen bölgeyi güneşten korumak gerekir.

Aspir yağları yakar
Aspir bitkisi kabızlığa karşı faydalıdır. Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Vücutta biriken fazla yağı eriterek kilo vermeyi kolaylaştırdığı gibi yağ dokusunun enerjiye ve kas dokusuna dönüşmesine de katkıda bulunur. Kansere karşı da koruyucudur.

Gut hastalığına radıka
Radıkanın kökü yaşken doğranıp salatalara katılabileceği gibi kurutulduktan sonra öğütülerek kahve yapımında da kullanılır. Mesane ve kalınbağırsak iltihaplarını gidermekte faydalıdır. Sarılıkta ve gut hastalığında faydalıdır. Uykusuzluğa iyi gelir. Karaciğer şişkinliğini indirir.

Böğürtlen taş düşürür
Böğürtlenin yaprakları kaynatılarak suyu ile gargara yapılırsa ağız, diş eti ve bademciklerdeki iltihaplara iyi gelir. Kökleri kaynatılarak suyu içilirse böbrek kumunun ve taşlarının düşmesine yardımcı olur. Şurubu solunum yolları rahatsızlıklarında oldukça yararlıdır.