Selulit kadın sever

Her kadında selülit potansiyeli olduğunu söyleyen Dr. Maraşoğlu, 'Önlem alınırsa giderilir ama 1 yılda tekrar oluşur. Tıpkı yüzdeki kırışıklıklar gibi' diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Haziran 2012 Güncelleme 17 Haziran 2012, 01:54
Selulit kadın sever

İÇİNDEKİLER

Tatil sezonunun başlamasıyla birlikte kadınların kabusu olan selülit de yeniden gündeme geldi. Her kadının selülit olabileceğini söyleyen M-Onep Nişantaşı Kliniği'nden Dermatolog Dr. Öykü Maraşoğlu, istenmeyen çirkin görüntünün oluşum gerekçelerini, nasıl tedavi edilebileceğini şöyle açıkladı:

Selülit neden oluşur?
Kadınlık hormonu östrojen ve kadınların bağ dokusu diziliminin erkeklerden farklı oluşu selülite sebep olur. Bundan kaçınmak hemen hemen imkansızdır. Selülitin başlıca sebebi kadınlık hormonu östrojendir. Kadınların cilt altı yağ dokusu yapısı erkeklerinkinden farklıdır. Bu bağlar; östrojen hormonu, genetik yapı, yaş, beslenme, hareketsizlik gibi birçok sebepten ötürü kısalır ve yağ dokusunun yapısı bozulmaya başlar. Biz en son evrelerinde gözle görünür hale gelince selülit oluşumunu fark ederiz.

Bütün kadınlarda var mıdır?
Her kadında az ya da çok selülit yoktur, selülit olma potansiyeli vardır. Uygun genetik yapı ve mükemmel beslenme ile egzersizle selülitsiz kadın olabileceği gibi, selüliti olan profesyonel sporcular da görebilmekteyiz. Sevilmeyen bu görünüm iyice belirmeden yaşam biçimi ve önleyici tedavileri uygularsak, bu hem sağlık hem de estetik görünüm açısından memnuniyet verici olur.

TEDAVİ EDİLEBİLİR
Hangi yöntemlerle iyileştirilir?
Selülitin tedavisi vardır. Ancak yapısal bir sorun olduğu için tedavinin her yıl tekrarlanması gerekir. Adale baş ve sonlarına bağlanarak kasların hareket ettirmesi yöntemleri selülitleri azaltmaktadır. Bu sayede karın ve bacak kasları sıkılaşır, yağ dokusu azalır.

HORMONLAR İLE GELEN MİRAS
Egzersizle geriletilebilir mi?
Selülit kadınlık hormonlarından gelen bir mirastır. Ağırlık egzersizleri ile azalır. Bunun için ağırlık kaldırarak çalışmak gerekir.

HAFTADA 3-4 GÜN SPOR YAPIN
Selülit olmamak için başta beslenme olmak üzere birçok konuda önlem almanız gerekiyor:
Kafeinden kaçının.
Haftanın 3-4 gününü 30-60'ar dakika olmak üzere yürüyüş, yüzme, yoga, pilates, jimnastik gibi sporlara ayırmaya çalışın.

YAĞI AZALTIN
Yemeklerdeki yağ miktarını azaltmaya çalışın. Yemeklerinizi kızartma, kavurma şeklinde değil, haşlama, ızgara veya buğulama tarzında pişirin.
Çok sık kilo alıp vermekten kaçının.
Posa içeriği bakımından zengin sebze, meyve ve kuru baklagillerle tam tahıl ürünlerine beslenmenizde daha fazla yer ayırın.
Günlük 2.5-3 litre kadar sıvı tüketin.
Hayvansal yağlar, rafine şeker ve fast-food yiyeceklerden kaçının.
Sağlığın en büyük düşmanı alkol ve sigarayı hayatınızdan çıkarın.



Dr. Öykü Maraşoğlu