
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katıldı.
ORTA DOĞU'DAKİ ÇATIŞMALAR SONRASI KRİTİK ZİRVE
Zirvede, Avrupa-Atlantik coğrafyasına yönelik tehditler ve güvenlik riskleri masaya yatırıldı.
Takvim.com.tr NATO Zirvesi'ni dakika dakika aktardı...
CANLI ANLATIM
BAŞKAN ERDOĞAN YURDA DÖNDÜ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katıldığı ve ikili temaslarda bulunduğu Hollanda'nın Lahey kentinden İstanbul'a geldi.
Özel uçak "TUR" ile Atatürk Havalimanı'na gelen Başkan Erdoğan'ı, İstanbul Valisi Davut Gül ve diğer yetkililer karşıladı.
Başkan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da İstanbul'a geldi.
BAŞKAN ERDOĞAN HOLLANDA'DAN AYRILDI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Lahey'deki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi ve ikili temasların ardından Hollanda'nın başkenti Amsterdam'dan özel uçak "TUR" ile Türkiye'ye hareket etti.
Başkan Erdoğan'ı Amsterdam Schiphol Havalimanı'nda, Hollandalı yetkililerin yanı sıra Türkiye'nin NATO Daimi Temsilcisi Basat Öztürk ve Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal uğurladı.
Başkan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da Hollanda'dan ayrıldı.
NATO ZİRVESİ TÜRKİYE'NİN HANGİ ŞEHRİNDE YAPILACAK?

Başkan Erdoğan, basın toplantısında sorulan soruya, "Bundan önceki İstanbul'da olmuştu. İlgili arkadaşlarımız görüşmelerimizi yapıyoruz. Önümüzdeki hafta içerisinde bunun kararını veririz. Zaman kaybına tahammülümüz yok." şeklinde yanıt verdi.
TEK İSTİSNA İSPANYA

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Hollanda'nın Lahey kentinde yapılan NATO Zirvesi'nde kararlaştırılan savunma harcamalarının 2035'e kadar Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 5'ine çıkarılması taahhüdünde, ülkesini yüzde 2,1 ile sınırlayarak dışarıda bıraktı.
Sanchez, NATO Zirvesi'nin ardından düzenlediği basın toplantısında, "Savunmaya GSYH'nin yüzde 2,1'i oranında harcama yapılması, teknik ve beşeri kabiliyetlerin karşılanmasına yetiyor." dedi.
"Bu zirvede başka bir İspanya başbakanı olsaydı, savunma harcamalarına GSYH'nin yüzde 5'inin ayrılmasına imza atardı ve bu bir hata olurdu ama biz yapmadık." ifadesini kullanan Sanchez, "Yüzde 2,1 bizim sosyal modelimizle bağdaşan ve yeterli bir oran." şeklinde konuştu.
Zirvede varılan anlaşma için "sadık, çok uluslu, ittifakın tüm üye ülkelerini memnun eden bir anlaşma" değerlendirmesini yapan Sanchez, "Ulusal egemenliğimize saygı gösteriliyor ve biz de diğer üyelere saygı gösteriyoruz. İspanya, NATO ile taahhütlerini yerine getiren, güvenilir, egemen ve sağlam bir ülkedir." açıklamasında bulundu.
Sanchez, "Tartışılan konu savunma harcamalarının yüzdeleri değil ihtiyaç duyduğumuz kapasiteler olmalıdır. Daha fazla fırkateyne ihtiyacımız yok. Daha fazla işbirliğine ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.
Zirve öncesinde "İspanya bir sorun" diyen ABD Başkanı Donald Trump'ın sözlerine, "İspanya çözümdür. İspanya her zaman çözümler sunar, asla sorun olmamıştır." diye cevap veren Sanchez, zirve boyunca ABD Başkanı ile selamlaşmamasını "fırsat olmaması ve tesadüfi bir durum" olarak açıkladı.
1 TRİLYON DOLARDAN FAZLA ARTIŞ

