İşte yeni komuta kademesi

15 Temmuz darbe girişimi sonrası en kritik YAŞ toplantısı dün yapıldı. YAŞ üyeleri ilk kez Genelkurmay’daki Çakmak Salonu’nda değil Çankaya Köşkü’nde toplandı. Kapıda ise asker değil polis vardı. İhraç edilen 34 tugay komutanının yerine de ilk kez albay atandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Temmuz 2016 Güncelleme 29 Temmuz 2016, 01:57
İşte yeni komuta kademesi

İÇİNDEKİLER

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından en kritik YAŞ toplantısı Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında dün yapıldı. İlk kez Genelkurmay Karargahı'ndaki Çakmak Salonu'nda değil Çankaya Köşkü'nde toplandı. Salonda bu kez askerler yerine polisler vardı. YAŞ'ta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar başta olmak üzere kuvvet komutanlıklarında sürpriz olmadı.

DARBE KARŞITLARINA TERFİ
15 Temmuz gecesi darbeye direnen ve önemli kararlar alarak FETÖ militanlarının belini kıran komutanlar da özel terfi ve tayin aldı. En dikkat çekici isim ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı İstanbul'a davet ederek televizyondan darbecilere karşı çıkan 1'nci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na terfi etti. Ayrıca tutuklanarak ordudan ihraç edilen Adem Huduti'nin yerine 2'nci Ordu Komutanı olarak atanan Korgeneral İsmail Metin Temel atandı. Temel, dünkü YAŞ'ta Orgeneralliğe terfi ettirildi. Orgeneral Ümit Dündar'dan boşalan 1'nci Ordu Komutanlığı'na ise Korgeneral olan 2'nci Kolordu Komutanı Musa Avsever getirildi. Arsever de dün Orgeneralliğe terfi etti. Kuvvet komutanları içinde ise tek değişiklik Jandarma'da oldu. Emekli olan Orgeneral Galip Mendi'nin yerine Orgeneral Yaşar Güler Jandarma Genel Komutanı olarak terfi etti. Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu'nun görev süresi ikinci defa 1 yıllığına uzatıldı.

YENİ TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ
Genelkurmay Başk.Hulusi Akar (görevine devam) Kara Kuv.Komutanı Salih Zeki Çolak (devam) Deniz Kuv.Komutanı Bülent Bostanoğlu (devam) Donanma Komutanı Veysel Kösele (devam) Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal (devam) Muharip Hava Kuv.ve Hava Füze Kom. Hasan Küçükakyüz Jandarma Genel Komutanı Yaşar Güler 1. Ordu komutanı Musa Avsever 2. Ordu komutanı İsmail Metin Temel 3. Ordu komutanı İsmail Serdar Savaş (devam) Ege Ordu Komutanı Abdullah Recep (devam) Kara Kuv.Eğitim ve Doktrin Komutanı Tahir Bekiroğlu Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar

CUMHURBAŞKANI ONAYLADI
YAŞ kararları ise bugünden itibaren uygulanacak. 5 saat süren kritik Şura toplantısı sonrasında Akar ile Bakan Işık, Külliye'ye çıkarak YAŞ kararlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundu. Erdoğan'ın onayladığı kararları ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından açıkladı. Erdoğan, YAŞ üyelerine akşam yemeği verdi.



MENDİ EMEKLİ EDİLDİ
Rahatsızlığı nedeniyle YAŞ toplantısına katılmaması beklenen ancak, dün sürpriz şekilde hem Anıtkabir'deki törende hem de YAŞ toplantısında yer alan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi de yaş haddinden dolayı emekli edildi. Orgeneral seviyesinde olan ve YAŞ öncesi istifa eden Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar ile EDOK Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu'nun yerine de atama yapıldı.

34 TUGAY KOMUTAN ATANDI
FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra Kara Kuvvetleri'nde 34 Tugay Komutanı Tuğgeneral, 2 Tümen Komutanı ve 2 Kolordu Komutanı ordudan ihraç edilmişti. Toplamda 36 tugay, tümen ve kolordu komutanlıklarına yeni isimler görevlendirilirken, Hava Kuvvetleri'nde de tutuklananların yerine toplam 9 yeni Üs Komutanı atandı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda da 3 bölge komutanı, 1 saha komutanı, 2 deniz üs komutanı ve 3 grup komutanı olmak üzere toplam 9 yeni tuğamiral atandı.