Şekerin gizlisi getirir diyabeti!
Yemek sonrası yorgunluk, terleme ve bitkinlik gibi basit şikayetlerin altında gizli şeker yatıyor olabilir. Kalp ve dolaşım sistemine zarar veren gizli şeker zamanında tedavi edilmezse diyabete davetiye çıkarır...
YAPILACAK TESTLER...
Normalde 100 mg/dl'nin altında olması gereken açlık şekerinin, 100- 125 mg/dl oranında görülmesi gizli şekeri işaret eder. Bu oranın 126'nın üzerinde olması ise yüksek diyabet göstergesidir. Gizli şeker tanısının konulmasında Oral Glikoz Tolerans Testi'ne (OGTT) başvurulur. Bu testte açlık kan şekeri alındıktan sonra glikozdan zengin içecek içiliyor, 2 saat sonra tekrar ölçüm yapılıyor. Kan şekeri normal ise ikinci saatte 140 mg/ dl'nin altında olması gerekiyor. Ancak 140-1999 mg/dl arasında görülüyor ise bu gizli şekere işaret ediyor. İnsülin direnci de gizli şekeri destekliyor.
KİMLER RİSK ALTINDA?
Gizli şekeri olanlarda kilo kaybı, fiziksel aktivite ve diyet gibi yaşam tarzı değişiklikleri yüzde 58 oranda TİP-2 diyabetli olunmasını önlüyor. Gizli şeker hastalarında sağlıklı kişilere göre kalp krizi riski yüzde 50 daha fazla oluyor. Fazla kilolu, 45 yaş üstü, yüksek tansiyonlu, düşük HDL kolesterollü, yüksek trigliseridli, ailede diyabet hikayesi olanlar risk altında bulunuyor. Bu kişilerin mutlaka gizli şeker yönünden araştırılması gerekiyor. Yüksek riskli kişilerin 3 ayda bir, gizli şekeri olanların ise yılda bir kontrol yaptırması öneriliyor.
NEDEN OLUR?
yenilen gıdalarla alınan şeker, pankreasın salgıladığı insülin hormonu tarafından hücrelere taşınır ve bu şeker enerji üretiminde kullanılır. Hücreler enerji üretirken şekerin çoğunluğunu kullandığı için kandaki şeker azalır ve böylece kan şekeri düzeyi korunmuş olur. Ancak bu işleyiş insülin direnci nedeniyle sekteye uğrarsa hücreler şekeri yeterince kullanmaz ve şekerin fazlası kanda birikmeye başlar. Bu durum gizli şekeri oluşturur ve TİP-2 diyabetin yolunu açar.
BELİRTİLERE DİKKAT!
✖ Yemeklerden sonra belirginleşen yorgunluk hali
✖ Ağır yemeklerden sonra uyuklama
✖ Terleme ve bitkinlik
✖ Ani parlama ve sinirlilik
✖ Sık tekrarlayan enfeksiyonlar
PUL BİBER HASTALIĞIN HIZINI KESER
ŞEKER hastalığını kontrol altında tutmak beslenmeyle doğru orantılı. Her yiyeceğin kan şekerini yükseltme hızının farklı olduğunu söyleyen uzmanlar, şeker hastalarına yararlı besinleri şöyle sıraladı:
BİBER: Kırmızı pul biber kan şekerinden ani düşüşlere sebep olabilecek aşırı insülin salınımlarının önüne geçer. İçeriğindeki kapsaisin, antioksidanlar, C vitamini ve karotenoidler sayesinde insulin seviyesi dengelenir.
KUDRET NARI: İçinde şekeri düzenleyen dört ayrı madde bulunduruyor. Sabahları saf balla karıştırılarak aç karnına yenilebilir.
SARIMSAK: Kan şekerini düşürür, insülin salınımını arttırır. Günde 3 diş yenilmesi yararlıdır. Tarçın: Hem şekeri düşürür hem de pankreastan insülin salınımı arttırır.
ENGİNAR: Kandaki şekeri düzenleyen enginar, şeker hastaları için oldukça faydalıdır.
YER FISTIĞI: İnanması güç olsa da, özellikle yer fıstığı ezmesi kan şekerini düşürücü özelliğe sahip. Fazla kalori almamak için 2 kaşıktan fazla yemeyin.
SÜT: Sütteki yağ asidi şeker hastalığını önlüyor. Çay: Araştırmalar siyah çayın kan şekerini düşürdüğünü gösteriyor.
LAHANA: Şeker hastalığının doğal ilacı olarak kabul ediliyor. Elma: Kabuğa yakın yüzeyde bolca bulunan kuersetin isimli antioksidanlarla şekere iyi geliyor.
VİŞNE: Kırmızı, mor meyvelerdeki nutriyenlerin diyabetiklerde şekerin düşürülmesine katkı sağladığı gözlenmiş.