O gün katildi bugün çocuk

Hrant Dink suikastinin bir numaralı sanığı olan Ogün Samast, 'Taş Atan Çocuklar Yasası'ndan yararlandı. Suç tarihinde yaşının 18'den küçük olduğu iddia edilen Samast'ın dosyası çocuk mahkemesine alındı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ekim 2010 Güncelleme 26 Ekim 2010, 02:04
O gün katildi bugün çocuk

İÇİNDEKİLER

Tarih 19 Ocak 2007... Yer İstanbul Şişli... Bankaya giden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ensesine sıkılan kurşunla öldürüldü. Görgü tanıkları ve kamera görüntüleri saldırının faili olduğu iddia edilen beyaz bereli genci teşhis etti... Samsun'da yakalanan genç, Ogün Samast'tı. Cinayetin arka bahçesi hala sırrını korusa da tetiğe basan Samast tutuklandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün o davanın 15. duruşması görüldü. Davaya tutuklular Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel katıldı. Duruşma sırasında ilginç bir gelişme yaşandı. Samast'ın avukatının "Suç tarihinde 18 yaşından küçüktü, çocuk mahkemesinde yargılansın" talebi kabul edildi. Samast, böylece kamouyunda "Taş Atan Çocuklar Yasası" olarak bilinen Terörle Mücadele Yasası'nda yapılan değişiklikten yararlandı. Kararın ardından Ogün Samast, duruşmadan çıkarıldı. Karara tepki gösteren Dink'in eşi Rakel Dink ise "Adalet istiyoruz" diye bağırdı.

CEZASI İNDİRİLECEK
Peki Samast'ı bundan sonra ne bekliyor? Samast hakkında yargılama yerinin değişmesi dışında bir değişiklik olmayacak. Sadece, "Taş Atan Çocuklar Yasası"nın 5'inci maddesi gereğince cezasında indirim yapılacak. 18 yıldan 29 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Samast, 3'te 1 oranında ceza alacak. Samast, Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde 17 yıldan 26.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

YASANIN GEREĞİ YAPILDI
Karara hukukçulardan da farklı tepkiler geldi. Dink ailesinin avukatı olan Fethiye Çetin, yasanın gereğinin yapıldığını söyledi. Çetin "Yasa çok açık. Yasa böyle diyor. Mahkeme de bunu uyguladı" dedi. Avukat Arzu Çetin ise bu kararı beklediklerini söyledi. Çetin, "Ogün Samast bizim davamızın detayıdır. Esas olarak cinayeti azmettirenlerin yargılanması için çaba harcıyoruz" diye konuştu.