Erkek kısırlığına son

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Mart 2012 Güncelleme 07 Mart 2012, 00:00
Erkek kısırlığına son

İÇİNDEKİLER

Çocuk sahibi olamayan çiftlerin yarısında erkek ile ilgili sorunlar görülmektedir. Sperm sayısı veya kalitesiyle ilgili sorunların çoğunun 'neden' kaynaklandığı konusunda net bilgi yok. Bahçeci Sağlık Grubu Üroloji Uzmanı Op.Dr. Emre Bakırcıoğlu çocuk sahibi olamayan erkeklerde en sık rastlanan sorunlar, tedavi yöntemleri, TESE ve Mikro TESE hakkında soruları cevaplandırdı.

Erkek kısırlığının sebebi nedir?
Erkek kısırlığının nedenleri; erkeğin çocuk yaşta geçirdiği hastalıklar, inmemiş testis hikayesi, testise giden damarlardaki genişlemelere bağlı rahatsızlıklardır.

İlaçla tedavisi mümkün mü?
Kısırlık problemi olan erkeklerin bir kısmını oluşturan 'Hipogonadism' hasta grubunda ilaç tedavisiyle sperm çıkışı sağlanabilir.


YARI YARIYA BAŞARI
Mikro TESE yöntemi nedir?
Ameliyatla (TESE) sperm araştırması yapılan ve sperm çıkışı olmayan bir grup erkek vardır. Bu gruptaki erkeklerde mikro TESE denilen operasyon tekniği ile yarı yarıya ameliyatla sperm bulma şansı vardır. Mikro TESE operasyonu sperm üretim bozukluğu olan ve ilaçla tedavi edilemeyen erkeklerde çocuk sahibi olmalarında tek çözüm. Bu yolla testis dokularından elde edilen spermler mikroenjeksiyon yoluyla eşlerinin yumurtalarına aktarılarak embriyo gelişimi ve gebelik sağlanabilir.