ABD Başkanı Trump, "(NATO bütçe hedefiyle) Yılda 1 trilyon dolardan fazla bir artış olacak” dedi.
RUTTE'DEN İRAN AÇIKLAMASI

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, ittifaktaki üye ülkelerin gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 5'ini savunmaya harcamasını sağlamak için ABD Başkanı Donald Trump'ın baskı yapmasına övgüde bulunarak, "Eğer yeniden başkan seçilmemiş olsaydı bu zirvenin sonucunun bu olacağını hiç düşünür müydünüz?" dedi.
Rutte, Hollanda'nın Lahey kentindeki NATO Zirvesi'nin kapanışında basın toplantısı düzenledi.
ABD'nin NATO'ya ve 5. maddeye tamamen bağlı olduğunu dile getiren Rutte, Avrupa ve Kanada'daki siyasetçilere endişelenmeyi bırakmaları yönünde çağrı yaptı.
Rutte, zirve kapsamında beraber katıldıkları basın toplantısında yöneltilen "Trump'a 'baba' (daddy) şeklinde hitap etmeniz küçük düşürücü ve zayıf görünmenize neden olmadı mı?" şeklindeki soruya, "Hayır, öyle düşünmüyorum. Onun iyi bir arkadaş olduğunu düşünüyorum ve bizi zorlayan şeyler yaptığında, örneğin daha fazla yatırım yapma konusunda, yani eğer yeniden başkan seçilmemiş olsaydı bu zirvenin sonucunun bu olacağını hiç düşünür müydünüz?" yanıtını verdi.
Trump'ı iyi bir dost olarak nitelendiren Rutte, "İran konusunda çok kararlı ve hedef odaklı bir operasyon gerçekleştirdi. İran’ın nükleer silah kapasitesine ulaşmasını engellemek için net bir adım attı. Bu yüzden övgüyü hak ediyor." dedi.
Rutte, ABD'nin İran'a saldırısıyla ilgili de konuşarak, saldırıyı İran'ın nükleer silah edinmesini engellemeye yönelik "hedefli ve cerrahi bir müdahale" olarak nitelendirdi.
Avrupa ve Kanada'nın artık üzerine düşeni yaptığını ve ortak güvenlik için daha fazla sorumluluk aldığını belirten Rutte, bugün alınan kararların, NATO'yu yalnızca daha güçlü değil, aynı zamanda daha adil bir ittifak haline getirdiğini kaydetti.
Rutte, Ukrayna'ya bu yıl yapılacak askeri yardımın geçen yıl ki 50 milyar doları aşmasının beklendiğini kaydederek, "Amacımız Ukrayna'nın savaşa devam edebilmesini sağlamak. Aynı zamanda uzun vadeli barış ya da ateşkes sonrası da kendini savunabilecek kapasiteye ulaşması gerekiyor." diye konuştu.
ALMANYA ŞANSÖLYESİ MERZ İLE GÖRÜŞTÜ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı kapsamında Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile görüştü.
2026 NATO LİDERLER ZİRVESİ TÜRKİYE'DE

