Çiçek tozları göz yaşartıyor

Bahar, beraberinde birçok hastalıkla geliyor...'Vücut bahar ayında şaşırıyor' diyen Dr. Alahdab, çiçek tozları yüzünden ortaya çıkan alerjik göz nezlesi ve kaşıntı gibi hastalıklardan korunmanın mümkün olduğunu söylüyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Mart 2016 Güncelleme 12 Mart 2016, 01:47
Çiçek tozları göz yaşartıyor

İÇİNDEKİLER

TAKVİM, bahar hastalıklarını mercek altına alıyor. Başta alerji olmak üzere birçok hastalık yüzünden baharın keyfini süremeyenlere uzmanlar bu güzel mevsimi sağlıklı geçirmenin yollarını anlatıyor. "Bahar alerjisinden korkmayın, korunun" çağrısı yapan Anadolu Sağlık Merkezi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hişam Alahdab, basit önlemlerde alerjisi olanların bu dönemi kolayca atlatmasının mümkün olduğunu belirtiyor. Dr. Alahdab, bu dönem ortaya çıkan hastalıkları ve yapılması gerekenleri şöyle anlatıyor...

UYUM SÜRECİNDE ŞAŞKINLIK!
İnsan vücudunun kendine özel bir yapısı var. Buradaki dengeler çok hassas. İç ve dış etkenler vücudun biyolojik yapısını yakından etkiliyor. Dış etkenlerden en önemlisi ise sıcaklık ve soğukluk farklılıkları. Kış şartlarına uyum sağlayan vücut, havaların ısınmasıyla ve baharın gelmesiyle birlikte yeni bir uyum sürecine giriyor, yaza hazırlanmaya başlıyoruz. Bu dönemde vücut şaşırıyor.

ELEKTRİK YÜKÜ ZORLUYOR
Bu şaşkınlığa bir de havaların ılımasıyla birlikte artan pozitif ve negatif elektrik yüklerini de ekleyebiliriz. Bu elektrik yüklerinden pozitif olan vücuda zindelik verirken, negatif olan yorgunluk, halsizlik ve gerginliklere neden olabiliyor. Havadaki elektrik yükü kırsal kesime oranla şehirlerde hava kirliliği, trafik ve çeşitli çevresel faktörler nedeniyle çok daha fazla görülebiliyor.

İLK KURAL: UZAK DUR
Alerji tedavisinde temel kural, alerji yaratan maddeden (alerjen) olabildiğince uzak durmaktır. Bunun için öncelikle alerji yaratan maddenin belirlenmesi gerekiyor. Alerji testlerinin yapılmasıyla belirlenen alerjenlerden uzak durarak ortaya çıkan şikayetleri de önlemek mümkün.

HAPŞIRIK NÖBETLERİ
Polen alerjisi kişide büyük sıkıntı yaratıyor. Bu alerjinin önümüzdeki günlerde büyük rahatsızlık vereceğini söyleyen Dr. Hişam Alahdab, en önemli belirtileri ise şöyle sıralıyor: Hapşırma nöbetleri, burun tıkanıklığı veya burunda sürekli akıntı, gözlerde kaşıntı, sulanma ve şişme, yorgunluk ve
halsizlik hissi.

ALERJİDEN KORUNMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT!
Havaların ısınmasıyla birlikte ağaçların polenleri havalarda uçuşmaya başlıyor. Polenlerin en fazla uçuştuğu sabahları saat 05.00 ile 10.00 arası açık havaya çıkmayın. Ancak ağız ve burnu kapatan maskelerle çıkabilirsiniz.
Polen zamanı açık havada spor yapmayın
Saçlar tozu tutar. Bu nedenle her akşam saçlarınızı yıkayıp duş alın.
Çamaşırlarınızı açık havada kurutmayın.
Çocuklar sokaktan geldiği zaman üstlerini hemen değiştirmelerini sağlayın.
Arabada giderken camları açmayın. Hava değişimi için klimadan yararlanın.
Tatil için deniz kenarını tercih edin.
Dışarıda gözlük ve şapka kullanın.
Gözlükleri her gün akar suyun altında yıkayın.
Alerjiye karşı doktora başvurun.
Kıyafetlerinizi yatak odanızdan çıkarmayın.

Tek suçlu POLEN DEĞİL
Çoğunlukla
5-40 yaş arasında görülen polenler solunum yollarına yerleşir. Bağışıklık sistemini harekete geçirir ve burungözde iltihaplanmaya neden olur. Vücut polene karşı tepki olarak hapşırma, burun ve göz akıntısı, gözlerde kaşıntı gibi belirtilerle savunmaya geçer. Alerji nedenleri arasında polenlerin başı çektiğini söyleyen Dr. Hişam Alahdab, "Saman nezlesi, alerjik konjuktivit, ürtiker türünde deri alerjileri, nefes darlıkları polen alerjisi nedeniyle artar" dedi. Dr. Alahdab, şöyle devam etti: "Baharda alerji yaratan sadece polenler de değildir. Isınan havalar nedeniyle küf mantarları da yoğunlaşır. Küf de alerji nedenleri arasında önemli yer tutmaktadır. Alerjenlerin belirlenemediği ya da belirlenen alerjenlerden uzak korunulmadığında ilaçla tedavi mümkündür."

YARIN : BAHAR MEVSİMİNİ TAZE VE CANLI BİR CİL T İL E KAR ŞILA MANIN YOLLARI ...

HAZIRLAYAN: HÜLYA BALCI