1 Ocak 2021 bugün Cuma namazı kılınacak mı? 1 Ocak'ta camiler açık mı?

1 Ocak 2021 bugün Cuma namazı kılınacak mı? Koronavirüs salgını sebebiyle 31 Aralık Perşembe akşamı 21.00’de sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Kısıtlama 4 Ocak Pazartesi günü saat 05.00'da sona erecek. Salgın nedeniyle Türkiye genelinde uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması yılbaşına denk geliyor. Vatandaşlar kısıtlamada camiye gidip gidemeyeceklerini merak ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, 1 Ocak Cuma günü camilerin açık olduğunu ve vatandaşların evlerine en yakın camilerde cuma namazını kılabileceklerini duyurdu. Vatandaşlar, il/ilçe umumi hıfzıssıhha kurullarının bu yöndeki kararları doğrultusunda, araç kullanmamak şartıyla ikametlerine en yakın camiye gidip gelebilecek.

Giriş Tarihi 01 Ocak 2021, 09:06 Güncelleme 01 Ocak 2021, 09:06
1 Ocak 2021 bugün Cuma namazı kılınacak mı? 1 Ocak’ta camiler açık mı?

İÇİNDEKİLER

Bu yıl 1 Ocak yılbaşı cuma gününe denk geliyor. Her cuma günü ibadetlerini yapmak için camilere akın eden milyonlarca kişi 1 Ocak'ta cuma namazı var mı? Yılbaşında cuma namazı kılınacak mı? sorularının yanıtlarını öğrenmek istiyor. İşte konuya ilişkin açıklama... Cuma günü öğle vaktini bildiren ezan, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde cami içinde hatip minbere çıktıktan sonra okunan iç ezandı. Bu sebeple cuma günü hutbeden önce okunan iç ezanın, hatibin huzurunda olması hutbenin sünnetlerindendir. Son dakika haberi! Son dakika gelişmesinin ayrıntıları takvim.com.tr'de...

1 OCAK'TA CUMA NAMAZI VAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı, 1 Ocak Cuma günü camilerin açık olduğunu ve vatandaşların evlerine en yakın camilerde cuma namazını kılabileceklerini duyurdu. Vatandaşlar, il/ilçe umumi hıfzıssıhha kurullarının bu yöndeki kararları doğrultusunda, araç kullanmamak şartıyla ikametlerine en yakın camiye gidip gelebilecek.

Öte yandan normal şartlarda 65 yaş üstü ve 20 yaş altı için camiye gitme yasağı yok. Ancak Diyanet, salgına karşı tedbir amacıyla bu vatandaşların namazlarını evde kılmalarını tavsiye etmişti.

AÇIKLANMASI BEKLENEN MUHTEMEL KURALLAR

Camilerde 1 Ocak'ta namaz kılınmasına izin verildi. Vatandaşlardan aşağıdaki kurallara uymaları söylenecektir;

Vatandaşların evlerine en yakın camilere yürüyerek gitmeleri ve hiçbir şekilde araç kullanmamaları istenmesi
Camiye gelen vatandaşların maske ve tek kullanımlık (kendine ait) seccadelerinin olmasına dikkat edilmesi
Sosyal mesafe gözetilerek namaz eda edilmesi
Vatandaşların namaz sonrasında da camiden kurallara uygun şekilde çıkılmasına dikkat edilecek.

Cuma namazı dört rekât ilk sünnet, iki rekât farz ve dört rekât son sünnet olmak üzere on rekâttır.

Cuma günü camide öğle namazı vaktinde cemaatle kılınır. Önce ilk sünnet tıpkı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sünnetin ardından imam-hatip minbere çıkarak oturur. Müezzin, iç ezanı okur. Ezandan sonra imam-hatip kalkarak iki kısımdan oluşan hutbeyi okur. Hutbede cemaati dinî konularda bilgilendirici ve yönlendirici konuşma yapar. Hutbe okunduktan sonra imam-hatip minberden inerek cemaatin önüne geçer ve cemaate iki rekât Cuma namazı kıldırır.

İmam-hatip, Cuma namazının farzına ve cemaate imam olmaya, cemaat de Cuma namazına niyet eder. Tıpkı cemaatle kılınan sabah namazı gibi iki rekât Cumanın farzı kılınır. Cuma namazında imam-hatip, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur.

Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, cumanın son sünneti kılınır. Bu sünnet, öğlenin ilk sünneti gibi kılınır. Böylece Cuma namazı tamamlanmış olur.

Cuma namazı kaç rekâttır?

Cuma namazının farzı iki rekâttır. Bunun yanında farzdan önce dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât da sünneti vardır (Kâsânî, Bedâî', I, 269).
İmam Ebû Yusuf'a ve İmam Muhammed'e göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olmak üzere toplam altı rekâttır. Bu görüşün Hz. Ali'den rivayet edildiği nakledilmektedir (Kâsânî, Bedâî', I, 285).

Cuma namazında iç ezanı okumanın hükmü nedir?

Cuma günü öğle vaktini bildiren ezan, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde cami içinde hatip minbere çıktıktan sonra okunan iç ezandı. Bu sebeple cuma günü hutbeden önce okunan iç ezanın, hatibin huzurunda olması hutbenin sünnetlerindendir.

Hz. Osman döneminde şehrin genişlemesi ve iç ezanın her tarafta duyulmaması üzerine, namaz vaktinin girdiğinin bildirilmesi maksadı ile dışarıda ezan okutulmaya başlandı. Hz. Peygamberin (s.a.s.) uygulaması olan iç ezanın da okunmasına devam edildi (Kâsânî, Bedâî', I, 152).

Cuma namazının hükmü nedir?

Cuma namazı farz-ı ayındır. Farz oluşu Kur'an-ı Kerim, Sünnet ve İcma ile sabittir. Yüce Allah, "Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah'ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz." (Cum'a, 62/9-10) buyurmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) de, "Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her müslüman erkeğe farzdır." (Ebû Dâvûd, Tahâret, 130; Beyhakî, es-Sünenü'l-Kübrâ, III, 245-246) buyurmuştur. Cuma namazı, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminden günümüze kadar kılınagelmiş ve bunun farz olduğu konusunda herhangi bir farklı görüş ortaya çıkmamıştır.