Hafızaya balık

Doğru beslenme, yaşlıların kabusu olan 'titreme' ve 'unutkanlığı' önlüyor. Hafızayı güçlendiren yiyeceklerin başında ise balık geliyor

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
Hafızaya balık
İlerleyen yaşa rağmen güçlü bir hafızaya sahip olmanın sırrı beslenmeden geçiyor. Titremeyle kendini belli eden Parkinson ve unutkanlıkla seyreden Alzheimer hastalığını, 8 önemli yiyecek önlüyor. Uzmanlar hafızayı güçlendirip, titremeyi en aza indiren besinleri açıklıyor. İşte hafızayı güçlendiren o mucize liste:

BİBERİYE
: Biberiye hafızayı güçlendirir ve beyin yorgunluğunu önemli oranda azaltır. Çalışmalar, biberiyenin hafızayı yüzde 15 geliştirdiğini göstermiştir.

YAĞLI BALIK: Sardalye ve ringa gibi balıklarda, yüksek değerde omega 3 yağı olarak bilinen EFA vardır. Bu yağ, hafızayı geliştirir.

SOYA:
Hafızaya bağlı sinir taşıyıcılarını tetikler. Beyin hücrelerini besler.

HAVUÇ: Hatırlama yeteneğini arttırır. Beynin metabolizmasını canlandıran enzimlere sahiptir.

YUMURTA: Beynimizin katı kısmı yağdan oluştuğu için, ona iyi yağlar sağlamalıyız. Beyin için en gerekli yağ olan EFA'yı vücudumuz üretemez. Yumurta mükemmel bir EFA kaynağıdır.

GİNGKO BİLOBA OTU:
En önemli hafıza otudur. Kan damarlarını genişletir. Beyne giden kan akışını arttırır.

ADAÇAYI: Beyne mesaj gönderen kimyasalları çoğaltır. Unutkanlığı önler. Özellikle Alzheimer hastalarının tedavisi için önerilir.

YAĞSIZ ET:
İçindeki demir, oksijenin beyne gitmesine yardımcı olur. Hücreleri çalıştırır.

SU: Beynin yüzde 70'i suyla kaplı olduğunu için bu sıvı hafıza için gereklidir. Beyin, su olmadığı zaman daha yavaş çalışır. Bu durum hafıza için de geçerlidir. Susuzluk, beynin kapasitesini etkileyen hormon cortisolü salıverir. Cortisol, beynin basit hareket etmesine yol açar.

B VİTAMİNİ TAKVİYESİ: Sağlıklı ve dengeli beslenme tek başına yeterli olmayabilir. Güçlü hafıza için B vitamini takviyesi gereklidir. Özellikle de stresli zamanlarda. Fiziksel veya mantıksal olarak stres altında olduğumuzda, vücudumuzdaki B vitamini azalır. Bu vitamin, beyne oksijen taşır. Bu da hafızayı veya duyuları güçlendirir. B vitamini ciğer, soya fasulyesi, yumurta ve yeşil fasulyede bulunur.