Biraderlerin güç gösterisi

Hayatları simgeler, tasvirler ve işaretler üzerine kurulu olan masonlar, en çok üçgeni tercih etmişlerdir. Bu bir güç gösterisidir. Ayrıca üçgen şeklindeki üç nokta ise onların mason olduğunun işaretidir... Masonlar, birbirini birader olarak tanımlar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Mayıs 2016 Güncelleme 05 Mayıs 2016, 06:32
Biraderlerin güç gösterisi

İÇİNDEKİLER

MASONLAR BİRBİRİNİ NASIL TANIR?
Bir mason yeni tanıştığı ve mason olduğunu sandığı kişiye kendisinin mason olduğunu, onun da mason olup olmadığını anlamak için tokalaşırken bir işaret verir. Lems denen bu gizli işaretleşme şeklinde, dışarıdan bakanın göremeyeceği biçimde, parmaklarla karşısındakinin parmak veya bileğine özel dokunma tarzıyla dokunulur. Karşısındaki kişi de masonsa o da aynı şekilde cevap verir.
BÖYLE BİR DURUMDA AYRICALIK, İLTİMAS OLUR MU?
Mason bir kardeşe yardım etmek zorunluluk ve görevdir. Masonlar ancak eşit şartlar olduğunda bir masonu, hariciye tercih ettiklerini ve asla, haksızlık yapmadıklarını söyleseler de pratikte böyle olmadığını herkes bilir. Sırf bu yüzden bile masonluğa giren çok sayıda insan vardır.

MASONLUKTA KAÇ DERECE VARDIR?
Sembolik olarak çırak, kalfa ve usta olarak üç derece vardır. Uzun ve gizemli ayinimsi uygulamalardan sonra masonluğa kabul edilen kişi çırak olarak başlar ve usta (üstat) olarak bu aşamanın en üstüne ulaşır. Bu üç derecedeki masonların çalıştığı mabetlere mavi localar denir. Bu derecelerin çalışma aracı kabul edilen sembolik gereçleri vardır. Mesela, çırağın ilk aleti cetveldir. Bu ölçülü olmayı sembolize ettiği gibi 24 parmak uzunluğunda olduğu için günün 24 saatini de temsil eder. Bir mason 24 saati 3'e ayırır. 8 saat uyku ve dinlenme, 8 saat iş ve çalışma, kalan 8 saat de masonluk ve mason kardeşleri için uğraşmak. Ustalık seviyesinin aleti ise maladır.
ÜÇ DERECEDEN ÇOK DAHA FAZLA DERECE OLDUĞU UYDURMA MI PEKİ?
Değil ancak bundan sonrasında yol ve yöntem anlamına gelen "rit" vardır. Burası fiilen yüksek dereceli, filozofik masonluğun olduğu yerlerdir. Bunlar kırmızı localardır. 4. dereceden başlar 33. derecede biter. Değişik rit uygulaması yapan mason kuruluşları vardır, en yaygını Türkiye'de daha eski olan mason locasının kullanığı İskoç Riti'dir. İngiltere'deki taht kavgasında Fransa'ya sürülen İskoç masonların kullandığı üst düzey masonluk çalışmasıdır. Diğer rite ise York riti denir. ABD'de uygulanan bu ritte ise 13 derece vardır.


MASONLAR NEDEN ÜÇ NOKTA KULLANIR?
Masonlar yazışmalarında, davetiyelerinde isimlerinin yanına üçgen şeklinde üç nokta koyar. Bu o kişinin mason olduğunu gösterir. Kökeni, Hiram'ın cesedinin üç usta tarafından bulunmasına dayanır. Masonlukta üçgen, diğer geometrik şekillerden daha üstün ve sevilen bir simgedir. Çünkü dış etkilere karşı en dayanıklı olan biçimdir. Bu geometrik üstünlük sağlamlık, değişmezlik ve dayanıklılık olarak simgeleştirilmiştir.



TOKALAŞMA İMKANI YOKSA NE YAPARLAR?
İş yerlerinde ve masalarında sadece masonların anlayabileceği araç ve aksesuarlar bulunur. Masonların yüz yüze gelip tokalaşma imkanı yoksa, mason olduğu düşünülen kişiye yazılan not ve dilekçe gibi şeylerin üzerine kendilerinin anlayacağı bazı işaretler konur. Bu kendisinin de mason, yani kardeşi olduğu dolayısıyla ona göre davranmasını beklemek ve istemektir.



YARIN: MASONLUKTA ÖLÜM İNANCI NEDİR?