Balıktan maksimum düzeyde faydalanabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar
Balık yemenin vücudumuz için ne kadar sağlıklı olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak balık yerken herkesin yaptığı ve kimsenin bilmediği bir hata uzman doktorlar tarafından açıklandı! İşte balıktan maksimum düzeyde faydalanabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar...
Uzmanlar, balığı mevsimine göre tüketmek gerektiğini söylüyor. "Balık mevsimi gelmişken haftada en az iki kez sofralarınızda mutlaka yer verin" diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Ekinci, doğru tüketmenin yollarına değindi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Sağbaş ise, hangi ay hangi balığın tüketilmesi gerektiğini anlattı...
Balık, toplumumuz tarafından gerektiği kadar sık tüketilmiyor ancak uzmanlar balığın en kaliteli hayvansal grup protein kaynaklarından birisi olduğunu söylüyor.
"Akdeniz tipi beslenmenin incisi, sağlıklı yağ asitleri deposu, kalp dostu bu besine, balık mevsimi de gelmişken haftada en az iki kez sofralarınızda mutlaka yer verin" diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Ekinci, sık sık tüketilmesi gereken balığın bebeklere bile 12'nci aydan itibaren verilebileceğini vurguladı.
BALIK BİZİ NELERDEN KORUYOR?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Ekinci, vücudun fonksiyonlarını sağlıklı olarak yerine getirmesi için gereken omega yağ asitleri yönünden zengin olan balık çeşitlerinin aynı zamanda iyi birer protein kaynağı olduğuna dikkat çekti.
Ekinci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Farklı balık türlerinin içerdiği vitaminler ve mineraller değişiklik göstermekle birlikte genellikle omega 3, fosfor, A ve D vitaminleri, magnezyum, selenyum, çinko ve iyot içerirler. Yeterli balık tüketimi kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur, kalp damar sağlığı dostudur, beyin ve sinir hücrelerin gelişimine katkıda bulunur, yaşlanmayı geciktirir ve bağışıklık sistemini desteklediği için hastalıklara karşı koruyucu niteliktedir. Balık, iyottan zengin bir besin kaynağı olup zekâ gelişiminde önemli rol oynar. Balık yiyen çocukların zekâ gelişimi olumlu yönde etkilenir. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında düzenli balık tüketen annelerin bebeklerinde öğrenme ve motor fonksiyonlarının daha güçlü olduğu saptanmıştır."
KALP YETMEZLİĞİ, İNME VE ALZHEIMER'A KARŞI KORUYUCU
Balığın tam bir kalp dostu olduğunun altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Ekinci, "Balığın içerisindeki omega 3 yağ asitleri kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) artırır. Kandaki trigliserid yani serbest yağların düşürülmesini sağlar. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden korur, kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını artırır.