Fark isyanı

Maliye bordroları 20 gündür hesaplayamadı; memur 6 ay beklediği zamma kavuşamadı. ATM'lere para çekmeye giden milyonlarca memur, şoke oldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Haziran 2012 Güncelleme 22 Haziran 2012, 01:49
Fark isyanı

İÇİNDEKİLER

Memurlar yılbaşından bu yana dört gözle bekledikleri maaş zammına kavuştu ama zam farkını alamadı. 15 Haziran'da maaşlarını almak için ATM'lere giden memurlar, 5.5 aylık zam farklarını göremeyince adeta şok oldu. Ocak ayında belirlenmesi gereken zam oranlarının, gecikmeli açıklanması nedeniyle memurların fark almaları gerekiyor. Farkların ne zaman ödeneceği konusunda resmi bir açıklama yapılmazken; 26 Haziran'da yatırılacağı belirtiliyor. Hakem Heyeti'nin karar vermesinin ardından 20 gün geçmesine rağmen, Maliye'nin bordroları hesaplayama-ması yüzünden mağdur olan memurlar gazetemizin telefonlarını kilitleyerek, tepkilerini gösterdi. Zam oranlarından doğan fark nedeniyle en düşük zam alan memurların 325 lira; en yüksek zam alan memurların ise bin 530 lira fark alması gerekiyor.

ÖDEMELER ŞAŞTI
Zamlı maaşa değil, esasen zam farklarına güvendiklerini söyleyen memurlar, harcamalarını da ona göre ayarladıklarını belirtti. Yaşadıkları hayal kırıklığını, "Ertelenmiş ihtiyaçlarımızı nasıl olsa fark alacağız diye yaptık. Kredi kartına yüklendik. Ama hesapta para göremeyince şaşkına döndük. Şimdi ödemelerimiz gecikti" diye konuştu.

500 BİN EMEKLİNİN 'İNTİBAK'I TAMAM
Yılbaşına yetişmesi gereken intibak zammı çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor. Hükümet programına giren intibak zammı, Ekim ayı sonuna kadar tamamlanacak. Bu çerçevede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Emeklilik Daire Başkanlığı, mevcut personele yenilerini ekledi. 2000 yılı öncesi SSK emeklileriyle, 2003 yılında emeklilik dilekçesi veren esnaf emeklilerinin dosyaları bilgisayar ortamına giriliyor. Günlük 6 bin emeklinin intibak zammı hesaplanırken, Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in talimatıyla, her gün 20 bin dosya bitirilmeye başlandı. Böylece intibaktan yararlanacak 1 milyon 940 bin emeklinin, 500 bininin dosyası tamamlandı. 2013 Ocak'a kadar dosyaların incelemesi bitirilecek ve emekliler 10 ile 339 lira arasında intibak farkını da alacaklar.

TEMMUZ'DA % 4 ZAM VAR
Memur maaşları yılın ikinci yarısında, 1 Temmuz itibarıyla yüzde 4 daha zamlanacak. Yılın ilk yarısında enflasyon yüzde 4'ü aşarsa, 1 Temmuz'dan itibaren enflasyon farkı zammı da maaşlara yansıyacak. Memurlara ödenecek toplam zam farkı, 1 milyar liranın üzerinde. Haziran ayı ile birlikte memurlara, yılın ilk yarısında 51.7 milyar liralık maaş ödemesi yapılacak.