Bir avuç kiraz hatırla biraz

A, C ve B6 vitaminlerini içeren kiraz mucize etkisiyle ilaç görevi görüyor. Potasyum ile kalp sağlığını koruyor. Antioksidan etkisiyle de bunaklığa ve Alzheimer’a engel oluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Temmuz 2016 Güncelleme 05 Temmuz 2016, 00:00
Bir avuç kiraz hatırla biraz

İÇİNDEKİLER

YAZ mevsiminin en çok sevilen meyvelerinden olan kiraz sayısız faydasıyla sağlığa olumlu etkilerde bulunuyor. Mükemmel bir antioksidan olan meyve A, C, K ve B6 vitaminlerini içeriyor. Ayrıca potasyum, demir ve magnezyum barındırıyor. Uzmanlar bu meyvenin 15 adetlik porsiyonlar halinde tüketilmesini öneriyor. Faydalarını ise şu şekilde sıralıyor;

ALZHEİMER'İ ÖNLER: Antioksidanlar açısından zengin olması bütün organlara olumlu etki eder. Bunlardan bir tanesi de beyindir. Kiraz özelikle serbest radikallerin ve yaşlanmanın yol açtığı Alzheimer ve bunaklığa yakalanma riskini azaltır.

İNME VE FELÇ RİSKİNİ AZALTIR: Michigan Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, kirazın içerdiği yağlar ve antioksidan özelliği, kan basıncını düzenler, kolesterol seviyesini de sağlıklı bir seviyede tutar. Bu sayede kan basıncı ve kolesterolden kaynaklanan inme ve felç risklerini azaltır.

CİLT SAĞLIĞINI KORUR: İçerdiği yüksek antioksidan sayesinde vücutta dolaşan serbest radikallere karşı çok etkilidir. Michigan Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptıkları araştırmaya göre, kiraz yaşlanmayı yavaşlatır. Ayrıca günlük olarak tüketilen bir bardak kiraz suyu cilt hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Hücreleri yenileyip cilt sağlığını korur.

GUT HASTALIĞI RİSKİNİ DÜŞÜRÜR: Boston Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar, düzenli olarak kiraz tüketmenin Gut hastalığını yüzde 45 oranında düşürdüğünü ortaya koymuştur. Ayrıca kiraz özünün gut kriz riskini azalttığı da tespit edilmiştir.

KAS AĞRILARINI AZALTIR: Bir miktar kiraz veya bir fincan kiraz suyu kas inflamasyonunu ve kas ağrılarını azaltır. Ayrıca aşırı yorulmadan dolayı meydana gelen kas ağrılarını gidermek içinde kiraz suyu içmek faydalıdır.

KALP SAĞLIĞI İÇİN FAYDALIDIR: Kirazda bol miktarda potasyum bulunur ve bu kalp sağlığı için önemlidir. Potasyum hipertansiyon riskini azaltır, kan basıncını düzenler ve kötü kolesterolü sağlıklı seviyede tutar.

ŞEKER HASTALIĞI: Diğer meyvelerle karşılaştırıldığında daha düşük glisemik indeks özelliği vardır. Glisemik indeks kan şekeriyle alakalıdır ve yüksek miktarda alındığında kan şekerini hızla yükseltir ve aynı şekilde hızla düşürür. Fakat kiraz şeker hastaları için bir risk olan bu özelliği taşımaz.

İYİ UYKU ÇEKMEYE YARDIMCI OLUR: Akşam yatmadan önce bir miktar kiraz yemek veya sabah bir bardak kiraz suyu içmek melatonin alımını arttırır. Bu ise rahat bir uykuya yardımcı olur.

YAĞLARI ERİTİR: Bazı bilimsel araştırmalar kirazın yağları erittiğini ortaya koymuştur. Özellikle karın yağlarını eritme noktasında çok başarılı bir meyvedir. Düzenli olarak kiraz tüketmek veya kiraz suyu içme alışkanlığı edinmek yağları eritmenizde önemli bir rol oynayabilir.

ŞİŞ VE İLTİHAP SORUNLARINI GİDERİR: 40 - 70 yaşları arasındaki kadınların kiraz veya kiraz suyu üç hafta boyunca tüketildiği zaman şiş ve eklem ağrılarını giderdiği ortaya konulmuştur.

KİRAZ SAPI ÇAYININ FAYDALARI:
Kiraz saplarının da birçok faydası bulunuyor. Çay olarak tüketildiğinde;
Böbrek hastalıklarına iyi gelir.
Sinir sistemini tamir ediyor.
Rahat uyumayı sağlar.
Stresi giderir.
İdrar söktürücüdür. Bağırsakları temizler ve toksinleri atar.
Kolesterole iyi gelir.
Karaciğere faydalıdır.
Kilo verdirir.
İdrar yolu enfeksiyonuna etkilidir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kanı ve cildi temizler. Hücreleri yeniler, yaşlanmayı geciktirir.