Kanser 'mantar'ladı

Muğla Üniversitesi tıpta devrim yaptı. Araştırmacılar 5 mantar çeşidinin, akciğer kanseri ve Alzheimer'ın panzehri olduğunu ortaya çıkarttı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Ekim 2011 Güncelleme 03 Ekim 2011, 00:38
Kanser ’mantar’ladı

İÇİNDEKİLER

Muğla Üniversitesi, kanser ve Alzheimer hastalığının panzehrini mantarda buldu. Araştırmacılar, zehirli olmayan bazı mantar türlerinin "akciğer kanseri" ve "Alzheimer" hastalıklarının tedavisinde etkili olduğunu ortaya çıkarttı. Devrim niteliğindeki araştırma, Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Duru ve ekibi tarafından yapıldı. Ekip, Anadolu'da doğal olarak yetişen ve zehirli olmayan "chroogomphus", "ganoderma", "calvatia", "tricholoma" ve "fomes" ailesinden çeşitli mantar türlerinin, bazı kanser türleri ve Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılıp kullanılamayacağını araştırdı. Çalışma sonucu ise tıp dünyasını heyecanlandırdı. Mantarların "antikansorejen" etkisinin bulunduğu tespit edildi. Mantarlardan ikisinin PC3, PC14 ve H1299 kanser hücrelerine karşı öldürücü bir etki yaptığı belirlendi. Mantarlardan elde edilen maddenin "akciğer kanseri" üzerinde iyileştirici özelliğinin bulunduğu ve piyasadaki ilaçlardan daha etkili olduğu belirtildi. Mantar mucizesi bununla sınırlı kalmadı.

'İLAÇ OLARAK KULLANILABİLİR'
Her 4 yaşlıdan birinin Alzheimer olduğunu ve tedavide etken maddedin "asetilkolinesteraz enzimi" olduğunu vurgulayan uzmanlar, mantarı Alzheimer'da da denedi. Mantarlardan birinin, bu enzimden daha etkili olduğu ve doğal ilaç etkisi yaptığı tespit edildi. Doç. Dr. Duru, "Araştırma hayvanlarda denendikten sonra ilaç olarak değerlendirilebilir" dedi.

TIP DÜNYASI HEYECANLI
Mantar araştırması sonuçlarının heyecan verici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Mehmet Emin Duru, elde ettikleri sonuçları ekim ayında yapılacak olan Uluslararası Kanser Kongresi'nde yayımlayacaklarını açıkladı. Duru, yakın dönemlerde mantarların diğer kanser hücrelerine karşı da aktivitesini araştırmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.