Ay çekirdeği rahatlatır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Şubat 2013 Güncelleme 03 Şubat 2013, 00:00
Ay çekirdeği rahatlatır

İÇİNDEKİLER

Ay çekirdeği damar sertliğini gidermeye yardımcı olur. Cinsel gücü arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp ve sinir hastalıklarına karşı faydalıdır. Gelişme çağındaki çocukların ihtiyaç duyduğu pek çok protein, vitamin ve mineralleri barındırır.

Çarpıntıya sedefotu
Sedefotunun kaynatılması ile elde edilen suyla göz kapaklarının üzerinden masaj uygulanırsa göz yorgunluğunu giderir. Bağırsak solucanlarını düşürücü etkisi vardır. Düşüğe sebep verebileceği için hamilelikte kullanılması önerilmez. Kalp çarpıntısını giderir. Karın ağrılarına ve romatizmaya iyi gelir.

Çocuklara ararot
Ararot aynı isimli bitkinin köklerinden elde edilen kokusuz ve tatsız bir tozdur. Çocuk gelişimini destekler. Nekahat devresini kısaltır ve halsizliği giderir. Çocuk mamalarında sıklıkla kullanılır. Hastaların halsizliğini gidermek için de hastalara verilir.

Bronşite eşekkulağı
Eşekkulağı kökleri, temizlenip kurutulduktan sonra kaynatılarak hazırlanan çayı içilebilir. Ülsere karşı faydalıdır. Göğsü yumuşatır ve nefes darlığını giderir. Bronşitte faydalıdır. Öksürüğü keser. Ağız, dil ve boğaz iltihaplarında faydalıdır. Kırıklarda iyileşmeyi hızlandırır.

Nefes açıcı akgünlük
Akgünlük su ile eritilerek tıbbi amaçla kullanılabileceği gibi, yandığında verdiği parlak ışık ve hoş koku nedeniyle tütsü olarak da kullanılabilir. Tütsüsü nefes açıcı ve rahatlatıcıdır. Dahili olarak kullanıldığında vücuda kuvvet verir. Yatıştırıcıdır ve idrar söktürür.

Böbreklere armut
Armut sindirim sistemini güçlendirir, hazmı kolaylaştırır. Böbreklerin düzenli çalışmasına, böbrek taşlarının ve kumunun dökülmesine yardım eder. Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile yüksek tansiyonu düşürür, çarpıntıyı giderir ve zihin yorgunluğuna iyi gelir.

Solunum için keraviye
Keraviyenin kurutulmuş ve taze meyvelerinden elde edilen yağı kullanılır. Mide ve bağırsak gazlarını önler. Mide şikayetlerini azaltır. İdrar söktürür ve özellikle yağlı besinlerin sindirimini kolaylaştırır. Astım gibi solunum sistemi rahatsızlıklarında da faydalıdır.

Şekeri olana keçisedefi
Keçisedefinin çiçekli toprak üstü kısımları toplanıp kurutulduktan sonra sıcak suda demlenerek kullanılır. Tanen, galegin ve acı madde içerir. Anne sütünü ciddi miktarda arttırır. Kan şekerini düşürücü etkileri ile şeker hastaları için faydalıdır. Diyabeti olanlara tavsiye edilir.

Sarılığa acıgünek
Potasyum, kalsiyum ve diğer mineraller açısından zengin bir besin olan acıgünek A ve C vitamini de içerir. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. İdrar söktürür ve safra salgılarını arttırır. Mesane ve kalınbağırsak iltihaplarını gidermekte faydalıdır. Sarılıkta ve gut hastalığında da çok faydalıdır.