Bombarduman

Hatay'ın Reyhanlı ilçesi dün kana bulandı. Bomba yüklü 2 ayrı aracın patlatılmasıyla 43 kişi öldü, 29'u ağır 100 kişi yaralandı. Evlerin çöktüğü patlamanın etkisiyle caddelerde dev çukurlar oluştu. Başbakan Erdoğan yaşananları 'vahşet' olarak nitelendirdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Mayıs 2013 Güncelleme 12 Mayıs 2013, 03:50
Bombarduman

İÇİNDEKİLER

Türkiye dün Reyhanlı'daki bomba vahşetiyle sarsıldı. Saat 13.55'te belediye hizmet binası ile 500 metre uzağındaki PTT binasının bulunduğu Yenimahalle Cumhuriyet Alanı'nda 15 dakika ara ile bomba yüklü iki araç patlatıldı. Patlamalarda 43 kişi can verdi; 29'u ağır olmak üzere 100 kişi de yaralandı. Evlerin çöktüğü, araçların havaya uçtuğu patlamalarda sokaklar savaş alanına döndü. Büyük paniğin hakim olduğu bölgede bazı vatandaşlar çevre ilçelerdeki yakınlarının yanına gitti.



'HAZIMSIZLIK'
Patlamanın olduğu saatlerde İstanbul'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, olaydan hebardar olur olmaz şu açıklamayı yaptı: "Ben buradan tüm Reyhanlı'daki kardeşlerime şu mesajı göndermek istiyorum. Bu süreç hassas bir süreç. Özellikle çözüm süreci diye ülkemizde yeni bir dönemi başlattık ve bu yeni dönemi hazmedeyemenler, ülkemizdeki bu özgürlük havasının teneffüs edilmesine ne yazık ki olumlu bakamayanlar, bu tür eylemler içerisine girebilir." Hatay'ın Suriye sınırında ve hassasiyetleri olan bir il olduğuna işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

'HASSAS OLMALIYIZ'
"Buradaki hassasiyetleri kaşımak suretiyle de bu tür adımlar atılabilir. Bildiğiniz gibi burada da 20-25 bin Suriyeli sığınmacı kamplarımızda yaşıyor veya oralardan gelip şu anda bizim misafirimiz durumunda olanlar var. Bunları hazmedememek gibi bir süreç de olabilir. Bunu gerekçe göstererek de orada bu havayı tahrik etmek isteyenler olabilir. Bu konularda da çok çok dikkatli, hassas olmamız gerekir."



'TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ'
ABD Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, kanlı saldırı sonrasında bir açıklama yaparak, "ABD, suçu işleyenleri yargı önüne getirmek için Türk halkının ve hükümetinin yanında yer almaktadır" dedi. Hain saldırıyı kınadıklarını söyleyen Ricciardone, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi, yaralılara da 'geçmiş olsun' dedi.



'UYANIK OLUN'
Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül, 'provokasyonlara karşı uyanık ve dikkatli olunması' konusunda uyarıda bulundu. Gül, Hatay'da ilave tedbirler alınması, mağdur durumda olanlara süratle yardım yapılması ve her türlü destekte bulunulması talimatlarını verdi. Gül, ayrıca sağduyu çağrısı yaptı.

DHKP-C TAŞERON
Reyhanlı''daki saldırıemrini Beşar Esad'ın safında çarpışan Türkiye'de yasadışı THKP-C Acilciler örgütünün lideri Mihraç Ural'ın verdiği iddia edildi. DHKP-C'nin de saldırıya taşeron olarak katkı vermiş olabileceği belirtildi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Saldırganların El Muhaberat'la bağlantılı olduğu belirlendi" diye konuştu. İçişleri Bakanı Muammer Güler ise "Olayı gerçekleştiren örgüt ve bağlantılı olduğu kişiler tespit edildi. Rejim ve istihbarat yanlısı örgütle bağlantılı" dedi.




'GEREKEN YAPILACAK'
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, patlamalarla ilgili, "Suriye El-Muhaberatı olağan şüpheli noktasındaki düşüncemizdir. Suriye tarafından planlanıp icra edildiğini gösteriyor" dedi. "Ne gerekiyorsa yapılır. Ne yapacağımızı da herkes görür" diyen Arınç, "Büyük bir cinayet. Allah cezalarını versin" şeklinde konuştu.