NATO liderleri, savunma harcamalarına ayırdıkları payı 2035 yılına kadar gayrisafi yurt içi hasılalarının (GSYH) yüzde 5'ine çıkarmayı kabul etti.
Yayımlanan zirve bildirisine göre, 32 ülkenin lideri, kolektif savunma taahhüt eden NATO'nun 5. maddesine bağlılığını yineledi.
Bildiride, "Başta Rusya'nın Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik uzun vadeli tehdidi ve süregelen terörizm tehdidi olmak üzere derin güvenlik tehditleri ve zorlukları karşısında birleşen müttefikler, Washington Antlaşmasının 3. maddesi uyarınca bireysel ve kolektif yükümlülüklerimizi yerine getirmek üzere 2035 yılına kadar yıllık GSYH'nin yüzde 5'ini temel savunma gereksinimlerinin yanı sıra savunma ve güvenlikle ilgili harcamalara yatırmayı taahhüt etmekte." ifadesi kullanıldı.
Yüzde 5'lik harcama hedefinin iki temel savunma yatırımını içereceği belirtilen bildiride, müttefiklerin GSYH'nin en az yüzde 3,5'ini "temel savunma gereksinimleri ve NATO "yetenek hedeflerini" karşılamak için ayırma taahhüdünde bulunduğu kaydedildi.
Bildiride ayrıca, geri kalan yüzde 1,5'lik harcamanın da "kritik altyapıyı korumak, sivil hazırlık ve dayanıklılık sağlamak ile savunma sanayi tabanını güçlendirmek" gibi yatırımlara ayrılması konusunda mutabık kalındığı belirtildi.
Harcamaların 2029'da gözden geçirileceği kaydedilen bildiride, Ukrayna'ya destek sağlamaya yönelik taahhüt yinelenerek müttefiklerin savunma harcamaları hesaplanırken Ukrayna'nın savunmasına yönelik katkıların da denkleme dahil edileceği aktarıldı.
Bildiride, transatlantik savunma sanayi işbirliğini hızla genişletme kararlılığı vurgulanarak, "Aramızdaki savunma ticaret engellerini ortadan kaldırmak için çalışacağız, ortaklıklarımızı savunma sanayi işbirliğini teşvik etmek için kullanacağız." ifadesine yer verildi.
Ayrıca bildiride, 2026 NATO Zirvesi'nin Türkiye'de olacağı duyuruldu.
İNGİLTERE BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile bir araya geldi.
Başkan Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Hollanda'nın Lahey kentinde ikili temaslarına devam ediyor.
Erdoğan'ın, Starmer ile zirvenin yapıldığı World Forum Binası'ndaki görüşmesi, basına kapalı gerçekleşti.
Kabulde Türkiye ile İngiltere ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.
Başkan Erdoğan kabulde, Türkiye ile İngiltere arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolar seviyesine çıkartma hedefiyle ilişkileri geliştirmeye devam edeceklerini, savunma sanayii başta olmak üzere her alanda iş birliğini artırmak için çalıştıklarını ifade etti.
Başkan, Türkiye’nin Ukrayna ile Rusya arasında adil ve kalıcı barışın sağlanması için girişimlerine devam edeceğini, İran ve İsrail’in sağlanan ateşkese uymalarını temenni ettiğini, bu gerilimin Gazze’de felaket boyutuna ulaşan insani krizi unutturmasına izin verilemeyeceğini, Netanyahu hükümetinin Filistin’deki hukuk ihlallerinin kabul edilemeyeceğini, Türkiye’nin önceliğinin Gazze’de kalıcı ateşkesin tesisi ve engelsiz insani yardım erişimi olduğunu belirtti.
Başkan Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğini koruyarak istikrara kavuşmasını desteklemeyi sürdüreceğini, İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırılarının kendi güvenliklerini de tehlikeye atacağını, sosyal ve ekonomik refah artışının Suriye’ye mültecilerin geniş çaplı geri dönüşlerini sağlayacağını ifade etti.
Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Halit Yerebakan da hazır bulundu.
ZİRVE BAŞLADI

Hollanda’nın Lahey kentinde düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi başladı.
TRUMP'LA AYAKÜSTÜ SOHBET

Başkan Erdoğan, fotoğraf çekiminin ardından ABD Başkanı Donald Trump ile toplantının yapılacağı salonda bir süre ayaküstü sohbet etti.
Erdoğan ayrıca İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile de bir süre görüştü.
Liderler daha sonra Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'na geçti.
AİLE FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ndeki aile fotoğrafı çekimine katıldı. Resmi karşılama töreninden sonra gerçekleştirilen aile fotoğrafı çekiminde, Başkan Erdoğan’ın sağında İngiltere Başbakanı Keir Starmer, solunda ise İsveç Başbakanı Ulf Kristersson yer aldı.
Başkan Erdoğan, fotoğraf çekiminin ardından İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile tokalaşarak ayaküstü sohbet etti.
Liderler daha sonra Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'na geçti.
BAŞKAN ERDOĞAN ALANA GELDİ

