Kalbe nestersiz dokunuş

Doğuştan kalp kapağı olmayan 17 yaşındaki Kağan Kaya'ya, göğsü açılmadan anjiyo yöntemiyle yapay kapak takıldı. Kaya, yara izi bile kalmadan bir gün sonra taburcu oldu...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Mart 2011 Güncelleme 31 Mart 2011, 00:00
Kalbe nestersiz dokunuş

İÇİNDEKİLER

Lise öğrencisi 17 yaşındaki Kağan Kaya, kalp hastalığıyla dünyaya geldi. Doğuştan kalp kapağı olmayan Kağan, ilk ameliyatını henüz 4 yaşındayken geçirdi. Zorlu bir açık kalp ameliyatıyla, 5 saatte yapay kapak takıldı. Ancak Kağan büyüdükçe, kalp kapağı daralmaya, bununla beraber ciddi sağlık sorunları yaratmaya başladı. Kağan, ancak 17 yaşına kadar dayanabildi. Son bir yıldır rahatsızlıkları artan gence, bir hafta önce yeni bir kapak takıldı.

KASIKTAN ULAŞILDI
O, bu yöntemin Türkiye'de uygulandığı üçüncü kişi. Halkalı'daki Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir hafta önce acil ameliyata alındı. Kateterle kasıktaki damarlardan, anjiyo yapar gibi girilerek önce kalbe ulaşıldı. Bir stent yardımıyla, 3-4 milimlik bir alandan girilip, kalbe takıldığında 2.5 santimetre açılan bir kapak yerleştirildi. Doç. Dr. Ender Ödemiş, Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Alper Güzeltaş ve Asistan Cansaran Tanıdır tarafından yapılan operasyon sadece 1 saat sürdü. Yara izi kalmayan Kağan, yoğun bakıma bile girmeden taburcu oldu.

TÜRKİYE'DE YAPILAN 3. AMELİYAT
Türkiye'de bu ameliyatı yapan ilk hastanenin kendileri olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ender Ödemiş, "Bizden sonra özel bir hastane yaptı bu vaka ise Türkiye'de üçüncü oluyor. Türk doktorlarına yurt dışında da ciddi bir prestij sağlıyor. 20 kilonun üzerinde her bireyde bu yöntemi kullanabiliriz" dedi.

BİR YIL KORKUDAN MASAYA YATMADI
Kağan Kaya, sağlık sorunlarının son bir yılda artmasına rağmen açık kalp ameliyatından korktuğu için beklediğini belirterek, "Bu yöntem keşke daha önce uygulanmaya başlasaymış. Bir günde taburcu olduğuma inanamıyorum. Kendimi çok iyi hissediyorum" dedi