'KARŞILIĞINI GÖRÜRLER'
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Kim ne gerekçelerle ne olursa olsun dışarıdaki herhangi bir kaosu Türkiye'ye yansıtmak isterse bunun karşılığını görür" dedi. Davutoğlu, "Kimse Türkiye'nin gücünü test etmeye cüret etmemeli" diye uyardı.

HAREKETE ZORLUYORLAR
Adalet Bakanı Sadullah Ergin,
şu açıklamayı yaptı: "Bu saldırıların bir amacı var. Hatay insanını bir yere sevk etmeye çalışıyorlar, bir harekete zorluyorlar. Ancak hem Hatay'lı hem Reyhanlılı kardeşlerim, bu tertip girişimlerini algılayacak olgunlukta. Soğukkanlı olup bu alçak saldırıyı yapanları sevindirmemeliyiz."



GÜÇLERİ YETMEZ
Enerji
ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'nin istikrarını hiç kimsenin, hiçbir gücün bozmaya gücü yetmeyecektir" dedi. Bakan Yıldız, "Türkiye'nin sürdürülebilir yapısını tehdit eden her türlü sıkıntının karşısındayız" ifadesini kullandı.

BOZGUNCU TUTUM
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Dün bütün koşullarda birliğimizi ve beraberliğimizi nasıl koruduysak, bugün de bazı sorumsuz, bozguncu tutum ve arayışlara rağmen dimdik ayakta durarak, dayanışma içinde bu olayların da üstesinden geleceğiz."

SURİYELİLER'E SALDIRILDI
Patlamanın ardından çevrede büyük panik yaşanırken; Atatürk Caddesi'nde toplanan Türk gençler, yoldan geçen Suriyeliler'e saldırdı. Onlarca kişinin, yaya ve araçlarla geçen Suriyeliler'e saldırması üzerine polis, havaya ateş açarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı. Birçok kişi ise araçlarına binerek aileleriyle birlikte çevre ilçe ve illerdeki akrabalarının yanına gitti.

TWİTTER'DAN KAN ANONSU
Sosyal medya Reyhanlı'daki hain saldırıda yaralananlar için harekete geçti. Hastaneye kaldırılan yaralıların acil kana ihtiyacı olduğu bilgisi Twitter'da yayılınca, kısa sürede çevre il ve ilçelerden birçok kişi hastanelere koştu. Çok sayıda vatandaş da yaşanan saldırıyı lanetleyip, kınadı.

3 AY ÖNCE DE KAN AKMIŞTI
Hatay Reyhanlı'da 11 Şubat günü de bomba yüklü araçta patlama meydana gelmişti. Cilvegözü Sınır Kapısı'nın Türkiye tarafında, içinde bomba yüklü aracın infilak etmesi sonucu 4'ü Türk, 14 kişi hayatını kaybetmişti. Gümrük yetkilileri patlayan otomobilin Suriye'den gelen park halindeki Suriye plakalı araç olduğunu açıklamış, olayla ilgili Mart ayında 5 kişi gözaltına alınmıştı. Patlamada Mihraç Ural'ın lideri olduğu Acilcilerin adı gündeme gelmişti.

HAFTA SONU TESELLİSİ
Patlamaların hafta sonunda meydana gelmesini bölgede yaşayan bazı vatandaşlar teselli edici olarak nitelendirdi. Vatandaşlar, "Eğer hafta içinde bu saldırı gerçekleşmiş olsaydı, ölü ve yaralı sayısı daha da fazla olurdu. Çünkü PTT binasına ve belediye binasına hem çalışanlar hem de gelip gidenler daha fazla olacaktı" dedi.

REYHANLI SAVAŞ ALANI

Postane binası önündeki patlamanın daha şiddetli olduğunu söyleyen görgü tanıkları, olay anını şöyle anlattı: "Bir anda sarsıldık. Siyah kalın bir duman gökyüzüne yükseldi. Patlamanın şiddetiyle binalar çöktü. Evler, arabalar, her şey yandı; insanlar da yandı. Vücut parçaları etrafa saçıldı. Yaşananlar tam bir can pazarıydı."