Başkan Erdoğan, Lahey kentindeki zirvenin yapılacağı alana geldi.
Başkan Erdoğan, zirve binası girişinde gazetecileri selamladı.
Ev sahibi Hollanda Başbakanı Dick Schoof ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte tarafından karşılanan Başkan Erdoğan, Schoof ve Rutte ile tokalaşarak fotoğraf çektirdi.
NATO HEDEFİNE AB ENGELİ

Macaristan başbakanı, AB'nin bütçe kurallarını değiştirmesi gerektiğini, çünkü hiçbir üyenin mevcut düzenlemeler altında GSYİH'nın yüzde 5'lik savunma harcaması hedefini karşılayamayacağını söyledi.
LİDERLER ALANA GELMEYE BAŞLADI

Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlenen olan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için liderler alana gelmeye başladı.
NATO'DAN YÜZDE 5'LİK YENİ HEDEF

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, müttefiklerin savunma harcamalarında gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 5'i oranındaki yeni hedefin kabul edilmesi konusunda iyimser olduğunu söyledi.
Rutte, Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlenen NATO Zirvesi'nin son gün oturumlarının öncesinde, basına açıklamalarda bulundu.
Bugün kabul edilmesi beklenen savunma harcaması hedefine ilişkin Mark Rutte, yeni mali taahhüdün birçok ülke için politik açıdan zorlayıcı olmasına rağmen Rusya'dan gelen tehdit ve mevcut küresel istikrarsızlık nedeniyle tek çare olduğunu ifade etti.
NATO Genel Sekreteri Rutte, hedefin bugün yapılacak liderler oturumunda kabul edilmesi hususunda iyimser olduğunu vurgulayarak "ABD'nin NATO'ya tamamen bağlı olduğu, 5. maddeye tamamen bağlı olduğu konusunda kesin bir netlik var. Bugün Kanadalılar ve Avrupalıların harcamalarını hızlandırarak Ruslara ve diğerlerine karşı kendimizi savunabilmemizi sağlayacakları yönünde bir beklenti de var." dedi.
Bir gazetecinin sorusu üzerine Rutte, İspanya'nın dile getirdiği endişelerin zirvede bu hedef üzerinde anlaşılmasına engel olmayacağı değerlendirmesini yaptı.
ABD'NİN İRAN'A SALDIRILARI
Rutte ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump tarafından kamuoyuna açıklanan, kendisinin gönderdiği özel kısa mesajla ilgili, mesajın yayınlanmasına itirazı olmadığını belirterek mesajın içeriğinin "gerçeklerin ifadesi" olduğunu söyledi.
ABD'nin İran'ın nükleer tesislerini hedef alan saldırılarıyla ilgili de Rutte, "İran'ın nükleer tesisine atılan 14 büyük bomba... Bence bu, NATO'nun İran'ın eline geçmemesi gerektiğini her zaman söylediği nükleer yeteneği ortadan kaldırmak için mümkün olan her şeyi yapmak için çok önemliydi." diye konuştu.
TRUMP İLE GÖRÜŞTÜ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile görüştü.
Başkan Erdoğan ve Trump, Hollanda Kralı Willem-Alexander ve eşinin, Lahey'de düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılan liderler ve eşleri onuruna verdiği akşam yemeği sonrasında bir araya geldi.
Görüşme, Kraliyet Sarayı'nda basına kapalı gerçekleştirildi. Görüşmede Türkiye ile ABD ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.
Başkan Erdoğan görüşmede, enerji ve yatırım başta olmak üzere farklı alanlarda iki ülkenin büyük potansiyele sahip olduğunu, özellikle savunma sanayi alanındaki işbirliğinin ilerletilmesinin toplam 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşılmasını kolaylaştıracağını ifade etti.
Erdoğan, ABD Başkanı Trump'ın gayretleriyle İsrail-İran arasında sağlanan ateşkesi memnuniyetle karşıladığını, bunun kalıcı olmasını temenni ettiğini, Gazze'deki insani trajedinin bir an önce sonlandırılmasında ve Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın barışçıl çözümünde yakın diyaloğun önemini vurguladı.
İki lider, NATO'nun önde gelen müttefikleri olarak, İttifakın caydırıcı gücünün pekiştirilmesi için atılacak adımların ehemmiyetine dikkati çekti.
LAHEY'DE AİLE FOTOĞRAFI

