Lif deposu incir

Tazesini yaz aylarında kurusunu her mevsim bulabildiğimiz incir; içerdiği yüksek lif sayesinde dişleri güçlendiriyor ve gut hastalığına iyi geliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Mayıs 2012 Güncelleme 04 Mayıs 2012, 00:00
Lif deposu incir

İÇİNDEKİLER

En sağlıklı beslenme, mevsimine göre beslenmektir" diyen Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran; yaz meyvelerinden incirin faydalarını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı: - Her mevsim bulabildiğimiz incir; lif deposu olması nedeniyle barsak sağlığını koruyucu, barsak hareketlerini düzenleyici ve kabızlığı önleyici rol oynar. -İçeriğindeki yüksek oranda kalsiyum ve fosfor kemik ve diş sağlığı için önemlidir. 100 gram kuru incir vücut için gerekli olan kalsiyumun yüzde 17'sini, demir ve magnezyumun yüzde 30'unu, fosforun yüzde 20'sini, B1 vitamininin yüzde 5'i ve B2 vitamininin yüzde 4'ünü karşılar.

İNCİR MARMELATI
8-10 adet kurutulmuş inciri iyice yıkadıktan sonra bir gece ( ortalama 10 saat) suda bekletin. Blenderdan geçirin. İçine yarım adet taze sıkılmış limon suyu ekleyip iyice karıştırın. Cam kavanozda buzdolabında saklayın, kavanozun içine 1 çay kaşığı silme toz tarçın eklemeyi unutmayın. Ara öğünlerde 2 yemek kaşığı incir marmelatını yoğurda karıştırarak tüketebilirsiniz.

KOLESTEROL DÜŞMANI
Yüksek lif içeriği ile besinlerle alınan kolesterolün kana karışmadan vücuttan atılmasını gerçekleştirir. 1 tane kuru incir 2 gram lif içerir. Gut hastalığında önemlidir. Fisin enzimi ile gut hastalığını iyileştirmede rol oynamaktadır. Fisin enzimi proteinlerin sindiriminde kolaylaştırıcı rol oynar. Ayrıca içeriğindeki triptofan aminoasidi doğal sakinleştirici rol oynar.
Enerji değeri: 100 gram taze incir (ortalama 2 adet) 75-80 kkal; 100 g kuru incir (ortalama 4 adet) ise 250 kkal'dir
Yüksek glisemik indek ve glisemik yük değerleri nedeniyle kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürür. Bu yüzden şeker hastaları, hipoglisemi şikayeti olan bireylerin incir tüketiminden kaçınmalarında fayda var.

MUHTEŞEM TATLI
MALZEMELER:
500 gram kuru incir 3 kaşık şeker ve 3 kaşık ceviz içi
HAZIRLANIŞI:
İncirlerin içine ceviz içi ve şekeri doldurun. Daha sonra incirleri yağlanmış bir tepsiye dizin. Üzerine bir bardak su veya süt ilave edin. Hafif ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Üzerine kaymak da koyabilirsiniz.

GİZEM KESERVURAN