Derin izler tarih oldu!

Hızlı bir zayıflık için tercih edilen 'liposuction'a başvurmadan önce; hangi yöntemin nasıl işlediğini bilmenizde fayda var

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Mayıs 2011 Güncelleme 22 Mayıs 2011, 00:00
Derin izler tarih oldu!

İÇİNDEKİLER

SIVI VERİLMESİ (TÜMESAN TEKNİK)
Tümesan teknikte çok miktarda serum, bir miktar anestezik ilaç, adrenalin ve bazen bikarbonat ile karıştırılarak liposuction yapılacak alanlara enjekte edilir. Bu sayede enjeksiyon yapılan alanlarda uyuşma sağlanır. Bu teknikte bol miktarda sıvının cilt altına verilmesi ağrıya neden olabilir. Bu nedenle hastalar, geçici olarak uyutulabilir. Tekniğin ameliyat sonrası dönemde ağrıyı azalttığı ve ameliyat sonrasında uzun sure anestezinin etkisinin sürdüğü bilinmektedir. İşlemde kullanılan kanül tipleri, liposuction yapılacak yağ dokusunda tüneller açarken hem yağ dokusunu emer, hem de geçtiği alanda çevredeki yağ hücrelerini tahrip eder. Bu nedenle, gereğinden fazla liposuctiondan kaçınılmalıdır, aksi taktirde çökmeler oluşabilir.

ULTRASONİK LIPOSUCTION
Ultrason yardımlı liposuction, son yıllarda popülarite kazanmıştır. Bu teknikte ısı açığa çıktığı için dikkat edilmesi gereken iki nokta vardır. Liposuction ıslak bir ortamda veya solüsyon varlığında yapılmalıdır. Ultrasonik enerji kanül hareketli iken kullanılmalı, kanül sabit iken kullanılmamalıdır. Ultrasonik liposuction diğer tekniğe göre daha fazla seroma oluşmasına neden olabilir. İnternal tip ultrasonik kanüller aşırı vibrasyona bağlı liposuction sırasında kırılabilir. Sakıncalarının olması ultrason yardımlı liposuction'ın yaygınlaşmasını önlemiştir.

LAZER YARDIMLI LIPOSUCTION
Lazerlipoliz daha çok tümesan liposuction ile kullanılır. Küçük alanlarda vakumla aspirasyon kullanmadan yağ dokusunu eritmek için kullanılır. Eriyen yağ dokusu vücut tarafından uzaklaştırılabilir. Lazer yardımlı liposuction selulit görüntüsüne de fayda verir. Kolajen liflerde 3. aydan sonra sıkılaşma meydana gelmektedir. Lazer liposuctionin en büyük avantajı çok küçük kesilerden girilerek lazer probu yardımı ile istenilen wat ve joulde enerji ile bölgede hem yağlar eritilmekte hem de deri altı dokusunda kontrollü bir şekilde kontraksiyon denilen büzüşme sağlanarak deri gevşekliği azaltılabilmektedir. Lazer uygulaması sonrası meydana gelen bu sıkılaşma 3. aydan sonra kendini ortaya koyar. İşlem sonrası incelme günler içinde kendini göstermeye başlar ve 6 aya kadar devam eder. Lazer işlemi sonrasında sinirli bölgelerde eritilmiş yağların emilmesine gerek duyulmaz. Geniş bölgelerde veya miktarların çok olduğu durumlarda yağların dışarıya emilerek alınması iyileşmeyi hızlandırır.

YÜZEYSEL LIPOSUCTION
Derin tabakalardaki yağ dokusunun yanında cildin altından yağ emme esastır. Deri sarkması ihtimali olan kişilerde daha sıkı bir cilt elde edilebilir. Cildin altındaki travmanın deriyi besleyen kan damarlarını tahrip ederek daha kötü iyileşmeye yol açabileceği akılda tutulmalı. Ciltte renk değişiklikleri de oluşabilecek bir sorundur. Yüz ve boyundaki damar ağı nedeniyle yüzeysel liposuction çok daha güvenle uygulanabilir.