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde aile Fotoğrafı çekildi.
ABD Başkanı Donald Trump, NATO aile fotoğrafı için Başkan Erdoğan’ın yanına geldi. İki lider ayaküstü selamlaştı.
NATO ZİRVESİNDE AKŞAM YEMEĞİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Kralı Willem-Alexander ve eşinin, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılan liderler ile eşleri onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı.
Başkan Erdoğan'a, Kraliyet Sarayı'ndaki yemekte, eşi Emine Erdoğan eşlik etti.
Yemeğe gelen konukları karşılayan Hollanda Kralı Willem-Alexander ve eşi Maxima'nın, zirveye katılan devlet ve hükümet başkanları ve eşleriyle fotoğraf çektirmesinin ardından yemeğe geçildi.
BAŞKAN ERDOĞAN TRUMP'LA AYNI MASAYA OTURDU
Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte aynı masada oturdu.
DİPLOMASİ USTASI LAHEY'DE

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne iştirak etmek ve zirve kapsamında ikili temaslarda bulunmak üzere geldiği Hollanda'nın Lahey kentinde konaklayacağı Hilton Otel'e ulaştı.
Başkan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da Lahey'e geldi.
Otele girişinde Erdoğan'ı, Hollanda'da yaşayan Türk vatandaşları karşıladı.
Başkan Erdoğan'ın, Hollanda Kralı Willem-Alexander'ın liderler onuruna vereceği akşam yemeğinde ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelmesi bekleniyor.
BAŞKAN ERDOĞAN HOLLANDA'YA GELDİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne iştirak etmek ve zirve kapsamında ikili temaslarda bulunmak üzere özel uçak "TUR" ile Hollanda'nın başkenti Amsterdam'a geldi.
Başkan Erdoğan'ı Amsterdam Schiphol Havalimanı'nda, Hollandalı yetkililerin yanı sıra Türkiye'nin NATO Daimi Temsilcisi Basat Öztürk ve Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal karşıladı.
Karşılamanın ardından Erdoğan, zirvenin yapılacağı Lahey kentine hareket etti.
Başkan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da Hollanda'ya geldi.
Başkan Erdoğan'ın bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler yapmasının beklendiği zirvede, Avrupa-Atlantik coğrafyasına yönelik tehditler ve riskler hakkında stratejik düzeyde görüş alışverişinde bulunulacak.
Zirvenin ana gündemini, müttefiklerin savunma harcamalarının mevcut güvenlik ortamının gerektirdiği düzeye çıkartılması amacıyla yeni bir savunma yatırım taahhüdü oluşturacak.
Zirvede, NATO tarafından tespit edilen temel tehditler karşısında İttifak'ın caydırıcılık ve savunma alanındaki gayretleri de değerlendirilecek.
HOLLANDA'YA GİTTİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi"ne katılmak üzere özel uçak "TUR" ile Hollanda'nın Lahey kentine gitti.
Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanı'ndan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hakkı Susmaz ile Ankara Valisi Vasip Şahin uğurladı.
Başkan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da Hollanda'ya hareket etti.
BAŞKAN ERDOĞAN TRUMP İLE GÖRÜŞECEK

