Yasa doğdu

Hükümet, gereksiz yapılan sezaryene 'Dur' dedi. Hazırlanan tasarı yasalaştı. Buna göre, hamileler, tıbbi zorunluluk olmadığı sürece normal doğum yapacak. Sezaryene yönlendiren doktor ise cezaya kalacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Temmuz 2012 Güncelleme 05 Temmuz 2012, 02:05
Yasa doğdu

İÇİNDEKİLER

Anne adaylarını yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Sezaryene tıbbi zorunluluk şartı getiren düzenleme, Meclis'ten geçti. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Gereksiz sezaryen yapılıyor" uyarısıyla başlayan sezaryenle doğuma, yasayla standart geldi. Sigarayla ilgili verdiği mücadele ile tanınan TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, yeni yasada yine önemli rol oynadı. Konuyla ilgili Erdöl'ün verdiği teklif yasalaştı.

TERCİH ORTADAN KALKTI
Yasa ile Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'na, "Gebe veya rahimdeki bebek için tıbbi zorunluluk bulunması halinde doğum sezaryen ameliyatı ile yaptırılabilecek" maddesi eklendi. Böylece normal ya da sezaryen diye 2 tercihli olarak yapılabilen doğumda, tercih şansı kalmadı. Hamileler, bebeklerini mecburen normal doğumla dünyaya getirecek. Sezaryen sadece anne sağlığı veya bebek sağlığı ile ilgili sorun gelişmesi halinde yapılabilecek. Her şeyin normal gittiği durumlarda sezaryeni tercih eden doktora ise cezai işlemler uygulanacak.

DOKTORA GÜVENCE
Jinekologların korkulu rüyası olan normal doğumdan kaynaklanan problemlerde dava yolunun açık olması da yasa ile kaldırıldı. Yasaya, "Gerekli tedbirlerin alınmasına rağmen, doğumu takiben anne veya bebekte meydana gelebilecek istenmeyen sonuçlardan hekim sorumlu tutulamayacak" maddesi eklendi. Böylece, doktorları doğumdan kaynaklanan sorundan sorumlu tutmanın önüne geçilmiş oldu.