Çocuklarınızı koruyun

Çocuğunuz obezite hastalığına yakalanmasını istemiyorsanız: Anne sütünü ihmal etmeyin; mutlaka cips ve fast-food'dan uzak tutun...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Eylül 2011 Güncelleme 21 Eylül 2011, 00:00
Çocuklarınızı koruyun

İÇİNDEKİLER

Dünya Sağlık Örgütü çocukluk döneminde görülen obeziteyi küresel bir salgın olarak adlandırıyor. Çağın hastalığı obezite, daha çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde; özellikle de çocuk ve ergenlerde daha sık görülmeye başlamış durumda.

CİNSİYET ÖNEMLİ
Çocuklarda görülen obezite, yetişkinlerdekinden çok farklı. Çocuklarda ve ergenlerde vücut yağlanması büyüme ve cinsiyete bağlı değişiklikler gösteriyor. Kız çocuklarında vücuttaki yağ hücreleri erkeklere göre daha fazla olduğu için obeziteye meyil daha fazla. Erişkin yaşta görülen obezitenin buluğ çağında görülen obeziteden en önemli farkı, yağ hücrelerinin sayı olarak artış göstermemesi.

ANNE SÜTÜNÜN FAYDASI
Yapılan araştırmalar, anne sütüyle beslenen çocuklarda obezite şiddeti ve Metabolik Sendrom sıklığının, anne sütü almayanlara göre belirgin olduğunu işaret ediyor. Bu kadar tehlikeli olan obeziteden anne babaların çocuklarını kesinlikle korumaları ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmaları gerekiyor: 1- Anne babası obez olan çocukların obez olma riski daha yüksek. Bu nedenle annenin gebelik döneminde çok dikkat etmesi gerekli.
2- Anne obezse gebelik döneminde gebelik diyabeti ortaya çıkabilir. Bu da bebeğin kan şekerini olumsuz yönde etkileyerek normalden kilolu bir bebek olarak doğmasına neden olur.
3- Çocuklar kahvaltısız evden çıkmamalı. Okula geç kalsa dahi bu kural uygulanmalı.
4- Çocuklar erken yatmalı ve erken kalkmalı.
5- Günde en az 1-2 bardak süt tüketilmeli.
6- Kola, gazoz gibi geleceklerine ciddi zararlar verebilecek asitli içeceklerden kaçınılmalı.
7- Şekerli besinlerden uzak durulmalı.
8- Organik beslenme, yaşam tarzı olmalı.
9- Yemekler sofrada ailece yenmeli. Televizyon veya bilgisayar başında atıştırma şeklinde kesinlikle yemek yenmemeli.
10- Fındık, ceviz, badem gibi sağlıklı atıştırmalara alıştırmak gerekli.
11- En önemlisi çocuğu uzak tutmaya çalışırken anne baba model olduğu için kendileri de zararlı besinlerden uzak durmalı.
12- Alışveriş merkezlerinde bulunan fastfoodlardan uzak durulmalı. Hafta sonları ailece piknikler yapılmalı.
13- Özellikle okul kantinlerinde uygulanmaya başlanan fastfood yasağının üzerinde ciddiyetle durulmalı.
14- Özellikle yurtdışında çocuklara yönelik D vitamini ve kalsiyumla zenginleştirilmiş sütlerin ülkemizde de kolay ulaşılır şekilde yer alması gerekli.

AÇIK ALANA GÖTÜRÜN
Çocuklar özgürce hareket edebilecekleri açık alanlara götürmeli. Güneş ışığından maksimum ölçüde yararlanmaları sağlanmalı.


Dr. Halil Kutlu EROL