Recep Tayyip Erdoğan, Lahey’de icra edilecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelecek.
SAATİ BELLİ OLDU
Kritik görüşmenin saat 23.30'da gerçekleşmesi bekleniyor. Başkan Erdoğan'ın özellikle Gazze'de ateşkes konusunu masaya getireceği değerlendiriliyor.
ZİRVE ÖNCESİ KRİTİK MESAJLAR

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere Hollanda'nın Lahey kentine yapacağı ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.
NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde, ittifakın caydırıcılık ve savunmasını pekiştirecek adımları değerlendireceklerini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
"Müttefiklerin savunma harcamalarının artırılması konusunda yeni hedefler belirleyeceğiz. Türkiye olarak adil külfet paylaşımını ve Avrupa güvenliğinin pekiştirilmesini özellikle savunuyoruz. NATO'nun ikinci büyük kara ordusunu sevk ve idare eden bir müttefikiz. Ülkemizin savunma yeteneklerini sürekli geliştirirken, ittifakın caydırıcılığına da katkıda bulunuyoruz. İttifak sathında savunma sanayinin güçlendirilmesini önemsiyoruz. Ancak daha güçlü savunma ve daha etkin ordu hedefiyle yola çıkarken, müttefikler arasında savunma ürünleri ticaretinin önüne engeller getirilmesini doğru bulmuyoruz. Bu engelleme ve kısıtlamaların en kısa sürede amasız ve fakatsız kaldırılması gerekiyor. Bu bağlamda Avrupa Birliği'nin son dönemde savunma ve güvenlik alanında girişimlerini de yakından takip ediyoruz."
Avrupa'nın güvenliğine birçok üyenin toplamından fazla katkı sunan Türkiye'nin, Birliğin savunma girişimlerine uygun şekilde dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Türk savunma sektörünün, Birliğin savunma mekanizma ve projelerine dahil edilmesi tüm Birliğin faydasına olacaktır. Bu konuda öncelikle bizim gibi Birlik üyesi olmayan müttefiklerle yakın istişare halindeyiz. İttifakın, Avrupa sütunu destekleyici tedbirleri ele almayı planlıyoruz. Zirvede ayrıca yıllar önce öngörülü bir yaklaşımla ittifak bünyesinde terörizmle mücadele konseptine en fazla katkıyı veren müttefik olarak bu alanda ittifakın yapması gerekenlere dikkati çekeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
"İSTANBUL SÜRECİNİN DEVAMINA YÖNELİK YENİ ADIMLAR PLANLIYORUZ"
Başkan Erdoğan, Ukrayna'daki savaşın adil bir çözümle, kalıcı olarak neticelendirilmesine yönelik gayretlerin NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin başlıkları arasında yer aldığını belirterek, müttefiklerin Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile de bir araya geleceklerini bildirdi.
Erdoğan, "Biz ittifaka karşı sorumluluklarımıza halel getirmeksizin, savaşın diplomasi yoluyla sonlandırılmasına dair çabalarımızı anlatacağız. Üç yıllık aradan sonra geçtiğimiz günlerde tarafları İstanbul'da buluşturduk. Esir ve cenaze takasıyla ilgili kararların alınmasına ve hayata geçirilmesine vesile olduk. İstanbul sürecinin devamına yönelik yeni adımlar planlıyoruz." dedi.
Gerek zirvede gerek ikili görüşmelerinde Netanyahu hükümetinin Filistin halkına yönelik katliamlarına da dikkati çekeceklerini dile getiren Erdoğan, 21 aydır devam eden işgal, istila ve yıkım politikasının bir an önce son bulması gerektiğinin altını çizeceklerini söyledi.
