Çikolata kistine erken teşhis

Şiddetli adet sancısı çekenlerde ortaya çıkan çikolata kisti, kadınların hamile kalmasını engelliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Eylül 2011 Güncelleme 04 Eylül 2011, 00:00
Çikolata kistine erken teşhis

İÇİNDEKİLER

Tüplerim tıkalı çocuk sahibi olabilir miyim?' 'Çikolata kistim var tek çare tüp bebek mi?' Çocuk sahibi olamayan pek çok kadının aklına takılan bu sorular artık yanıt buluyor. Tüp tıkanıklıkları ya da karın zarı yapışıklıkları... İlk etapta normal yolla hamile kalabilmeyi mümkün kılmayan bu rahatsızlıklar, gelişen teknoloji sayesinde kolaylıkla tedavi edilebiliyor. Acıbadem Tüp Bebek Merkezleri Koordinatörü Prof.
Dr. Bülent Tıraş,
kadınlarda kısırlığa neden olan tüp tıkanıklıkları ve karın zarı yapışıklıklarının nedenleri ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgi veriyor.

TIKALI TÜPLER LAPAROSKOPİ İLE AÇILIYOR
Tüplerin tıkanmasına neden olan etkenlerin başında cinsel yolla bulaşan bel soğukluğu geliyor. Ayrıca tüberküloz mikrobu da akciğerlerden kan yolu ile ya da doğrudan bağırsaklardan tüplere giderek tahribe neden olabiliyor. Tüplerin tıkalı olduğu genellikle rahim-tüp filmi ile anlaşılıyor.
Tıkanıklık rahme bitişik bölgede ise yapılacak en doğru tedavi tüp bebektir. Ancak tıkanıklık yumurtalığa yakın olan bölgede ise ilk olarak laparoskopi ile tıkanıklık açılmaya çalışılıyor. Bu tedavi sonuç vermediği takdirde ise tüpler cerrahi müdahaleyle çıkartılarak tüp bebek tedavisine geçiliyor.

İHMAL ETMEYİN
Çikolata kistinin son yıllarda görülme sıklığı hızla artıyor. Bu artışın en önemli sebeplerinden biri ise sanayideki gelişim ve bacalardan çıkan dioksin gazının etkisi. Kadınların adet dönemlerini şiddetli sancılarla geçirmesine neden olan çikolata kisti, rahim içini döşeyen hücrelerin rahim dışında yerleşmesiyle oluşuyor. Hemen hemen her yaştaki kadınlarda bu sorun görülebiliyor ve tüplerin tıkanmasına sebep olarak kısırlığa neden oluyor. Çikolata kisti erken teşhis edildiğinde tedavi edilebiliyor. Ancak ilerleyen evrelerde tek tedavi yöntemi tüp bebek oluyor. Bu nedenle adet dönemlerinde şiddetli sancı yaşayan, cinsel ilişki sırasında ağrı duyan kişilerin mutlaka doktora başvurmaları gerekiyor.



PROF. DR. BÜLENT TIRAŞ