Kalp yetmezliği kafa karıştırıyor!

Fazla kilo, yorgunluk, nefes darlığı gibi belirtiler veren kalp yetmezliği, kafa karışıklığına da yol açıyor. Nedensiz zihni bulananların kalbine baktırması gerekiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ağustos 2017 Güncelleme 02 Ağustos 2017, 01:06
Kalp yetmezliği kafa karıştırıyor!

İÇİNDEKİLER

Daha çok yaşlılarda görüldüğü düşünülen kalp yetmezliği artık gençleri de tehdit ediyor. Belirtilere rağmen birçok kişi tarafından önemsenmeyen hastalık, kişiyi günlük hayatından alıkoyacak hale geldiğinde teşhis ediliyor. Bu da, hayati tehlike yaratıyor. Hastane Derindere Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Dr. Ruken Hanavdeloğulları kalp yetmezliğine genellikle yüksek tansiyon, koroner arter hastalığı, kalp kriziveya kan pompalama kasını olumsuz yönde etkileyen geçirilmiş bir hastalığın yol açtığını belirtiyor. "Ayrıca akciğer hastalıkları, obezite, diyabet ve uyku apnesi de kalp yetmezliğine neden oluyor. Bu rahatsızlığın tedavisinde önemli olan erken teşhistir" diyen Dr. Hanavdeloğulları, göz ardı edilmemesi gereken belirtileri şöyle sıralıyor...

BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Nefes darlığı: Herhangi bir aktiviteden sonra görülen nefes darlığı hafife alınmamalıdır. Kalp yetmezliği arttıkça nefes darlığı dinlenirken de görülebilir hale gelir. Bazen yatarken veya uyurken nefes darlığı hissedebilir. Bunun nedeni, kalbin akciğerlerden gelen kan akışına ayak uyduramamasıdır.

Yorgunluk: Kalbiniz düzgün bir şekilde kan pompalayamıyorsa beyin ve diğer hayati organlarınızın yanı sıra kaslarınızda da zayıflama görülür. Merdiven çıkmak veya yürüyüş yapmak kendinizi yorgun hissetmenize neden olur.

Ösürme-hapşırma: Nedensiz yere art arda öksürüp hapşırmak, kalbin mücadele ettiğinin bir diğer işaretidir ve akciğerlerinizden sıvı geldiği anlamına gelir.

Şişkinlik: Vücudunuzdaki sıvı; ayak, ayak bilekleri, bacaklar veya karnınızın şişmesine neden olabilir. Böbrekler, kan dolaşımı yetersiz olduğu için vücuttan atılması gereken sodyumu atamayabilir ve dokularda fazla sıvı kalmasına neden olabilir. Sürekli ödem veya ani kilo alımı probleminiz varsa mutlaka hekiminizle konuşun.

Karışıklık: Kan eksikliği yüzünden iyi çalışamayan organlar sodyum gibi maddelerin kan dolaşımındaki görevini olumsuz etkiler. Kan dolaşımı problemlerinden en çok beyin etkilenir. Bu durumda nedensiz kafa karışıklığı ve halsizlik hissedilir.

Çarpıntı: Ciddi bir uyarı işaretidir. Kalbiniz yeterli miktarda kan pompalayamadığında vücudunuz telafi için kalbinize yüklenir.

Dost gıdaları tüketin: Kalp sağlığını koruyan besinlerin başında balık geliyor. Balığın yanı sıra sarımsak, zeytinyağı, domates, yeşil çay, elma, ceviz, badem ve fındık da etkili oluyor.

TEDAVİDE HASTAYA DÜŞEN GÖREVLER...
✖ Hekiminizin önerilerine göre hayatınızı düzenleyin.
✖ Hastalığınızın seyrine göre ilaç almanız ya da daha ileri tedaviler görmeniz gerektiğini bilin.
✖ Hekiminiz ve beslenme uzmanınızla görüşerek sodyum içeriği düşük bir diyet programı uygulayın.
✖ Kalbinizi yormayacak düzenli bir egzersiz programı yapın.
✖ Vücudunuzun fazla sıvı tutmadığından emin olmak için günlük olarak tartılın.
✖ Stresinizi yönetmeyi öğrenin.
✖ Çay-kahve tüketiminizi sınırlayın.