RİSK FAKTÖRLERİ
En büyük nedeni sigara kullanımıdır. Sigara tüm akciğer kanserlerinin yüzde 95'inden sorumludur. Pasif içiciler de aynı riski taşır. Yakın ailesinde akciğer kanseri olanlar da risk altındadır. İşi gereği radon, nikel, asbest, hardal gazı, arsenik gibi kimyasal maddelere maruz kalan kişilerde de daha çok görülür. Korunmanın en iyi yolu sigarayı bırakmaktır. Böylece risk oranı yüzde 95 geçer. Spor yaparak da kanser riskini azaltmış olursunuz. Ayrıca bol sebze-meyve yiyin, içkiyi bırakın ve az yağlı beslenin.
BELiRTiLERi NELERDiR?
Uzun süren öksürük (inatçı öksürük), Göğüs ağrısı, Kanlı balgam çıkarmak ve çıkarılan balgam miktarının fazla olması, Sırtta ve omuzda geçmeyen ağrı, Sesin kısıl-ması, Yüzde ve boyunda şişlik oluşması.
KORUYUCU BESiNLER
Brokoli Havuç Mantar Zeytinyağı Balık Kırmızı üzüm Yeşil çay
Soya fasulyesi Sarımsak Böğürtlen Isırgan tohumu