Kurtarın feryadı

Soma'daki facianın ardından acı haberi alan işçi yakınları, maden ocağına koştu... Gözyaşlarına boğulan aileler, bilgi almak için yetkililere adeta yalvardı Sağ kurtulanların yakınları, sevinç ve hüznü bir arada yaşadı. Evlatları toprak altında kalan anneler ise 'Yavrularımızı kurtarın' diye haykırdı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Mayıs 2014 Güncelleme 14 Mayıs 2014, 01:39
Kurtarın feryadı

İÇİNDEKİLER

Türkiye, dün 16.00 sıralarında büyük bir acı ve korkuyu bir arada yaşadı... Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri'ne ait kömür madenindeki elektrik trafosunun patlaması sonucu çıkan yangın, ilk belirlemelere göre 17 kişinin ölümüne 11 kişinin yaralanmasına neden oldu. Ölen ve yaralıların yakınları ile madende mahsur kalan 200'ün üzerinde işçinin aileleri, hastane ve maden ocağı önüne koştu. Özellikle yakınları madende mahsur kalanların endişeli bekleyişi yürekleri burktu. Bu arada hastane önünde kendilerine açıklama yapılmasını isteyen işçi yakınları, ellerindeki telefonlarla madendeki görevlilerden bilgi almaya çalıştı. Hastane önünde fenalık geçiren çok sayıda vatandaşa da acil serviste ilk müdahaleleri yapıldı.

AMBULANSLARIN YOLUNU AÇIN
Hastanenin önündeki kalabalığın yolu kapatması nedeniyle trafik polisleri kavşaklarda önlem aldı. Vatandaşlara megafonlarla yapılan duyurularda ambulansların geçiş yolunun açık tutulması istendi. Maden ocağına girişe izin verilmezken çok sayıda madenci yakını güvenlik şeridi önünde toplandı. Yakınları hakkında bilgi almaya çalışan işçi yakınları madenden çıkan yetkililere adeta yalvararak bilgi almaya çalıştı. Madenden çıkarılan, Ahmet İnanç, Süleyman İnce, Vedat Kılıç, Onur Ergün, Halil İbrahim Adak, Osman Yıldırım, Yusuf Emre Uğur, Eset Çevik, Mehmet Ali Dinçer, Zeki Özdemir, Fazlı Barış, Serdar Güney, İnan Akbulut, Tolga Söğüt, Şakir Yakut, Recep Karabulut, Veysi Yardımcı ve Cengiz Yıldırım adlı işçilerin yakınları büyük sevinç yaşadı. Manisa Soma Devlet Hastanesi Başhekimi Rüştü Parlak, "Ekip olarak, yaralılarımızı tedavi etmek için çalışıyoruz" dedi.

EĞİTİMLİLERSE HAYATTA KALIRLAR
Kendi de bir madenci olan ve kurtulanlardan birinin kardeşi olduğunu belirten Selçuk Metin, Soma'da yaşanan kaza ve madenin durumuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu: Gaz maskelerinin 45 dk ile 1.5 saat arasında bir dayanma süresi var. Ancak metan gazının oksijenden yukarı çıktığı için, eğitimi almışlar ise mahsur işçilerin yere yatarak biraz daha uzun süre hayatta kalma şansları artır. Aldığım duyumlar da bu yönde...

EN BÜYÜK MADEN!
Türkiye Kömür İşletmeleri'nin Soma İşletmesi, özelleştirme sonucu Soma Holding'e geçti. Soma Holding'in sahibi Alp Gürkan, kömür üretim işine 1970'li yılların sonunda Vehbi Koç'un isteği üzerine girdi. Yılda 5.5 milyon ton kömür çıkaran holdingin sahibi Gürkan, "Hedefimiz 500 milyon dolarlık yatırımla 300 megavatlık termik santral kurmak" demişti.

ACIMIZ ÇOK BÜYÜK
Başbakan Tayyip Erdoğan, Soma ilçesindeki maden faciasına ilişkin açıklama yaptı: Ocaktaki kardeşlerimizi çıkarma çalışmaları devam ediyor. Temmenimiz odur ki değerli kardeşlerimizin kurtarabilme imkanını yakalarız. Tabi tüm işçi kardeşlerimizin ailelerine sabırlar diliyorum. Yaralıların ailelerine aynı şekilde sabırlar temenni ediyorum... Bu arada Arnavutluk seferini iptal eden Erdoğan, bugün Soma'ya gidecek.

ŞEHİT KARDEŞLERİM
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden kazasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yıldız, "Şehit olan kardeşlerim var ama rakamlarla ilgili bilgi veremem. Yer altına şu an temiz hava veriliyor. Bu safhada verilen rakamların her birisinde farklı rakamlar çıkar. O nedenle resmi açıklamaları ciddiye alın" dedi.

BİRÇOK KEZ TEFTİŞ YAPILDI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kömür madeniyle ilgili açıklama yaptı: Müfettişlerce, 2012 yılında 2 kez, 2013 yılında 2 kez ve son olarak da 13-14, 17-18 Mart 2014 tarihinde de iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapıldı...

KIZILAY SOMA'YA ULAŞTI
Patlamaya bağlı olarak işçilerin yaralandığı ve mahsur kaldığı bilgisini alan Türk Kızılayı Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi, alarm durumuna geçti. Sadece 1 saat sonra Soma'da olan Kızılay, bir çok yerde çadır kurdu.

Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, "Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" dedi. Genelkurmay Başkanlığı, maden konularında uzman 15 kişilik bir ekibi Soma'ya gönderdi. Hayatını kaybedenlerden 4'ünün yeni çocuğu olduğu, 5'inin ise nişanlı olduğu açıklandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, bugün Soma'ya gideceğini açıkladı. AK Parti Milletvekili Muzaffer Yurttaş ve bir çok kişi, kurtarma çalışmalarına destek veriyor.