Cildinizi içten de korumanız şart!

Araştırmalar düzenli içilen yeşil çayın içeriğindeki mineraller sayesinde cildi koruduğunu gösteriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Temmuz 2011 Güncelleme 12 Temmuz 2011, 00:00
Cildinizi içten de korumanız şart!

İÇİNDEKİLER

Cildimizi güneşe çıkmadan önce 'doğru ürünlerle' korumaya almamız elbette çok önemli ancak yeterli değil! 'İçten' de korumamız gerekiyor en değerli ebedi giysimizi. Yediklerimizin, içtiklerimizin çok büyük önemi var bizi güneşin olumsuz etkilerine karşı korumada. Bu konuda en etkili bileşikler, 'polifenol' adını verdiğimiz antioksidan fito-kimyasal ile 'karotenoid' ortak adı ile anılan A grubu vitaminleri. Bunlar güneşin fototoksik etkisine karşı cildin yapısını ve fonksiyonunu korudukları kanıtlanmış doğal bileşikler.
Çok yeni bir çalışmadan bahsetmek istiyorum size bugün, 'The Journal of Nutrition' adlı bilimsel dergide bu sene Ocak ayında yayınlanan bir çalışma bu.
Çalışmanın adı şu : Yeşil çay polifenolleri güneşe karşı koruma sağlıyor, mikrodolaşımı canlandırıyor ve kadınların cilt yapısını koruyor. 12 hafta süren bu klinik çalışmada 60 gönüllü kadın, iki gruba ayrılmış ve bir gruba yeşil çay polifenolleri içeren içecek, diğer gruba ise etken madde içermeyen aynı tat ve görüntüde 'boş içecek' verilmiş. 12 hafta boyunca bir solaryum aygıtı ile kadınlara ciltte kızarıklık oluşturacak dozda ışın verilmiş. Daha sonra da bu hanımların ciltlerindeki yapısal ve fonksiyonel ışın etkileri doku düzeyinde incelenmiş. 6. ve 12. haftaların sonunda yapılan kontrollerde, yeşil çay polifenolleri içeren içecek tüketen grupta, UV ışına bağlı kızarıklık düzeyinin, kontrol grubuna göre daha az olduğu saptanmış. Cildin yapısal durumu incelendiğinde ise, yeşil çay polifenolleri verilen grupta, cilt elastikiyetinin, sıkılığının ve sıvı dengesinin daha iyi durumda olduğu saptanmış. Üstelik bu grupta ciltteki soyulma da daha az oranda imiş. Bu sonuç, yeşil çay polifenollerinin 12. hafta sonunda, cildin kan dolaşımını ve dolayısı ile oksijen miktarını artırmasına bağlanmış. Başka bir bilimsel çalışmada da yine yeşil çay polifenollerinin, daha tüketildikten 30 dakika sonra bile kan dolaşımını artırıcı etkilerinin başladığı gösterildi. Mucize gibi değil mi? Doğa daha nice mucizelerle dolu, biz bilim insanlarına düşen bunları bulup size sunmak! Doğaya güvenin, sağlıkla kalın!


NASIL DEMLENİR?
Bir büyük fincana 1-2 çay kaşığı yeşil çay atabilirsiniz. Yeşil çayı kaynatmayın, üzerine kaynamış su ekleyerek demleyin. Demlenme süresi 2 dakikadan az 6 dakikadan fazla olmamalıdır.