Ada çayı nefes açar

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ocak 2013 Güncelleme 15 Ocak 2013, 00:00
Ada çayı nefes açar

İÇİNDEKİLER

Ülkemizde bolca yetişen ada çayı gaz söktürücü etkisi nedeniyle mide ve bağırsak gazlarını gidermede faydalıdır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder. Göğüs açıcı ve rahatlatıcı etkisi astım hastaları için yararlıdır.

Bronşite ebegümeci
Ebegümecinin yaprakları sebze olarak, çiçekleri de ilaç olarak kullanılır. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Ateş düşürücüdür. Nezle ve bronşite iyi gelir. Burun tıkanıklığını giderir. Nefes darlığında faydalıdır. Ses kısıklığını, boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir.

Basura karşı ballıbaba
Ballıbaba adını çiçeklerinin tadından almıştır. İçerisinde saponin, flavon, müsilaj ve histamin bulunur. İdrar yolu hastalıklarına karşı etkilidir. İltihapları önler. Kabakulak, mayasıl, kanlı basur ve varise karşı faydalıdır. Kadınlarda rahim akıntılarını, erkeklerde ise prostat şikayetlerini azaltmaya yardımcı olur.

Vanilya ateş düşürür
Çok az yağ içeren vanilyada hiç kolesterol yoktur, fakat şeker oranı yüksektir. Bu nedenle diyabet hastaları uzak durmalıdır. Cinsel gücü ve isteği arttırır. Sinirleri yatıştırır ve bunalımı gidermeye yardımcı olur. Ateşi düşürür. Hazmı kolaylaştırır. Solunum yollarını temizler ve öksürüğü kesmeye yardımcı olur.

Safran sakinleştirir
Değerli bir bitki olan safran sinir zayıflığını giderir. Kokusu yatıştırıcı ve rahatlatıcıdır. Ateşi düşürür ve öksürüğü keser. Bu özelliği ile özellikle astım ve bronşitte faydalıdır. Safranın karaciğer hastalıklarında da faydası görülür. Uyarıcı etkisi ile cinsel isteği de arttırır.

Ülserin ilacı papaya
Papaya meyvesi; sindirim sistemi için iyi bir destekleyicidir. Gaz, şişkinlik, mide ekşimesini giderir. Özellikle ülser hastaları için yiyeceklerin midede fazla asit üretimine gerek duyulmadan hızlı bir şekilde sindirimini sağlar.

Bağırsaklara kefir
Mucizevi içecek kefir muhteşem bir probiyotik kaynağı olarak bilinir. Tüm alerjilere karşı en kuvvetli iyileştiricidir. Yan etkisi olmayan bir antibiyotiktir. Bağırsak yolunu temizler. Bağırsak sendromuna iyi gelir. Sindirimi kolaylaştırır ve kolon kanserini tedavi edicidir.

Öksürüğe okaliptus
Solunum yollarına ferahlık veren okaliptüsün bir çok türü Güneydoğu'da da yetiştirilir. Öksürüğü keser. Boğaz ve burun iltihaplarını giderir. Göğsü yumuşatır. Nezlede faydalıdır. Bronşite ve diğer solunum yolları hastalıklarında faydalıdır.

Yoğurt suyu merhem gibi
Yoğurt suyu tam manasıyla bir vitamin, protein ve mineral deposudur. Çocuklarda büyüme geriliğinin temel nedeni olan Riboflamin (B2) vitamini yoğurt suyunda bolca bulunur. Yaraları iyileştirir. Cildi güzelleştirir ve böbrek taşını düşürür.