"BÖLGEMİZ ETKİLERİ TÜM DÜNYADA HİSSEDİLECEK BİR SAVAŞIN YÜKÜNÜ KALDIRAMAZ"
Başkan Erdoğan, İsrail'in İran'a saldırılarıyla başlayan sürecin en başından bu yana müzakereleri esas alan girişimlerinin olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:
"Sayın Trump ve Sayın Pezeşkiyan'ın da aralarında olduğu birçok liderle görüştük. İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanlarını bir araya getirdik. Dün Amerikan Başkanı Trump'ın yaptığı açıklamalar sonrası gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bölgede ateşkesi sağlayacak, ardından da kalıcı sükunete giden yolu açacak her türlü gayreti takdirle karşılar ve samimiyetle destekleriz. Nitekim dün gece geç saatlerde gelen taraflar arasında ateşkes sağlanmasına dair mutabakata ulaşıldığı haberini memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm tarafları ateşkese tam riayet etmeye davet ediyoruz. Daha önce de ifade ettim. Bölgemiz etkileri tüm dünyada hissedilecek bir savaşın yükünü kaldıramaz. Ellerin tetikten çekilmesi ve itilafların çözülmesi için diplomasiye şans tanınması en doğru, hayırlı ve akılcı tavır olacaktır. Türkiye olarak uluslararası hukuku gözeten diplomasiye öncelik veren ilkeli tavrımızı kararlılıkla sürdüreceğiz."
Türkiye'nin 2026 yılındaki NATO Zirvesi'ne ev sahipliği yapmak istediğini bildiren Erdoğan, "Zirve marjında müttefiklerimiz ile ittifak ortaklarından liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştireceğiz." dedi.
"BU SAVAŞ SONSUZA KADAR SÜREMEZ"
Ukrayna-Rusya Savaşı ile ilgili Türkiye'nin arabuluculuğunda İstanbul'da yürütülen görüşmelerle ilgili bir soru üzerine Erdoğan, şu değerlendirmede bulundu:
"Türkiye olarak bu savaşı sona erdirmek için ortaya koyduğumuz çaba herkesin malumudur. Ukrayna ile Rusya arasında adil ve kalıcı bir barışın mümkün olduğuna biz samimiyetle inanıyoruz. Bu barışı sağlamak için de elimizden geleni yaptık, yapıyoruz. Her iki tarafın güvenine mazhar olan bir ülkeyiz. Bu güven sayesinde savaş atmosferinde dahi somut ilerlemeler kaydedildi. İstanbul'daki görüşmeler atılan en önemli adımlardan biridir. Görüşmelerin daha ileriye taşınmasını ve artık savaşı sonlandıracak yola girilmesini arzu ediyoruz. Sahadaki gelişmelerin de bu umut ışığını artırmasını temenni ediyoruz. Bu savaş sonsuza kadar süremez. Barış için kolları sıvamak, İstanbul'da kurulmuş diyalog zeminini güçlendirerek barış masasını çok daha üst düzeyde bir katılımla ortaya koymak lazım. NATO zirvesinde de muhataplarımızla bu vizyonumuzu anlatacak ve barışı sağlayana kadar durmayacağımızı ifade edeceğiz."
"İSRAİL SALDIRGANLIĞI BÖLGEMİZİN TAMAMINDA TÜMÜYLE DURMALIDIR"
Bir basın mensubunun, "İsrail'in İran'a yönelik saldırısıyla başlayan savaşta 12'nci günde ateşkes kararı alındı. Ancak ateşkes her iki taraftan da ihlal ediliyor. Süreci nasıl yorumluyorsunuz?" sorusu üzerine Başkan Erdoğan, şunları kaydetti:
