Şifa diyarı Elazığ

Elazığ'ın dertlere derman kaplıcaları; sarılık, cilt ve romatizmal hastalıklara çözüm olanağı sunuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Temmuz 2010 Güncelleme 13 Temmuz 2010, 00:00
Şifa diyarı Elazığ

İÇİNDEKİLER

Elazığ ili, doğal şartların elverişli olması nedeniyle yontma taş döneminden beri çeşitli toplulukların yerleştiği bir şehirdir. Harput Kalesi, Keban Baraj Gölü, Hazar Gölü ve Buzluk Mağarası gibi doğal güzelliklerle bezeli kent, şifalı sularıyla da mide, sarılık, cilt ve karaciğer hastalığı gibi pak çok rahatsızlığa derman olmaktadır.

Golan Kaplıcaları
Elazığ'ın Karakoçan İlçesi'nin Yoğunağaç Köyü mevkiinde bulunan sıcak su kaynakları ülkemizin önemli bir yer altı zenginliğini oluşturuyor. 43 derece sıcaklığa sahip olan su, sindirim ve romatizma hastalıkları üzerinde olumlu etkiye sahip.

Mürüdü Suyu
Elazığ'a 7 km mesafede ve kuzeyde bulunan Mürüdü Suyu; soğuk, kireçli ve karbonhidratlı oluşu nedeniyle cilt ve sinir hastalığı başta olmak üzere sarılık hastalığına da iyi geliyor.

Yurtbaşı Maden Suyu
Kentin Yurtbaşı beldesi yakınlarında bulunan su, birçok kaynaktan oluşuyor. Sıcaklığı 18 derece olan suyun, özellikle böbrek, idrar yolları ve mide hastalıkları üzerinde önemli bir etkisi bulunuyor.

Akçakiraz Suları
Elazığ'ın güney doğusundaki Akçakiraz yakınlarında Hoşrik adıyla bilinen ve bir ağacın altından çıkan bu acı suyun sıcaklığı 12 derecedir. Akçakiraz Suları'ndan içme suyu ve çamur banyosu olarak da faydalanılıyor.

Harput Dabakhane Suyu
Şehrin ünlü Harput Kalesi'nin kuzeyinde yer alan bu su, muhteşem bir turistik görünüme sahip. Sürekli yenilenen suyun sıcaklığı 50 derecedir. Renksiz, kokusuz ve berrak olan Harput Dabakhane Suyu, içme suyu kriterine uygun olmasının yanısıra mide, bağırsak, karaciğer, hastalıkları ile depresyonlara karşı da oldukça iyi geliyor.

Şehrin diğer kaynakları
Yukarıda belirtilen içmece ve kaplıcalardan başka, bölgede Hoca Hasan Hamamı, Cemşit Bey Hamamı, Etminik Maden Suyu, Kumbariş Şoş Maden Suyu, İçme Müshil Suyu, Palu İlçesi'nde Buban Hame Kaplıcası ve Çelebi Şorik Maden Suyu gibi şifalı sular da bulunmaktadır.