Sağlığınızı dondurmayın

Herkesin severek yediği dondurma, alerjisi olan çocukları daha çabuk etkiliyor. Bu yüzden anne ve babaların dikkatli olması gerekiyor

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
Sağlığınızı dondurmayın
Havaların ısınmasıyla birlikte dondurma sezonu da açılıyor. Alerjik çocuklar için dondurma yemek sağlıklı mı? Dondurma yemeye ne zaman başlanmalı? Ne sıklıkla tüketilmeli? Dondurma ısırılarak mı yoksa yalanarak mı yenmeli? Sütlü mü, meyveli mi olmalı? Çikolatalı olmasının bir sakıncası var mı? Alerjik çocukları olan annelerin sorduğu bu soruların cevabını, Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak veriyor.

ALERJİK ÇOCUKLAR
Dondurmanın alerjik çocuklar açısından daha dikkatli tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tabak; şu uyarılarda bulunuyor: "Alerjik çocuklar sağlıklı çocuklara kıyasla daha kolay solunum yolu hastalıklarına yakalanıyor ve daha zor atlatıyor. Dondurma deyince akla, soğuk olması, boğazı soğutması ve boğaz enfeksiyonlarına yatkınlık sağlaması geliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları ile mücadele eden bağışıklık sistemi hücreleri, savunma mekanizmasını oluşturuyor. Savunma hücreleri de damarlar yolu ile kanla boğaza ulaşıyor. Soğuk, damarları büzüştürüyor. Soğukta eller morarıyor.

ENFEKSİYON RİSKİ
Aynı şey boğaz için de geçerli oluyor. Soğuyan boğazda kan damarları büzüşüyor ve savunma hücreleri dokulara daha az ulaşmaya başlıyor. Bir viral enfeksiyon hali varsa ve üzerine dondurma yenmişse bunun üstesinden gelmek vücut için zorlaşıyor. Çünkü büzüşen damarlar nedeniyle savunma hücreleri dokulara yeterince ulaşamıyor."

ISIRARAK DEĞİL YALAYARAK YİYİN!
Çocukların bu mevsimde dondurmayı yalayarak yemelerinin, yutmadan önce ağızda eriterek yenmesinin en sağlıklı yöntem olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tabak; "Yoğun alerji yaşayan ve çok sık hastalanan çocuk, okul ve enfeksiyon dönemi bitmeden kesinlikle dondurma yememeli" diye uyarıda bulunuyor. Alerjik çocukların dundurmalarının kakaolu olmaması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Tabak; "Reflü sorunu yaşayan bir grup çocukta fark edilmeyen gizli bir süt hassasiyeti yaşanabilir. Bu nedenle dondurması sütlü değil meyveli olmalı" diyor.


Prof.Dr. Yonca Tabak