"İsrail'in, İran'a yönelik saldırıları bölgemizin barış ve huzuruna yönelik büyük bir tehdidin fitilini ateşlemiştir. İsrail'in, Filistin ile başlayan Lübnan'a, Suriye'ye, Yemen'e nihayetinde de İran'a uzanan pervasız adımları asla kabul edilemez. Küresel aktörlerin bu çılgınlığa son vermek için etkin tedbirleri alması şart. Yoksa bunun bedelini sadece bölgemiz değil, bütün dünya öder. Biz herkesi aklıselime çağırmaya, diplomasinin imkanlarının her türlü meseleye çözüm bulmak için yeterli olduğunu söylemeye devam edeceğiz. Çatışmalardan kastımız sadece İsrail ile İran arasındaki gerilim değil. İsrail'in, Gazze'deki açlığı silah olarak kullanan hukuksuz zulmünün de sonlandırılmasını istiyoruz. İsrail'in, İran'a yönelik saldırısıyla başlayan süreçte hep bu gerilimin Gazze'deki mezalimi gölgelememesi gerektiğini söyledik. Orada insani durum gün geçtikçe kötüleşiyor. Bir an önce Gazze'de kalıcı ateşkes sağlanmalı, İsrail saldırıları durmalı, insani yardımların kesintisiz bir şekilde ulaşımının yolu açılmalıdır. İsrail saldırganlığı bölgemizin tamamında tümüyle durmalıdır."
"BU ÖRGÜTE EN AĞIR DARBEYİ BİZ VURDUK"
Başkan Erdoğan, diğer bir basın mensubunun, "Efendim 'Terörsüz Türkiye' sürecinde tam da silah bırakma aşamasına gelinmişken YPG de Şam yönetimiyle bir anlaşmaya varmışken Şam'da kiliseye yapılan bir terör saldırısı haberini aldık ve bu saldırıyı da DEAŞ'ın yaptığı açıklandı. Öncelikle bu saldırıyı nasıl değerlendiriyorsunuz? Ardından küresel güçler YPG'yi dağıtmamak için 'DEAŞ hala aktif' algısı mı yaratmaya çalışıyor?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Çevremizde ne yaşanırsa yaşansın Terörsüz Türkiye hedefimize, özellikle bu verdiğimiz sözü yürüyüşümüzde hiç aksamaya fırsat vermeden devam edeceğiz. Bir devlet politikası olarak hassasiyetle yürüttüğümüz bu süreci inşallah başarıya ulaştırmakta kararlıyız. Terör, bölgemizde çoğu zaman bir maşa olarak kullanıldı. DEAŞ'ın kanlı ve kalleş yüzünü çok iyi bilen bir ülkeyiz. Fırat Kalkanı Harekatı ile bu örgüte en ağır darbeyi biz vurduk. Kiliseyi hedef alan menfur terör saldırısı sebebiyle Suriye halkına bir kez daha taziyelerimizi sunuyoruz.
Suriye'nin 13 yıllık iç savaş sonrası huzur ve istikrar için ortaya koyduğu gayret takdire şayandır. Bu çabaları etkisiz hale getirmek, Suriye'yi yeniden çatışmalı bir geleceğe taşımak isteyenlere Suriye yönetimi asla müsaade etmez. Suriye yönetimi DEAŞ dahil bütün terör örgütleriyle mücadelede son derece kararlı. Biz de kendilerine gereken desteği veriyoruz ve vereceğiz. Suriye müreffeh ve huzurlu geleceğine inşallah ulaşacaktır. Terörle mücadele konusunda Suriye yönetiminin etkin adımlar atarak kısa sürede mesafe alacağına inancım tamdır."
BAŞKAN ERDOĞAN NATO ZİRVESİNE KATILACAK

Başkan Erdoğan'ın katılacağı NATO zirvesinde, Avrupa-Atlantik coğrafyasına yönelik tehditler ve riskler masaya yatırılacak. Stratejik düzeyde gerçekleştirilecek görüşmelerde NATO'nun kolektif güvenliğini güçlendirme yolları ele alınacak.
Müttefiklerin savunma harcamalarının mevcut güvenlik ortamının gerektirdiği düzeye çıkartılması amacıyla yeni bir Savunma Yatırım Taahhüdü Zirve'nin ana gündemini oluşturacak. Ayrıca, NATO tarafından tespit edilen temel tehditler karşısında İttifakın caydırıcılık ve savunma alanındaki gayretleri değerlendirilecek.
İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPILMASI BEKLENİYOR
Başkan Erdoğan'ın zirve marjında bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler yapması bekleniyor.