Çeyrek asırlık kurtarıcı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Mayıs 2011 Güncelleme 21 Mayıs 2011, 00:00
Çeyrek asırlık kurtarıcı

İÇİNDEKİLER

Vücut şekillendirme sistemlerinin başında aklımıza her zaman ve öncelikli yağ alma işlemleri gelir. Peki, yağ alma işlemleri veya diğer adı ile Liposuction nedir? Teknoloji bu estetik cerrahi tekniğinde bizlere neler sunmaktadır? Dikkat edilmesi gerekenler var mıdır? Amerikan Hastanesi'nden Prof. Dr. Reha Yavuzer, yağ aldırma hakkında merak edilenleri anlattı.

YAĞ DOKUSU
Deri altı yağ dokusu, vücutta yüzeysel ve derin tabakalar olmak üzere iki tabakada yer alır. Her iki tabakada da değişen miktarlarda yağ dokusu mevcut olabilir. Erkek ve kadınlarda yağ dağılımı farklılık göstermektedir. Kadınlarda daha çok uyluk üst dış ve iç kısımlarında, kalça ve gövdede; erkeklerde ise genellikle gövdede ve karın bölgesinde yağ toplanır. Ancak cinsiyet dışında, ırksal ve yaşa bağlı olarak da yağ birikim bölgeleri değişkenlik gösterebilir. Yaşlandıkça deri altındaki yağ oranı azalırken karın içi yağ depolanması artış gösterir. Kilo alış verişlerimizde yağ hücre sayısı değişiklik göstermez ama hücre boyutunda artma veya azalma meydana gelir. Yine metabolik olarak kilo alırken, birey her bölgesine eşit yağlanmaz, kilo verirken de her bölgeden eşit yağ kaybetmez. Bu nedenle her kilo alış-verişi ile bedendeki yağ dağılımında bir bozukluk ortaya çıkabilir.

LIPOSUCTION NEDİR?
Liposuction lipos=yağ ve suction=emmek kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur ve vakumla yağ emmek anlamına gelmektedir. Negatif basınç üreten bir pompa yardımı ile hortumların ucuna takılan ve kanul ismi verilen cihazlar ile vücudun çeşitli bölgelerinden yağ alınabilir. Liposuction işlemi özellikle son 25 yılda çok yaygınlaşmış ve tüm dünyada uygulama alanı bulmuştur. Liposhaping, lipoplasty, liposculpture, suction assisted body contouring, suction lipectomy, liposhifting, liposliething gibi çeşitli isimler verilen tekniklerin tamamının temelini yağların negatif basınç ile alınması yatar. Aslında, tüm yapılan işlemlerde amaç, vücut konturunu değiştirmektir. Hemen tüm bu işlemler temelde liposuction tekniğine dayanır.

KAÇ ÇEŞİT YAĞ EMME İŞLEMİ VARDIR?
Birçok teknik kullanılarak yağ emme işlemi gerçekleştirilebilir. Kuru teknik, ıslak (superwet) teknik, tümesan teknik, ultrason yardımlı liposuction (UAL), Power-Assisted Liposuction (PAL), gibi... Günümüzde çok daha teknolojik ultrasonik liposuction, radyofrekans yardımlı liposuction ve lazer liposuction yöntemleri de bulunmaktadır.