Dr.Brokoli

Doğadaki mucize insan aklıyla birleşti. İngiltere'de kanserle savaşan süper brokoli üretildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ekim 2011 Güncelleme 05 Ekim 2011, 00:00
Dr.Brokoli

İÇİNDEKİLER

Tıp dünyası kanseri bitirmek için harekete geçti. Bilimadamları yüzyılın kabusuna karşı ilaç geliştirmeye çalışırken tarladan süper brokoli biçti. "Süper üretim" ise İngiltere'de yapıldı. John Innes Merkezi ve Norwich Gıda Araştırmaları Enstitüsü'nden uzmanlar, 1983'te kanser ve çeşitli rahatsızlıklara iyi gelen glükofaranin maddesinin yabani bir brokolide bulunmasından yola çıkarak araştırma başlattı. Brokolide bulunan ve sağlık için yararlı olan glükofaranin maddesini artırmayı amaçlayan uzmanlar, 'Beneforte' adını verdikleri 'süper brokoliyi' geliştirdi.

FAZLA PİŞİRİLMEMELİ
Normal bir brokoliden 3 veya 4 kat daha fazla glükofaranin içeren geliştirilmiş süper brokoli, İngiltere'deki marketlerde satışa sunuldu. Araştırma ekibine başkanlık eden Prof. Dr. Richard Mithen, "Bu brokoli az pişirilerek tüketilmeli" dedi. Öte yandan glükofaranin, brokoli ve aynı gruptaki sebzelerde bulunuyor. Glükofaranin, sülforafan maddesini bağırsak florasıyla birleştiğinde aktif hale getirme özelliğine sahip.

KİLOLAR BROKOLİ İLE GİTTİ
Brokoli ünlüler dünyasında da en çok tüketilen besinler arasında yer alıyor. O ünlülerden biri de Gülben Ergen. Ergen, ikizleri Ares ve Güney'in doğumundan sonra 18 kilo verdi. Ünlü sanatçı kilolarından kurtulurken bol bol brokoli çorbası içti.

KISIRLIĞIN DA İLACI
Bilim dünyası tarafından mucize bitki olarak gösterilen brokolinin faydaları saymakla bitmiyor. İşte o faydalar:
* Kanseri önler.
* Kanın yapısını düzenler.
* Kadınlarda meme kanserini engeller.
* İyi huylu tümör oluşumunu baskılar.
* Hormonları düzenler.
* Kolesterolün zararlı etkilerini azaltır.
* İyi bir anti-oksidandır. n Kanser gelişimini baskılar.
* Lifli yapısı sayesinde bağırsakları düzenler.
* Kanı sulandırır kalp üzerinde rahatlatıcı etkisi vardır.
* Fertilite (üreme ve doğurganlık) üzerinde olumlu etkileri bulunur.

TÜRKİYE'DE DE YETİŞİYOR
Brokoli, son yıllarda hakkında yapılan bilimsel araştırmalarla yıldızı parlayan bir bitki oldu. Bu mucize besin, özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu ülkelerde bolca yetiştiriliyor. Türkiye'de ise önceleri lüks tüketim reyonlarında yer bulabilen bu yararlı bitki, artık semt pazarlarında da satılıyor. Ancak ülkemizde yılda 3-4 kere hasat edilen bu mucize bitki, en az tüketilen besinler arasında yer alıyor. Uzmanlar, "Haftada en az 3 gün brokoli tüketilmeli" diye konuşuyor.