Erkeklerin menopozu: Andropoz

50 yaş ve üzeri erkeklerin kabusu olan andropoz kan tahliliyle teşhis edilir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ağustos 2011 Güncelleme 18 Ağustos 2011, 00:00
Erkeklerin menopozu: Andropoz

İÇİNDEKİLER

Ani ateş basmaları, yaygın kas ve eklem ağrıları, uyku ihtiyacının artması, halsizlik, işe konsantre olamama durumu yaşayan 50 yaşın üzerindeki erkekler; "Andropoz Sendromu"na girmiş olabilirsiniz. Avrupa Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Serhat Partalcı, depresif ruh hali, sinirlilik, kaygı, motivasyonda azalma ve kronik yorgunluk hissi yaşayan erkekleri Andropoz'a karşı uyarıyor! Bu durumdan olumsuz etkilenen hafızada, unutkanlık oluşabiliyor, zihinsel bir problem andropoz ile tetiklenebiliyor.

AGRESİF HAREKETLER
Op. Dr. Serhat Partalcı, erkekler için farklı yaşlarda ortaya çıkan andropoz sendromunun belirtilerinin genellikle 50 ila 80 yaş arasında oluşabildiğine, kişilerin yaşam kalitesine göre yaş aralığının değişebildiğine dikkat çekiyor. Erkeklik hormonu testesteronun azalması ile oluşan andropoz sendromunun belirtilerinde, kadınlardaki menopoza girme durumda olduğu gibi keskin bir gelişim görülmediğini belirten Op. Dr. Partalcı, şunları söyyledi: "Kemik erimesi, cinsel isteğin azalması, ereksiyon problemlerinin sık görülmesi gibi biyolojik belirtiler yaşayan erkeklerin, agresif hareketleri, olur olmaz şeye sinirlenmeleri andropoz belirtilerini oluşturuyor."

BANTLAR ETKİSİNİ AZALTIR
Andropoz tanısının kan tahliliyle tespit edilebileceğini vurgulayan Op. Dr. Partalcı, "Andropoza girmiş hastalara hekim kontrolünde dışarıdan verilen erkeklik hormonunun tablet, iğne ya da cilde yapıştırılan yavaş emilimli bantlar ile bu sendromunun bedensel belirtileri azalıyor" dedi.