Hilafet ilan etti

Irak ve Suriye'de bazı bölgeleri kontrol altında tutan (IŞİD) örgütü 'hüküm sürdüğü bölgeleri' birleştirerek hilafet ilan ettiğini açıkladı. Örgüt aynı zamanda Suudi Arabistan'ı ele geçirerek Kabe'yi de yıkacaklarını açıkladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Temmuz 2014 Güncelleme 01 Temmuz 2014, 00:58
Hilafet ilan etti

İÇİNDEKİLER

IŞİD internet sitesinden yayınlanan video kaydında, hüküm sürdüğü bölgeleri birleştirerek İslam Devleti'ni kurduğunu söyledi ve halifeliğini ilan etti. Örgütün lideri Ebu Bekir el Bağdadi de halife olarak tanıtıldı. Örgüt, dünya genelindeki bütün İslamcı grupları da kendilerine biat etmeye çağırdı. Gözlemciler, hilafet ilanını El Kaide'ye ve Körfez bölgesindeki rejimlere doğrudan bir meydan okuma olarak değerlendirdi. Brookings Doha Merkezi'nden Charles Lister, açıklama konusunda şu görüşleri dile getirdi: "Meşruiyeti konusunda hangi kanıya varılırsa varılsın, bu halifelik ilanı, uluslararası cihad hareketi açısından 11 Eylül'den bu yana en önemli gelişme. Bu açıklamanın etkisi küresel olacaktır. El Kaide bağlantılı ya da bağımsız cihad grupları bunu ya desteklemek ya da karşı çıkmak zorunda kalacaktır."

IRAK ORDUSU BİR ŞEY YAPAMAZ
Bu arada Irak hükümeti, IŞİD'in kontrolüne geçen Tikrit'i geri almak için askeri operasyonlarına devam ediyor. Bölgedeki görgü tanıkları ve yetkililerin aktardığına göre ordu, Irak'ın eski lideri Saddam Hüseyin'in de memleketi olan Tikrit'te militanların mevzilerine Rusya'dan gelen uçaklarla hava saldırısı düzenledi. CIA eski Başkanı David Petraeus'un Irak işgali sırasındaki baş danışmanı emekli Albay Derek Harvey ise Irak ordusunun IŞİD'in ele geçirdiği yerleri geri almasının mümkün görünmediğini belirtti.