10 PRATİK ÖNERİ...
Günde 3 ana öğün ve bunu destekleyen 1 veya 2 ara öğün olacak şekilde beslenin.
Ana öğünlerinizde besin çeşitliliğine yer verin. 4 temel besin grubunu (et-balık gurubu, süt ve süt ürünleri gurubu, ekmek-tahıl gurubu, sebze-meyve grubu) ihtiyacınız olan miktarlarda tüketmeye gayret edin.
Tok olsanız da hiç acıkmasanız da öğünlerinizi atlamayın. Doğru aralıklarla beslenmek ve ara öğün yapmak kan şekeri seviyelerinizin dengede kalmasına yardımcı olur.
Karbonhidrat içeren yiyecekler, doğrudan kan şekeri düzeylerinize etki edeceği için bu besinleri diyetinizde sınırlayın. Örneğin; beyaz ekmek, makarna, pirinç, çikolata, fazla meyve, tatlı, kek, kurabiye, bal, reçel, şeker ve unla hazırlanmış her türlü yiyecekten uzak durun.
Glisemik indeksi düşük besinleri tercih edin (yeşil sebzeler, tam tahıllar, bulgur gibi)
Posalı besinlere ağrılık verin (sebze yemeği, salata, kurubaklagiller, yağlı tohumlar)
Doymuş yağ alımınızı azaltın ve kızartmalardan uzak durun. Bunların yerine beslenmenizde zeytinyağı, avokado, fındık, ceviz gibi sağlıklı yağlara yer verin.
'Diyet' 'light' gibi isimlere aldanmayın. Aldığınız her ürünün besin etiketini okuyun. Mecbur kalmadıkça paketli ürün kullanmayın.
Her gün en az 30 dakika açık havada tempolu yürüyüş, egzersiz yapın. Egzersiz insülin ihtiyacını azaltarak kan şekerinizi kontrol almanıza yardımcı yarımcı olur.
Çalışmalar Beden kitle indeksi (BKİ) ile diyabet riskinin ilişkili olduğunu gösteriyor. Bu nedenle diyabetten korunmada ve önlemede ideal kilonuzda olmayı hedefleyin.
DEĞERLER NE OLMALI?
Diyabeti olmayan sağlıklı bir yetişkinin kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl'nin üstüne çıkmaz. Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması diyabetin varlığını gösterir.
GİZLİ ŞEKERE DİKKAT!
"Şeker hastalığı diyetinde amaç, kan şekeri düzeyini normal sınırlarda tutmak, kan şekerinin yükselmesi veya düşmesini önlemek ve kişiyi ideal kilosunda tutmaktır" diyen Müge Özyurt Şafak, şöyle devam ediyor: "Açlık kan şekerinin 110-140 mg/dl arasında olması bozulmuş glikoz toleransı, bir başka deyişle 'gizli şeker' olarak tanımlanıyor. Bu durum TİP-22 diyabet için potansiyel bir risk taşıdığınız anlamına gelir. Bu nedenle gizli şekeriniz varsa, diyabet hastaları gibi dengeli bir beslenme planı oluşturmalı ve hayatınızın her döneminde bu beslenme biçimini uygulamalısınız."