Bal gibi etki

Kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden olan bal kabağının faydaları saymakla bitmiyor. En büyük özelliği ise hızlı yaşlanmayı önlemesi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Aralık 2011 Güncelleme 05 Aralık 2011, 00:00
Bal gibi etki

İÇİNDEKİLER

Bal kabağı, erken yaşlanmayı geciktiren antioksidan ve karotenoidler zenginidir. Parlak portakal rengine sahip bal kabakları, yüksek oranda karotenoid ve anti kanserojen özelliği olan betakaroten içerir. Kalp ve göz hastalıklarını önler, aynı zamanda güneşin yaşlandırıcı etkisine ve verdiği zararlara karşı da koruma sağlar. Bal kabağı, cildi koruyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini bakımından da çok zengindir.

BAL KABAĞI VE HAVUÇ ÇORBASI
MALZEMELER:
1 kaşık zeytinyağı
15 gr margarin
1 soğan
250 gr bal kabağı
250 gr yabani havuç
250 gr havuç
900 sebze suyu
1-2 yemek kaşığı limon suyu.

HAZIRLANIŞI: Sebzeleri doğrayın. Tencerede margarin ve zeytinyağında soğanları kavurun.
Bal kabağını, yabani havucu ve havucu ekleyin. 5 dakika pişirin. Sebze ya da tavuk suyunu ekleyin, 30 dakika pişirin. Blenderdan geçirin. Limon suyu ekleyin ve sıcak servis yapın.

GENÇ KALMAK İÇİN
Brezilya cevizi, yüksek oranda "iyi" yağlar içerir; bizi sağlıklı ve genç tutan selenyum bakımından da zengin bir besindir. Brezilya cevizinin yaklaşık yüzde yetmişi yağdır. Bunun yarısını olşturan olejik asit, iltihap sökücü özelliğe sahiptir ve cilt sağlığı için mükemmel olan omega 9 yağ asidinin kaynağıdır. Brezilya cevizi, yüksek oranda omega 3 ve omega 6 gibi yağ asitleri içerir. Bu da sağlıklı cilt, parlak saçlar ve hafızanın güçlenmesi için önemlidir. Öte yandan bağışıklık sistemini güçlendirir.

BESİN ÖĞELERİ:
E VİTAMİNİ
KALSİYİM
MAGNEZYUM
SELENYUM
OLEJİK ASİT
OMEGA 3
OMEGA 6 YAĞ ASİTLERİ
LİF
PROTEİN

BREZİLYA CEVİZLİ PESTO SOSU
MALZEMELER:
1 avuç temizlenmiş ve doğranmış maydanoz
80 gr doğranmış Brezilya cevizi
1.5 yemek kaşığı su
1 tutam tarhun otu
1 diş sarımsak
1/3 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
3 kaşık sızma zeytinyağı
2 yemek kaşığı parmesan rendesi
Tuz ve biber.

HAZIRLANIŞI: Bir kasenin içinde Brezilya cevizi, su, tarhun otu, sarımsak ve limon rendesini karıştırın.
Zeytinyağı ve parmesan rendesini de ekleyerek sıvı hale gelene kadar blenderdan geçirin. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Pesto sosunuz hazırdır.